Güncelleme Tarihi:
Serhat Alaattinoğlu / DHA
10'u gerçek toplam 44 paravan şirkete ait sahte fatura ve irsaliyelerle 1 yıl içinde 451 milyon YTL naylon fatura düzenleyen şebekenin devleti 100 milyon YTL zarara uğrattığı iddia ediliyor. Vergi denetmenleri ve polis şirketlerin geriye dönük hesaplarının kontrol edildikten zararın boyutunun netlik kazanacağı belirtildi.
451 MİLYON YTL'LİK NAYLON FATURA ELE GEÇİRİLDİ
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü ekipleri kurdukları hayali şirketlerle piyasaya sahte fatura sürdükleri iddia edilen bir şebekeyi takibe aldı. Polis, şebekenin liderliğini Kamil Y.'nin yaptığını belirledi. Beykoz'da bulunan bir evde faturaların basılıp düzenlenerek piyasaya sürüldüğünü öğrenen polis evi ablukaya aldı. Yaklaşık 1 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından 5 ayrı adrese baskın düzenlendi. Operasyonda şebeke lideri olduğu iddia edilen Hikmet Y. ile Sevgi G., Mevlüt A. yakalandı, şebekenin elebaşlarından olduğu belirlenen Kamil Y.ise kaçtı. Adreslerde yapılan aramalarda bir kamyonet dolusu fatura, makbuz ve defterler, 34 ayrı firma adına düzenlenmiş 451 milyon YTL tutarında dip koçan, 10 ayrı şirket adına düzenlenmiş boş fatura koçanları, 2 adet numaratör, 1 adet hard disk ele geçirildi.
GİZLİ KORİDORDAN ÇALIŞMA OFİSİ
Şebeke liderinin yakalandığı evde yapılan aramalar esnasında polis gizli bir koridoru da belirledi. Evin içerisinde iki ahşap kapının arkasındaki koridorun sonunda ki gizli odada yapılan aramalarda sahte faturaların çoğunun saklandığı belirlendi.
34 PARAVAN ŞİRKET KURDULAR
Firmaları incelemeye alan polis çalışma yöntemlerini de deşifre etti. Buna göre ilk önce sahte belgelerle paravan şirketler kuruldu. Daha çok işsiz gençler, hamal, kahveci veya gelir seviyesi düşük insanlar üzerine kurulan şirketler ile mal ve hizmet üretiliyormuş gösterildi. 34 paravan şirkete ait sahte faturalara rastladı. Kahveci hamal ve işsiz kişilerin üzerine kurulan şirketler aracılığıyla naylon faturaların basıldığı ve devletten vergi iadesi alındığı belirlendi. 10 firmanın da vergi kaçırmak için şebekeyle çalıştığı ileri sürülüyor. Vergi denetmenleri 10 firmayı incelemeye aldı.
DEFTERDARLIK İNCELEME BAŞLATTI
Şebekenin faturaları yüzde 3-7 arasında piyasaya sürdükleri kaydedildi. Fatura kesilen şirketlerle ilgili İstanbul Defterdarlığı'nın inceleme başlattığı bildirildi. Aynı şebekeye daha önce 2 kez operasyon düzenlendiğini belirten polis yetkilileri, faturaları gizledikleri yerlerin tespit edilememesi nedeniyle istenilen sonucun alınamadığını ifade ettiler. Şebekenin 4-5 yıldır piyasaya sahte fatura sürdüğünün belirlendiğini kaydeden üst düzey bir emniyet yetkilisi,"Bu operasyon Cumhuriyet tarihinin en büyük sahte fatura operasyonudur. 50 kolideki fatura miktarlarının netleşmesiyle miktarın 1 milyar YTL'yi geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi.