Cumhuriyet Bayramı'nda 19 ilde 28 konser

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet Bayramında 19 ilde 28 konser
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 16:14

Cumhuriyetin kuruluşunun 85. yıl dönümü dolasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanat Genel Müdürlüğü'nce 19 ilde 28 konser verilecek, Devlet Opera ve Balesi (DOB) ile Devlet Tiyatroları (DT) çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Güzel Sanat Genel Müdürü Ayşenur İslam, DOB Genel Müdürü Rengim Gökmen ve DT Genel Müdürü Lemi Bilgin, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde, 29 Ekim Cumhuriyet bayramında yapılacak etkinliklerle ilgili basın toplantısı düzenledi.

İslam, genel müdürlüğün Türk halk, sanat ve çok sesli koroları ile senfoni orkestralarının 28-31 Ekim tarihlerinde 19 şehirde 28 konserle vatandaşların karşısına çıkacağını söyledi. Konser için orkestra, koro ve toplulukların bulundukları iller ile yakın çevrelerinin seçildiğini belirten İslam, “Konserler halka açık olacak. Tüm hemşehrilerimizin katılmasını bekliyoruz” dedi.

Ayrıca, yıl boyunca çeşitli bölgelerde etkinlik düzenleneceğini ifade eden İslam, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile anlaşma çerçevesinde okulları konserlere davet edeceklerini, sanatçıların da okullara giderek öğrencileri önce bilgilendirip, sonra performans sergilemeleri için yönlendireceklerini dile getirdi.

İslam, “Bu etkinlikleri çocuk esirgeme kurumundaki çocuklar ile huzur evlerindeki yaşlılara yönelik de geliştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“500 ÇOCUĞA TİYATRO”

DT Genel Müdürü Bilgin, tiyatrolarda bu haftanın yoğun geçeceğini, ancak etkinlikleri bir haftayla sınırlamak istemediklerini dile getirerek, bu yıl 500 bin çocuğu tiyatro salonlarıyla buluşturmayı hedeflediklerini hatırlattı.

Projeye bu hafta başladıklarını ve gelecek yılın 23 Nisanına kadar devam edileceğini belirten Bilgin, yıl boyunca Cumhuriyetin önemli kazanımlarını, sanatsal değerlerle bir araya getirip anlatacaklarını, temsillerin tamamının ücretsiz olacağını bildirdi.

Bilgin, büyük şehirlerde daha çok varoşlardaki okullara ulaşmayı amaçladıklarını, projenin sadece tiyatro gösterimi değil, ortak çalışmalarla şiir günleri, öğrencilerin kendilerinin oynayacağı oyunlar gibi etkinlikler şeklinde yapılacağını kaydetti.

DOB'DA 29 EKİM KONSERLERİ

DOB Genel Müdürü Gökmen, üç genel müdürlüğün uzun yıllar sonra ilk defa birlikte basın toplantısı düzenlediğini söyledi.

Cumhuriyet Bayramı'nda Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Antalya Devlet Opera ve Balelerinde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini anlatan Gökmen, halkı davet etti.

“Matem tarihi değil ama varlığımızı borçlu olduğu Atatürk'ü sanatla anlatmayı bir gelenek haline getirdik” diyen Gökmen, 10 Kasımda da Muammer Sun'un “Üç Destan”ının Yıldız ve Müşvik Kenter'in sunumuyla Ankara seslendirileceğini, İstanbul'da “Atatürk'ün Sesi” isimli kolaj konserin sergileneceğini duyurdu.

Leyla Gencer Sahnesi'nin sadece çocuklara yönelik olması için düzenleme yapacaklarını anlatan Gökmen, “Tadilatına bugünlerde başlamayı planlıyoruz. Çok sayıda çocuk koromuz ve balesi öğrencilerimizin sayısını artırmak ve binlerle ifade edebilmeyi hedefliyoruz” dedi.

OPERA VE TİYATRONUN AYNI SAHNEYİ KULLANMASI

Gökmen, Büyük Tiyatro da denilen Opera Sahnesi'ni opera ve tiyatronun ortak kullanmasıyla ilgili soru üzerine, DT Genel Müdürü Bilgin'in kendilerine her konuda destek verdiğini söyledi.

Büyük opera ve baleleri gösterecek sahnelere ihtiyaçları olduğunu, bunun da Ankara'da sadece Opera Sahnesi'nde yapılabildiğini belirten Gökmen, “Açıklıkla ifade edeyim, Devlet Tiyatrolarının da içinde kurulduğu, büyüdüğü sahnelerinden en önemlilerinden bir tanesidir orası. Onun için Devlet Tiyatrolarının hiçbir zaman orada oynamamasını biz de düşünemiyoruz ama DT'nin gerçekten o sahnedeki çok büyük kullanım hakkını DOP'a armağan etmesini diliyorum” dedi.

Bilgin, Gökmen'in sözleri üzerine şunları kaydetti:
“Zaten kullanım hakkını büyük oranda operaya devrettik. Tabii, Türkiye'de sahne konusunda sayıdan çok nitelik olarak ciddi eksikliklerimiz var. Biz işimiz gereği bir çok ülkeyi geziyoruz. Nüfus, sayı, ekonomik, yüz ölçümü olarak çok küçük ülkelerin o kadar büyük tiyatro ve opera binaları var ki, doğrusu her defasında kıskanmamak elde değil.

Maalesef bizim Büyük Tiyatro, sizin Opera sahnesi dediğiniz yer, hem tiyatro hem bale hem opera için yetersiz bir sahne. Gönlümüz bir an önce başkentin büyük bir opera binasına sahip olmasından yana. Yine maalesef diye söylüyorum ki herhalde kültür sarayı olmayan, kültür merkezi olmayan tek başkentiz biz.”

Tiyatro ve operanın kardeş kuruluşlar olduğunu, birbirlerini destekledikleri ve hemen her sahnelerini “operanın emrine” verdiklerini ifade eden Bilgin, “Bina sorunumuz hepimiz için büyük sorun. bu anlamda binanın kullanım oranının yaklaşık yüzde 99'undan çıktık ama sahne tabi doğal olarak sıkıntı. Bizim de tercihimiz tartışmalardan daha çok, bunların yeni bir opera binası yapılmasına vesile olması” diye konuştu.

Gökmen de konuyla ilgili iki kurum arasında paylaşılamayan bir şey olmadığını bildirdi.

ETKİNLİKLER

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 30-31 Ekimde başkentte, Antalya, Bursa, İstanbul, Çukurova, Devlet Senfoni orkestraları kendi şehirlerinde konser verecek.

Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Samsun'daki korolar kendi illerinde; Edirne Devlet Türk Müziği Korosu, Edirne'nin yanı sıra Kırklareli'de, Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu bulunduğu il ile Tokat ve Kayseri'de, Ankara Devlet Türk Müziği Korosu Nevşehir, Kastamonu ve Bolu'da seyircilerin karşısına çıkacak.

Devlet Opera ve Balesindeki etkinlikler ise şöyle:
-Ankara'da 29 Ekimde “Ankara 1923” senfonik şiir sunumu,
-İstanbul'da 29 Ekimde “Beethoven'ın 9. Senfonisi”, 30 Ekimde “Cumhuriyet Balesi”,
-İzmir'de 29 Ekimde “Anadolu'dan Esintiler” konseri,
-Mersin'de 28 ve 30 Ekimde “Şan-Piyano Resitali”, 29 Ekimde “Cumhuriyet Konseri”,
-Antalya'da 28 Ekimde “Cumhuriyet Konseri”.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!