Cumhurbaşkanı Gül İklim Konferansı'na katılacak

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gül İklim Konferansına katılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 16:47

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere yarın Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gidecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada Gül'ün, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 15. Taraflar Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere, 17-18 Aralık 2009 tarihlerinde Danimarka'yı ziyaret edeceği bildirildi.

Zirveye, tüm kıtalardan farklı ekonomik ve sosyal gelişmişlik seviyelerine sahip yaklaşık 120 ülkenin, devlet veya hükümet başkanı düzeyinde katılmasının beklendiği belirtilen açıklamada, Gül'ün, zirve programının elverdiği ölçüde ikili görüşmeler gerçekleştirmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Gül'ün Kopenhag Zirvesi'ne katılmasının, G-20 üyesi olarak küresel iktisadi ve sosyal meselelerle yakından ilgilenen Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadeleye en üst düzeyde atfettiği önem ve önceliği yansıttığı ifade edildi.

Milletvekilleri, ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan heyetin, 7 Aralık 2009 tarihinde başlayan konferansta Türkiye'yi temsil ettiği anlatılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'e, ziyaretinde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da eşlik edeceği bildirildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIMI

Türkiye'nin, günümüzde dünyanın ve insanlığın karşı karşıya kaldığı en hayati toplumsal ve ekonomik sorunların başında gelen küresel iklim değişikliğinin yol açtığı tehditlerin bilincinde olduğu ifade edilen ve 2004 yılında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne, bu yıl da Kyoto Protokolü'ne taraf olduğu anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Türkiye, küresel gayret ve girişimler gerektiren iklim değişikliğiyle mücadelenin, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesi temelinde, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleri, göreceli kapasiteleri ile milli ve özgün koşulları dikkate alınarak yapılması gerektiği görüşünü savunmaktadır.

Kopenhag Zirvesi, Kyoto Protokolü'nün geçerliliğinin sona ereceği 2012 yılı sonrasında BM İklim Sözleşmesi'ne taraf olan tüm ülkelerin sorumluluklarını kapsayacak yeni bir hukuki düzenleme üzerinde mutabakat sağlanması hedefiyle düzenlenmektedir.

Yaklaşık iki haftadır devam eden konferansta, Marakeş'te yapılan BM İklim Sözleşmesi 7. Taraflar Konferansında karara bağlanan, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşen görevi özgün şartları ile milli kapasitesi çerçevesinde yerine getirme kararlılığı teyit edilecektir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!