Cumhurbaşkanı Gül Katar'a gidecek

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül Katara gidecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2008 12:39

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Katar Devleti Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani’nin davetlisi olarak, 5-7 Şubat tarihlerinde Katar Devleti’ne resmi ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani’yle yapacakları görüşmelerde ikili konular ile bölgesel ve uluslararası meseleler ele alınacak. Bu çerçevede, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, enerji alanında işbirliği, Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyi’yle ilişkileri görüşülecek. Ayrıca, Orta Doğu Barış Süreci, Filistin, Lübnan ve Irak’taki durum, terörizmle mücadelede uluslararası alanda sürdürülen işbirliği dahil çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında üst düzey Katarlı yetkilileri de kabul edecek. Ayrıca, onay işlemleri tamamlanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma”nın onay belgelerinin üzerinde görüşülerek yürürlüğe girmesi sağlanacak.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Katar İş Konseyi’nin kuruluşu vesilesiyle düzenlenecek toplantıya da katılacak

Katar’da faaliyet gösteren Türk firmalarından TEKFEN’in Filarmoni Orkestrası, Gül’ün Katar ziyareti nedeniyle Doha’da 6 Şubat akşamı bir konser verecek. Gül ayrıca, Doha’da açılan Türk Hat Tezhip Sanatı Sergisi’ni gezecek.

Öte yandan, Doha İslam Eserleri Müzesi’nin açılışı vesilesiyle “Sınırların Ötesinde” isimli bir sergi düzenlenecek. 22 Mart’ta açılması ve üç ay sürmesi planlanan sergide, İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nden eserler de yer alacak.

"KATAR TÜRK FİRMALARI AÇISINDAN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR"

Açıklamada ziyaretin, Katar Devleti Emiri Şeyh Hamad Bin Khalifa Al Thani’nin 25-26 Aralık 2001 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında iki ülke arasında siyasi ve ekonomik alanlarda hızla aşama kaydeden ilişkilerin gözden geçirilmesine ve yeni işbirliği alanları yaratılmasına da imkan sağlayacağı kaydedildi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda gerçekleştirilen karşılıklı ziyaretlerle her alanda önemli gelişme kazandığı ve sağlanan gelişmelerin, bölgesel ve küresel konularda diyalog ve işbirliğini de olumlu etkilediği belirtilerek, Katar’ın son dönemde yaşadığı güçlü ekonomik performansla Türk firmaları açısından önemli fırsatlar sunduğu ifade edildi.

Türkiye ile Katar arasındaki karşılıklı ticaret hacminin son birkaç yıl içinde önemli artışlar gösterdiği ve 2007 sonu itibariyle 500 milyon dolara yaklaştığı kaydedilerek, “Dünyada 3. en büyük doğalgaz rezervine sahip ülke olan Katar ile ilişkilerimizin enerji alanında da geliştirilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinin gündeminde yer almaktadır. Türkiye ile Katar arasında gelişen ticari ilişkilerin etkisiyle Katar'da yaşayan vatandaşlarımızın sayısı artarak yedi bine ulaşmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca Katar’ın, ülkesinde KKTC’nin Ticaret ve Tanıtım Ofisi açılmasına izin vererek, Kıbrıs Türklerinin maruz kaldığı ambargoların hafifletilmesine destek veren ülkelerden olduğu belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!