Cumhuriyet kadınlarından camide okuma yazma kursu

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet kadınlarından camide okuma yazma kursu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2001 01:53

Üsküdar'daki tarihi Ayazma Camii'nde, 40 ile 75 yaş arasındaki 30 kadın okuma yazma öğreniyor. Caminin bir odasında toplanan kadınlar, haftada 3 gün 3'er saat ders yapıyor.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şubesi yetkilileri, Üsküdar'da 3 bin, Ümraniye'de ise 34 bin okuma yazma bilmeyen kişi saptadıklarını, 24 kurs açtıklarını söyledi.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şubesi, tarihi Ayazma Camii'nde okuma yazma kursları veriyor. Kursların öğretmeni Elif Yürük ‘‘Kursun camide olması bazı eğitimcilere pek sıcak görünmedi, benim içinse cami, okul farketmez, önemli olan insanların okuma yazma öğrenmesi’’ dedi.

Yaşları 40 ile 75 arasında değişen kadın öğrenciler ise mekan neresi olursa olsun okuma yazma öğrenmekten son derece memnun.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Üsküdar Şubesi, 20 gün önce taşındıkları Üsküdar'ın Doğancılar semtinde bulunan tarihi Ayazma Camii'nin sultanların dinlendiği Sultan Mahfili'nde hizmet veriyor. Şube Başkanı Fatma Çoban, bu mekánı kendilerine Üsküdar Kaymakamı Abdülhavap Yıldırım'ın önerdiğini belirterek, ‘‘Camiler eğitim için kurulmuştur. Bu din eğitimi olduğu gibi okuma yazma eğitimi de olabilir. Biz, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız hem de Müslümanız. Atatürk'ün de son söylevlerinden biri, bir camide olmuştur’’ dedi.

ÜMRANİYE'DE 34 BİN KİŞİ

Verdikleri kurs ile ülke genelinde yürütülen ‘Ulusal Eğitime Destek Kampanyası’na katıldıklarını söyleyen Çoban, İstanbul'da sanıldığından çok daha fazla, okuma yazma bilmeyen insan olduğunu belirtti. Çoban, yaptıkları tarama çalışmaları ile Üsküdar'da 3 bin, Ümraniye'de ise 34 bin okuma yazma bilmeyen kişi saptadıklarını, kampanya kapsamında Üsküdar ve Ümraniye'de 24 okuma yazma kursu açıldığını da vurguladı.

ERKEKLER ÇEKİNİYOR

Okuma yazma kursuna öğretmenlik yapan, emekli anaokulu öğretmeni Elif Yürük ise öğrencileriyle yakınrdan ilgileniyor. Haftada 3 gün 3'er saat kurs alan öğrencilerin hepsi kadın. Yürük, öğrencilerinin bazen ‘‘Çamaşır asıyordum onun için geç kaldım’’ gibi mazeretleriyle karşılaştığını anlattı. Fatma Çoban da, kursun aslında erkeklere de açık olduğunu ancak erkeklerin ‘‘Ben okuma yazma bilmiyorum’’ demekten çekindikleri için kursa rağbet etmediklerini söyledi.

Bir ay önce derneğin Üsküdar Çarşısı içindeki eski yerinde başlayan ve şimdi camide devam eden kurslarda, 30 kadın 10'arlı gruplar halinde ders görüyor. Dernek, okuma yazma kurslarının yanısıra, elişi ve tahta boyama kursları da veriyor. Okuma yazmayı teşvik etmek amacıyla diğer kurslara alınacak öğrenciler de okuma yazma bilmiyorsa, önce okuma yazma kursuna alınıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!