Toygun ATİLLA / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2009 00:00
Jandarma, Ergenekon’dan tutuklu Kurmay Albay Mustafa Koç’un avukatının, emekli Orgeneral Eruygur’un kurduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’yla ilgili sorularını yanıtladı.
Jandarma Genel Sekreteri imzalı cevap şöyle: "Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 veya başka bir dönemde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu adında bir çalışma grubu oluşturulduğuna dair herhangi bilgi ve belge bulunmamıştır."
ERGENEKON tutuklusu Kurmay Albay Mustafa
Koç’un avukatı Hasan Gürbüz, dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur tarafından 2003’te kurulduğu öne sürülen Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’nu, ’Bilgi Edinme Yasası’ kapsamında jandarmaya sordu. Konuyla ilgili ilk kez görüş bildiren jandarma şöyle dedi: "Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 veya başka bir dönemde ’Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’ adında bir çalışma grubu oluşturulduğuna dair herhangi bir bilgi veya belge bulunmamıştır." Jandarma ayrıca 2004’de Hilafetin İlgası’nın 80’inci yılı programı kapsamında İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından herhangi bir kuruma ve kişilere 1.5 milyon TL ödeme yapılmadığını da belirtti.
2’nci iddianamede
Ergenekon davasının 2’nci iddianamesinde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’nun siyaseti ve toplumu yönlendirme çalışmalarını yürüttüğü ileri sürülmüştü. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Batı Çalışma Grubu’nun lağvedilmesinden sonra kurulduğu savunulan Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’nun 28 Şubat post modern darbesinin de ordu içerisindeki karargahı olduğu iddialar arasında yer almıştı.
Avukat Gürbüz, savunmada kullanmak amacıyla Jandarma Genel Komutanlığı’na dilekçe vererek 4 soru sordu. Gürbüz’e, Jandarma Genel Komutanlığı
Genel Sekreteri Kurmay Albay Nurettin Alkan imzasıyla verilen cevaplar şöyle:
Bilgi ve belge yok
Soru 1: Komutanlığınız bünyesinde 2003-2004 veya başkaca bir dönemde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu adıyla bir çalışma grubu oluşturulmuş mudur?
Cevap 1: Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003-2004 veya başka bir dönemde ’Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’ adında bir çalışma grubu oluşturulduğuna dair herhangi bir bilgi ve belge bulunmamıştır.
Soru 2: Müvekkilim Mustafa Koç’un İstihbarat Başkanlığı Plan ve Güvenlik Dairesi’nde Şube Müdürü olarak görev yaptığı dönemde istihbarat/haber alma ödeneği ile ilgili harcama ve yazışma yapma yetkisi var mıdır? Müvekkilimin görev yaptığı Şube Müdürlüğü’nün istihbarat/haber alma ödeneği var mıdır?Cevap 2: İstihbarat Başkanlığı Plan ve Güvenlik Daire Başkanlığı bünyesindeki Şube Müdürlüklerinin istihbarat/haber alma ödeneği ile harcama ve yazışma yetkisi yoktur.
Ödeme kaydı yok
Soru 3: Genel Komutanlığınız İstihbarat Başkanlığı’nca 2004 yılında Hilafetin İlgası’nın 80’inci yılı programı kapsamında herhangi bir kuruma, kişi veya kişilere 1.5 milyon TL veya başkaca miktarda haber alma ödeneği yapılmış mıdır?
Cevap 3: 2004 yılında Hilafetin İlgası’nın 80’inci yılı programı kapsamında, İstihbarat Başkanlığı tarafından herhangi bir kuruma, kişiye ve kişilere herhangi bir ödeme yapıldığına dair kayda rastlanmamıştır.
Bilgisayar tahsisi
Soru 4: Müvekkilim Mustafa Koç’a 2003-2004 yıllarında Genel Komutanlıkta İstihbarat Başkanlığı bünyesinde Plan ve Güvenlik Dairesi emrinde şube müdürü olarak çalıştığı dönemde, şahsına özel, kodla girilip işlem yapılabilen bir bilgisayar tahsis edilmiş midir?
Cevap 4: Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yapan her personele, göreve yönelik olarak bir bilgisayar ve kullanıcı hesabı tahsis edilmekte olup, bu kapsamda, J.Kur.Alb. Mustafa Koç’a da görev yaptığı dönemde ağa bağlı, kullanıcı adı ve parola ile giriş yapılabilen bir bilgisayar tahsis edilmiştir.