Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Ankara’da Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Buradan bilim adamları, mühendisler, dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle iş birliği yapabilecek insanlar yetişecektir" dedi.
CUMHURBAŞKANI GÜL PİLOT KOLTUĞUNA OTURDU/ FOTO GALERİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, havacılık ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesi olan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Kampusu açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Gül’ü, Rektörlük binasına gelişinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mütevelli Heyeti Başkanı Emekli Tümgeneral Osman Yıldırım, Rektör Ünsal Ban ve Türkkuşu Genel Müdürü Serhat Büyükayan karşıladı. Burada şeref defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Gül’e, Rektör Ban tarafından üniversite hakkında bilgi sunuldu.
THK PARAŞÜT EKİBİNİN GÖSTERİSİ
Törende, THK Üniversitesi tanıtım filminin gösterilmesinin ardından, planör, motorlu yamaç paraşütü, radyo kontrollü model uçak, uçakla yangın söndürme gösterisi gerçekleştirildi ve THK paraşüt ekibince de atlayış düzenlendi. Atlayışın ardından paraşütçülerden biri Cumhurbaşkanı Gül’e öperek Türk bayrağı sundu. Cumhurbaşkanı Gül de bayrağı öperek teslim aldı.
Cumhurbaşkanı Gül törende yaptığı konuşmada, Türkiye’de hava ve uzayla ilgili ilk ihtisas üniversitesinin kurulmasının önemine işaret ederek, "Bugün gerçekten de heyecan duymaya değer bir gün" dedi.
"ARABADAN ÖNCE UÇAK YAPTIK"
THK yetkilileriyle daha önce Çankaya Köşkü’nde yaptığı görüşmede, Türk havacılık tarihinin hüzünlü bir yanı olduğunu belirttiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, uçağın icadından hemen sonra Türkler’in uçak kullanmaya ve yapmaya başladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, dünyada çok az ülkenin hava kuvvetlerinin 100 yaşında olduğunu, Türk Hava Kuvvetleri’nin geçen yıl 100. yılını kutladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında, "Osmanlı topraklarının birçok yerinde, 1910’lu yıllarda, Şam’da, Mısır’da, Filistin’de tayyarecilerimizin şehit olduğunu biliyoruz, oralarda tayyareci subaylarımızın şehitlikleri var. Yani bu kadar eski. Onun için Türk Hava Kurumu beni ziyaret ettiğinde onlara, ’Biz Türkler arabadan önce uçak yaptık’ demiştim" diye konuştu.
"TÜRK HAVACILIK TARİHİ BİRAZ HÜZÜNLÜDÜR"
Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:
"1925’te Tayyare Makinisti Mektebi, 1926’da Tayyare ve Motor Türk Anonim şirketi kurulmuş. 70 yıl önce de burada, Türk Hava Kurumu’nun Etimesgut’taki tesislerinde yine tayyare yapmış. Onları dışarı satmış, yapıp dışarı sattığımız bazı uçakları o zaman satın almış bir ülkeyiz. Onun için ben, ’Türk havacılık tarihi biraz hüzünlüdür’ derim. İstanbul’daki Yeşilköy Havalimanı’nın yerinde, o zamanki havaalanını Nuri Demirağ kurmuştu, uçak imal etmişti ve bunlar içeride ve dışarıda satılmıştı. Tabii ki o dönemin nesli uçaklardan bahsediyoruz. Uçak sanayi kurulduğunda hemen sanayiyi yakalayan, sektörün içine giren bir ülkeyiz."
Cumhurbaşkanı Gül, havacılık alanındaki çalışmalara 1950’den sonra ara verildiğini ifade ederek, aralarında Vecihi Hürkuş’un da bulunduğu havacılık tarihinin önemli isimlerini rahmetle andığını kaydetti.
"THK’NIN MİSYONUNU YENİDEN SAHİPLENMESİ HEYECAN VERİCİ"
Türk Hava Kurumu’nun 1925 yılında, Atatürk’ün ’İstikbal göklerdedir’ vizyonuyla kurulduğunu, Atatürk’ün o günkü sözünün bugün de ’ileriyi düşünerek söylenmiş bir söz’ olarak değerlendirilebileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: "Neredeyse 100 yıl kadar önce bunun görülmesi, ifade edilmesi ve böyle bir hedefin verilmesi, bunu gerçekleştirmek için de Türk Hava Kurumu’na bir misyonun tanınmış olması gerçekten çok düşündürücü, çok takdir edici ve kaybettiğimiz zamanı düşündüğümüzde de hüzün verici. Ama hiçbir şey için geç değil. 70 sene önce Türk Hava Kurumu, şimdi kullanılan tesislerde uçak üretti, sattı, sonra ara verildi. Geç de olsa şimdi bu misyona tekrar Türk Hava Kurumu’nun sahip olması ve bunu sahiplenerek yoluna yeniden başlaması gerçekten heyecan verici."
ÜNİVERSİTENİN ÖNEMİ
Üniversitenin kurulmasının sadece THK’nın tarihinde değil, Türkiye’nin tarihinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ihtisas üniversitesi aracılığıyla uçak yapımında görev alacak mühendislerden, uçakların uçurulmasında, işletilmesinde, her türlü hizmetinin yerine getirilmesinde görev alacak insanların yetişeceğini dile getirdi.
TÜRKİYE’DE HAVACILIĞIN GELECEĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, "Hepimiz artık büyük bir güvenle bekleyebiliriz ki Türkiye’de havacılık, uzay alanında çok büyük bir atılım olacaktır. Buradan bilim adamları, mühendisler, dünyanın en iyi üniversiteleriyle, en iyi işletmeleriyle iş birliği yapabilecek insanlar yetişecektir. Bilgi birikimi gelecek, bilgiler karşılıklı transfer edilecek ve bu alanda bilgi üretilecektir" dedi.
"DEVLET OLARAK BU ÜNİVERSİTENİN ARKASINDAYIZ"
Cumhurbaşkanı Gül, yirmisi yeni, seksen uçağı ve dört havaalanı olan Türk Hava Kurumu’nun misyonunu üstlenip, böyle bir üniversite kurmasından daha doğal bir şey olmayacağını ifade etti. Kurucuların kendisini ziyarete geldiklerinde, onlardan bir an önce üniversiteyi kurmalarını ve dünyanın en iyi havacılık üniversitelerinden biri haline getirmelerini istediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Devlet olarak da bu üniversitenin arkasındayız. Bütün imk?nlar önünüze serilmiştir ve inanıyorum ki siz değerli öğretim üyeleri öğrencilerinizi en iyi şekilde yetiştireceksiniz. Sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada iş bulabilecek, dünyadaki uçak sanayi ile ilgili yerlerde çalışabilecek öğrenciler yetiştireceksiniz" diye konuştu.
OKULUN ANKARA’DA OLMASININ AVANTAJI
Üniversitenin Ankara’da olmasının avantajının, TUSAŞ; TAI, ASELSAN, ROKETSAN gibi savunma sanayinin kurumları ile aynı yerde bulunması olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin bu kurumlarla en iyi şekilde iş birliği yapacağını, hem teorik hem pratik eğitimin bir arada gerçekleşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca üniversitenin en büyük destekçilerinden birinin de Türk Hava Kuvvetleri olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin kurulmasında emeği geçenleri tebrik ederek, öğretim üyeleri ve öğrencilere başarı dileklerini iletti.
EMEĞİ GEÇENLERE PLAKET
Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ümit Yaşar Karakaya ile birlikte açılış kurdelesini kesti ve üniversitenin kurulmasına emeği geçenlere plaket verdi. Açılışın ardından Cumhurbaşkanı Gül, hangar bölümündeki uçaklarda incelenmede bulundu, öğrenci ve eğitmenlerle sohbet etti ve fotoğraf çektirdi.