’Cumhuriyet elden gidiyor’ diye endişem yok, uzlaşma bekliyorum

Güncelleme Tarihi:

’Cumhuriyet elden gidiyor’ diye endişem yok, uzlaşma bekliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2007 00:00

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, CNN Türk’te Taha Akyol’un sorularını yanıtlarken, "Cumhuriyet elden gidiyor diye bir endişem yok. Laiklik hepimize lazım. Türk halkı gerektiği zaman tepkisini belli etmiştir" dedi.

Şahenk, Cumhurbaşkanlığı için uzlaşma beklediğini söyledi.

DOĞUŞ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ferih Şahenk, "Cumhuriyet elden gidiyor diye bir endişem yok, laiklik hepimize lazım ve Cumhuriyetimizin ortak değerlerinden biri" dedi. CNN Türk’de dün yayınlanan ’Eğrisi Doğrusu’ programında Taha Akyol’un sorularını yanıtlayan Ferit Şahenk, "Demokratik, laik, hukuk devletini daha yukarılara taşıyacak yasalarla bazı şeyler belirlenmiştir. Türk halkı gerektiği zaman tepkisini belli etmiştir" diye konuştu. Bunu bir algılama problemi olarak gördüğünü söyleyen Şahenk, bölgede güçlü bir devlet yapısı ve 73 milyon insanıyla daha güçlü olmuş bir memleket düşünülmesi gerektiğini belirtti.

MUHALEFET HAYIR DEMEK DEĞİL: Demokrasi için rejimin kaçınılmaz bir parçası olarak bütün partilere ihtiyaç olduğunu kaydeden Şahenk, "Muhalefet sadece hayır demek için değil, çözüm anlamında yardımcı da olacaktır. Partilerimize bakttığımızda, hepsi çok köklü sanayileşmesinde refahta katkıları olmuş markalar. Bu anlamda bu dönemde meclisin çok daha iyi yerlerde olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

GÜL’E SAYGI DUYUYORUM: Ferit Şahenk, Cumhurbaşkanlığı görevi için adı geçen Abdullah Gül’e ilişkin soruları da şöyle yanıtladı: "Bir kere Gül, saygı duyduğum bir parlamenter. Bu anlamda bu görevi yapamaması gibi bir neden görmüyorum. Başbakanımızın da seçim akşamı yaptığı konuşma vardır, vatandaşlarımızın okumasını isterim. Toplumu kucaklayan yeni bir sayfanın açıldığı bir dönem başlıyor. Geçmiş dönemdeki sorunları gördük. Gönül, uzlaşma ve işbirliği içinde seçilmesini istiyor. Sayın Gül Türkiye’ye yurtdışında layıkıyla temsil etmiş prestijli bir devlet adamıdır. Bu işi yapacak her türlü şeye sahiptir. Yüzde 47’lerle gelen Ak Parti ve MHP’nin Meclis’e girmesiyle rahatlıkla seçebilir. Türkiye’nin önündeki Cumhur seçiminin kabinenin yerine oturmasını bitirip koşmaya devam etmesi gerekir."

TÜRKİYE 5 YILDA ZORU BAŞARDI: Seçim sonuçlarını da değerlendiren Ferit Şahenk, şöyle konuştu: "Seçim demokrasinin bir gerçeği, Türkiye Cumhuriyeti için ilk ve son seçim değil. Türk vatandaşı olarak seçimin huzur içinde, problem olmadan, sonunda halkın düşüncesinin sandıktan çıktığı güzel bir meclisin oluştuğu resim gördük. Son 5 senede Türkiye çok zor bir ekonomik programı başardı. Bunu başaran, uygulayan partimizin yeniden böyle bir oyu alması aslında vatandaşımızın dünyayla kucaklaşmasına, teknolojiden kurumsallaşmaya sosyal kültürkel anlamda entegre olmaya ve Ak Parti’ye olan güvenini devam ettirme misyonunu vermiştir. Gelecek 5 seneye dönük beklentileri var." Ferit Şahenk, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise "Bizim için AB olduğu için değil, ama içeriği önemli olduğu için bu büyüklüğün içinde olmak önemli" dedi.

Yatırım iştahı güçleniyor

DOĞUŞ Grubu olarak yatırım yapma iştahının eksilmediğini, daha da güçlendiğini söyleyen Ferit Şahenk, "Türkiye’nin demokrasi potansiyeli ile Türkiye’yi bir merkez olarak yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi. Türk bayrağının küreselleşmenin içinde bölgede güç olması gerektiğini vurgulayan Şahenk, "Bizler sadece bayrak yarışı yapıyoruz. Ortak ABD’li ama Garanti Bankası Türk bankası. Uluslararası şirketlerin teknoloji merkezlerinin Pakistan’da değil Türkiye’de olacağını söyleyen Şahenk, "Türkiye’nin 2020 yılına girerken müthiş bir potansiyeli var. Çalışan nüfus yükseliyor. İnsan kaynağı bakımından potansiyeli müthiş. Türkiye’deki gençleri iyi eğitimden geçirirsek, dünya vizyonu verirsek, dünya ile daha entegre hale gelirsek çok önemli bir nüfusa sahip oluruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!