Ferit ASLAN- Bayram BULUT/DİYARDBAKIR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 11:03
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün Diyarbakır'a yapacağı iki günlük ziyaret öncesi hazırlıklar sürerken, sivil toplum örgütleri bu ziyaretin son günlerde ‘çift dilli yaşam’ ve ‘demokratik özerlik’ tartışmaları ile artan siyasi tansiyonun düşürmesini bekliyor.
30 Aralık perşembe günü Diyarbakır’ı ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüşecek, Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir'i ziyaret edecek. Geceyi kentte geçirecek olan Abdullah Gül'ün bu ziyaretinde, son dönemde Demokratik Toplum Kongresi'nin gündeme getirdiği ve BDP'nin savunduğu‘demokratik özerklik’ ve ‘çift dilli yaşam’ konularının yükseletttiği tansiyonu düşürmesi bekleniyor.
Sivil toplum örgütleri yöneticileri Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti öncesi beklentilerini ortaya koyarkeny, Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar da ayrım yapmadan herkesle görüşmesini istediklerini söyledi. Aktar, şöyle dedi:
“Herkesi kucaklayacak bir dil bekliyoruz. Herkesi birbirini dinlemekten vazgeçtiği ‘sağırlar diyaloguna' dönüşen tartışmalar sürecinde herkesi, birbirini anlayan uygun bir dil kullanmaya davet ediyoruz. Özellikle bu önemli. Yoksa sayın Cumhurbaşkanı her konuda zaman zaman grüşlerini zaten söylüyor. Ama Diyarbakır'da mesaj verecekse Kürt meselesinin çözümü konusunda öncelikle birbirimizi dinlemeye karar vermemiz gerekir. Birbirimizi dinlemek için hazır olmamız gerekir. İnsanların görüşlerini söylerken kavga değil, uzlaşma dili geliştirmeleri gereğine vurgu yapmasını bekliyoruz.”
Baro Başkanı Aktar, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'i ziyaretinin sembolik olarak güzel bir mesaj olacağını düşündüğünü belirtirken, “Cumhurbaşkanı devletin başkanıdır. Bütün kurumları ziyaret etmesi güzel bir şeydir. Diyarbakır açısından bu daha da önemlidir. Büyükşehir Belediyesi'ne 3 dönemdir Kürt eksenli siyaset yapan partilerin elinde olması dikkate aldığımızda bunun önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İHD: AÇIKLAMALAR BELKİ TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇAR
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Cumhurbaşkanı Gül'ün kente gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bilici, Gül'ün yılın son günlerini Diyarbakır’da geçirmesini olumlu bulduklarını anlatırken şöyle devam etti:
“Abdullah Gül'ün gelip sürece ilişkin daha olumlu, daha pozitif bir şekilde, sürecin önünü açacak açıklamalarda bulunması son derece önemlidir. İHD olarak eğer bizi çağırır, çağrıda bulunurlarsa olumlu karşılarız, onlara çeşitli raporlar da sunarız. Önemli ve anlamlı buluyoruz. Cumhurbaşkanın burada yapacağı açıklamalar belki, Türkiye'nin önünü açacak, 2011 yılında Kürt sorununun daha demokratik daha barışçıl yöntemlerle çözülebilecek bir adım da olabilir. En azından bundan sonra silahların konuşmaması, eylemsizlik kararının uzaması, kalıcı hale gelmesi için de bir açıklamada bulunabilir. Bu anlamda önemsiyoruz, tabii yapacağı açıklamalar çok önemlidir. Gelmesi değil, yapacağı açıklamalar önemlidir.”
ENSARİOĞLU: VERECEĞİ MESAJLAR ÇOK ÖNEMLİDİR
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da, Diyarbakır'ın, bölgenin çok ciddi ekonomik sorunları olduğunu, yatırım ve altyapı ile ilgili çok ciddi sorunları olduğunu söyledi. Ensarioğlu, “Mevcut tartışmalar ve gerginliğin yarattığı olumsuzluklarla ilgili sorunlarımız var. Bütün bu sorunları tabi ki en üs makamdaki Cumhurbaşkanı'nın gelmiş olması ve onunla bunları konuşabilme fırsatı bulabilmemiz, tabii ki sorunları çözme adına önemlidir” dedi.
Galip Ensarioğlu, özellikle iki dillilik, demokratik özerklik tartışmalarının zirvede olduğu ve gerginliğin arttığı bir dönemde Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır'a gelecek olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:
“Çünkü kendisi tarafsızdır. Ülkenin birliği ve beraberliğini temsil eden bir şahsiyettir. Kendisinin burada yapacağı açıklamalar her zaman tansiyonu düşürecek nitelikte olmuştur. Böylesi dönemde de burada da vereceği mesajların bu gerginliklerin düşürülmesi için önemlidir. Seçime giriyoruz. Bununla birlikte karşılıklı siyasi mesajların, siyasi partilerin karşılıklı atışmaları hem tansiyonu yükseltiyor hem de gerilimi arttırıyor. Çünkü neticede bu saatten sonra partilerin tamamı oy kaygısıyla hareket edecektir. Bütün söylemleri bunun üzerine olacaktır. Bu da mevcut yürüyen barış sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu sürecin heba edilmemesi adına sayın Cumhurbaşkanının burda söyleyeceği şeyler önemlidir. Burdaki ekonomik problemler açısından kendisiyle görüşebilirsek, hükümete tavsiyeleri açısından önemildir.”
Kentte yaşayanlar Cumhurbaşkanı Gül'ün siyasette tansiyonun yüksek olduğu dönemde Diyarbakır'a gelmesini olumlu bulduklarını, ana dilde eğitim ve Kürt sorununun çözümü konusunda önemli mesajlar vermesini beklediklerini söyledi. İşsizlik nedeniyle kahve köşelerinde boş oturduklarını söyleyeng ençler de işsizlik ve istihdam olanaklarının yaratılması konusunda Cumhurbaşkanı'ndan beklentilerinin olduğunu söyledi.