Cumhuriyetle yaşıt İngiliz'den, Ata'ya ses

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyetle yaşıt İngilizden, Ataya ses
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhuriyetimizin 75'inci yılı nedeniyle sinema mastırlı iki Türk gencinin hazırladığı 75 dakikalık Atatürk belgeselinde, Atatürk'ü İngilizler'in en ünlü Shakespeare aktörlerinden Sir Donald Sinden seslendirdi.

Amerika'da sinema diplomalı Tolga Örnek ile Kemal Gökakın ve ünlü filmci Fuad Kavur'un 2 yıldır hazırladığı belgeselin galası, Ekim ayında Harbiye Askeri Müzesi'nde yapılacak. ‘Atatürk-Modern Türkiye’nin Kurucusu' belgeselinde Mustafa Kemal Atatürk'e sesini veren 75 yaşındaki Sir Donald Sinden, Türk dostu bir sanatçı. 1984 yılında ‘Duke of York tiyatrosu ile Ankara’ya gelip, sahneye çıkan Sir Donald, çeşitli defalar yurdumuzu ziyaret ettiğini belirterek, ‘Ben de cumhuriyetinizle aynı yıl ve ayda dünyaya geldim. Böyle bir filmde Atatürk gibi tarihe mal olmuş bir lideri konuşmak benim için büyük onur. Reformları ve modern Türk Cumhuriyeti’ni kuruşu olağanüstü' diye konuştu.

İki yıldır üzerinde çalıştığı filmin ‘çocuğu’ olduğunu söyleyen 26 yaşındaki yönetmen Tolga Örnek de, filmde Atatürk'ü her yönüyle araştırdıklarını, insani yönlerine ağırlık verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

‘‘Yüzlerce kişiyle konuştuk. Çok iyi, olağanüstü bir insan bulduk. Belgeselde Atatürk'ün Selanik ve Manastar'daki yaşantısı, annesiyle, Fikriye Hanım ile ilişkilerini anlattık. Kadınlara bakış açısını, uzmanların ağzından verdik. Tarihçi Andrew Mango'ya göre Atatürk, kadınlara hak verilmesini en çok isteyen kişiydi. Ancak özel yaşantısında kadınlara eşit davranmamış, hayatına giren hanımlara sadık kalmamıştı.’’

Filmin ortak prodüktörlüğünü yapan Fuad Kavur, yıllarca ünlü İngiliz aktör Peter Ustinov'un yardımcılığını yaptı. Kavur'un en ünlü yapıtları arasında ‘İnce Memed’ filmi bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!