Güncelleme Tarihi:
Curiosity üzerinde şarkının çalınmasını sağlayacak hoparlör benzeri bir düzenek yok. Ancak uzay aracı, radyo dalgalarını kullanarak şarkıyı Dünya’ya gönderdi. Curiosity’nin yayını NASA’nın California eyaletinin Pasadena şehrinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı’ndan takip edildi. Bir grup öğrenci de bu sırada laboratuvarda hazır bulundu.
MARS'TAN CANLI YAYIN MÜZİK / WEB TV
NASA’dan yapılan açıklamada, “Curiosity’i bu ay başında başarıyla Mars’a gönderen ekibin üyeleri öğrencilere bu misyonu ve şarkının gezegenler arası yolculuğunu mümkün kılan teknolojiyi açıklayacak. Daha sonra will.i.am da ‘Reach for the Stars’ şarkısını ilk kez seslendirecek” denildi.
Şarkı, will.i.am takma adıyla bilinen William James Adams’ın bestelediği şarkı sanatçının bilim, teknoloji ve uzay keşiflerine olan tutkusunu yansıtıyor. Organizasyona katılacak öğrenciler ise Adams'ın kurduğu i.am.angel Vakfı ile okullara eğitim amaçlı video içeriği tedarik eden Discovery Education'ın desteğiyle bu tarihi ana tanıklık etti.
Müzik yayını, NASA’nın televizyon kanalından ve internetten TSİ 23.00'dan itibaren canlı olarak takip edildi.
Ancak bu şarkı uzaydan yapılan ilk ses yayını değil. NASA dün de Curiosity’i kullanarak NASA Başkanı Charles Bolden’ın mesajını dünyaya iletmişti.
Curiosity ayrıca ilk yüksek çözünürlüklü renkli fotoğrafları da dün Mars’tan Dünya’ya gönderdi. Fotoğraflarda, bilim insanlarının yaşam izleri arayacağı Sharp Dağı görülüyor.
Bilim insanları Curiosity’nin fotoğrafta görünen dağın eteklerindeki tabakalara ulaşıp incelemelere başlamasının bir yıl alabileceğini belirtiyor. Daha önceki fotoğraflarda bu bölgede kil gibi su olan ortamlarda oluşan minerallerin olduğu görülmüştü.