Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'de görülmesinin ardından geçen 1 yılda sağlık alanında yapılan çalışmaları paylaştı.
Erdoğan, "Sağlık ordumuzun fedakarlığıyla, sürekli yenilerini hizmete aldığımız, kapasitelerini artırdığımız hastanelerimizle ve güçlü altyapımızla sağlık alanında destan yazdık" ifadelerini kullandığı paylaşımda, hizmetler, aşı, şehir hastaneleri, sağlık tesisleri ve yerli solunum cihazı konularında yapılanları aktardı.
"Hizmetler" başlığı altında, Koronavirüs Operasyon Merkezi'nin devreye alındığını ve Bilim Kurulu'nun kurulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı başlıkta dünyadaki ilk örneklerinden biri olan 2019-nCOv hastalık rehberinin yayımlandığını, yerli tanı kitlerinin geliştirildiğini, Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi'nin kurulduğunu, Hayat Eve Sığar Uygulamasının dereye alındığını ve inaktif aşıların uygulanmaya başlandığını kaydetti.
Sağlık ordumuzun fedakârlığıyla, sürekli yenilerini hizmete aldığımız, kapasitelerini arttırdığımız hastanelerimizle ve güçlü altyapımızla sağlık alanında destan yazdık. #insanlıkiçin pic.twitter.com/7hV8pMAunU
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
"Aşı" başlığında ise devam eden 18 ayrı aşı çalışmasının Türkiye'yi bu alanda dünyadaki sayılı ülkelerden biri haline getirdiğini belirten Erdoğan, "Çok kısa sürede 10 milyon üzerinde aşı uygulaması gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.
"Şehir Hastaneleri" başlığında İstanbul Başakşehir, Konya ve Tekirdağ şehir hastanelerinin açıldığını anımsatan Erdoğan, "Sağlık Tesisleri" başlığında ise 25 yeni hastane binası ile 11 ek hastane binasının hizmete alındığını belirtti.
Erdoğan, bir yıllık sürede sağlık tesisi sayısının yüzde 55, kamu hastanelerinin erişkin yoğun bakım yatak kapasitesinin yüzde 51 arttırıldığını kaydetti.
"Yerli Solunum Cihazı" başlığında ise kısa sürede yerli solunum cihazının seri üretimine geçildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt içi kullanımının yanı sıra 20 ülkeye ihracının gerçekleştiğini bildirdi.
Yurt dışından gelen 803 bin kişiye 3 milyon 936 bin 826 kez izlem yapıldığını belirten Erdoğan, hastalığı geçiren veya teması olan 21 milyon 315 bin 454 vatandaşa 82 milyon 781 bin 903 kez izlem yapıldığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, hudut kapılarında 19 milyon 216 bin 934 kişiye sağlık taraması yapıldığını da belirtti.
Hemen her sektörümüzü ilgilendiren destek paketleri ve düzenlemelerle ekonomik istikrarı muhafaza ettik. #insanlıkiçin pic.twitter.com/Ixb0EJM6ki
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esnafımızı, sanatkârımızı, ihracatçımızı yalnız bırakmadık. Gelir ve ciro kaybı desteğinden kira desteğine kadar pek çok önemli uygulamayı hayata geçirdik." ifadelerini kullandı.
Esnafımızı, sanatkârımızı, ihracatçımızı yalnız bırakmadık. Gelir ve ciro kaybı desteğinden kira desteğine kadar pek çok önemli uygulamayı hayata geçirdik. #insanlıkiçin pic.twitter.com/1ZQHlkYM0A
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
TEK TEK AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Salgına karşı mücadelemizi sadece ülkemizde değil tüm dünyada verdik. Nerede olursa olsun vatandaşlarımızın yardımına koştuk, dostlarımızın ve kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için yoğun gayret gösterdik" diyerek, Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin koronavirüs mücadelesindeki faaliyetlerini açıkladı.
Buna göre; salgınla ilgili gelişmelerin izlenmesi, vatandaşlara gerekli yardım ve hizmetlerin götürülmesi ile yabancı ülkelere gerekli eşgüdümün yapılması amacıyla 25 Mart 2020'de Dışişleri Bakanlığı Koordinasyon ve Destek Merkezi kuruldu. Konsolosluk Çağrı Merkezi, vatandaşlardan gelen 163 bini aşkın çağrıyı cevaplayarak, bilgilendirme ve yönlendirme yaptı. 363 hasta vatandaş ambulans uçakla yurda getirildi. 249 dış temsilcilik ile yurt dışındaki vatandaşlara destek sağlandı. Salgının seyri ile paralel 97 noktaya uluslararası uçuşlar yeniden başlatıldı.
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK TAHLİYE OPERASYONU
157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve destek sağlandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük tahliye operasyonu çerçevesinde 142 ülkeden 100 binden fazla vatandaşın yurda getirilmesi sağlandı. 67 ülkeden 5 bin 500'den fazla yabancı ülkesine gönderildi. Memleketlerine dönmek isteyen 90 ülkeden 38 bin yabancıya destek olundu. Dünya genelinde doğal sebeplerle veya koronavirüs nedeniyle vefat eden ve nakli talep edilen 2 bin 680 kişinin cenazesi Türkiye'ye getirilerek defnedildi. Güvenli Turizm Programı'na destek verildi.
Salgına karşı mücadelemizi sadece ülkemizde değil tüm dünyada verdik.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) March 11, 2021
Nerede olursa olsun vatandaşlarımızın yardımına koştuk, dostlarımızın ve kardeşlerimizin ihtiyaçlarını gidermek için yoğun gayret gösterdik. #insanlıkiçin pic.twitter.com/Iekv09zU6w