Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mozambik Cumhurbaşkanı Filipe Nyusi ile Galeria Otel'de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organize ettiği Türkiye-Mozambik İş Forumu'nda iş adamlarına hitap etti.
Salonda 600-700 civarında Türk ve Mozambikli iş adamının bulunduğunu belirten Erdoğan, bunun Türk ve Mozambikli iş adamlarının el ele vererek iki ülkede ve gerekirse üçüncü ülkelerde her türlü girişimde bulunabileceğini gösterdiğini ifade etti.
Mozambik'i ziyaret eden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, bu tarihi ziyaret ve Türkiye-Mozambik İş Forumu'nun iki ülke için hayırlı olmasını diledi.
Nyusi ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını, verimli istişarelerde bulunduklarını aktaran Erdoğan, "İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri etraflıca ele aldık. Türkiye ve Mozambik'in birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip olduklarını teyit ederek birçok alanda iş birliği imkanları bulunduğunu tespit ettik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin alt yapısının sağlamlaştırılmasına katkı sağlayacak ticari ve ekonomik iş birliği ile yatırımlarının karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmalarını imzaladık. Bugün altı anlaşma imzalanmış bulunuyor." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun Türkiye-Mozambik arasında geleceğe yönelik çok güçlü adımlar atılacağının işareti olduğunu belirtti.
G20 üyesi olan Türkiye'nin, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke konumunda bulunduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sahra altı Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz 2000'den bugüne 10 mislinden fazla artarak 740 milyon dolardan 6 milyar dolara ulaşmıştır. Kıtadaki toplam yatırımlarımız da 6 milyar doları bulmuştur. Türkler Afrika'da en çok yerel istihdam sağlayan yatırımcılardır. Türkiye olarak Mozambik'in ekonomik potansiyelinin farkındayız. Ülkenin ekonomik gelişmesini ilgiyle ve memnuniyetle takip ediyoruz. Mozambik'in potansiyelinin verimli şekilde değerlendirilmesi için dostlarımıza elimizden gelen katkıyı vermeye hazırız. Gerek altyapı gerekse üstyapı yatırımları noktasında, Türkiye, Mozambik'in yanında yer almaya hazırdır ve bunu özellikle bugüne kadar edindiğimiz tecrübelerle söylüyorum. Bu iş birliğini geliştirmede hareket noktamız, 'Kazan, kazan' ilkesi çerçevesinde, ilişkilerimizin güçlendirilmesidir."
"AFRİKA TARİHİ ASLINDA BİZİM DE KANAYAN YARAMIZDIR"
Afrika'nın geçmişte neler çektiğini bildiklerinin altını çizen Erdoğan, "Afrika'yı nasıl sömürdüklerini gayet iyi biliriz, kimlerin de sömürdüğünü de gayet iyi biliriz. Afrika tarihi aslında bizim de kanayan yaramızdır. Ziyaretimde bana eşlik eden iş adamları heyeti esasen Türk özel sektörünün Mozambik'e olan ilgisinin en güzel tezahürüdür. İş forumu vesilesiyle iş adamlarımız Mozambikli dostlarıyla başta altyapı ve inşaat olmak üzere, turizm, tarım ve enerji alanlarında somut iş birliği imkanlarını ele aldı. Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren ve Mozambik'te temsilciliği bulunan firmalarımızın, burada çalışmalarını takdirle takip ediyoruz. Bu firmalarımızın Mozambik'teki doğalgaz ve enerji santralleri projelerinde ana ve alt yüklenici veya yatırımcı olarak daha etkin hale gelmenin yollarını aradıklarını biliyorum." ifadelerini kullandı.
İş adamlarına seslenen Erdoğan, "Şuna özellikle eğilmek gerekiyor. Altyapıda Türkiye dünyanın en güçlü ülkelerinden bir tanesi, altyapı inşaatlarında en güçlü ülkelerinden bir tanesi. Üst yapıda hakeza öyle. Biz şurada 14 senede sadece konut olarak devletin kurduğu toplu konut idaresiyle 760 bin konut inşa ettik. Özel sektörün yaptıklarını söylemiyorum. Bunlar devlete bağlı olan TOKİ eliyle yaptığımız konutlar. Bunu niye yaptık? Planlı bir yapılanmayı yapalım diye, şehirleşmeyi modern bir şekilde gerçekleştirelim diye. Mozambik'te bunu niye yapmayalım? Aynı şeyi Mozambikli girişimcilerle el ele vermek suretiyle Mozambik'te de yapabiliriz." diye konuştu.
Erdoğan şöyle devam etti:
'PARA YOKTU AMA AKIL VARDI'
Mozambik'te enerji sıkıntısı var. Yüzde 80 enerji. Açık büyük. Bu enerji açığı ancak hidroelektrik sistemle çözülebilir. Su var, kömür bol termik santrallerle çözülür. Enerji bol, güneş sistemiyle. Rüzgar keza öyle. Bütün bunların yanında doğalgazı var. Doğalgaz çevrim santralleriyle de enerji üretimi yapılarak Mozambik karanlıktan aydınlığa kavuşur ve çıkar. Bunlar fazla da zaman almaz. Her şey cebinizdeki parayla olmaz. Para olmadan iş nasıl başarılır aslolan budur. Biz de göreve geldiğimizde para yoktu ama akıl vardı.
Sene 2002, sene 2017 geldiğimiz noktada 5'e katlamış vaziyetteyiz. He bazen sıkıntılar oluyor. Bunları çok gördük aştık ve aşacağız. Elinizdeki imkanlar bunu aşmaya müsait. Ben inanıyorum ki bu konuyla ilgili olarak aşılacaktır. Türkiye olarak ne görev düşüyorsa bunu yapmaya hazırız. Mozambik-Türkiye el ele vereceğiz bunları başaracağız.İkili ticaret hacmimiz 2016 yılı itibariyle 115 milyon dolar civarında. İlk hedef bunu 250 milyon dolara çıkarın. Ardından 500 milyon dolara çıkarın, yetmez 1 milyar dolara çıkarın.
RESMİ PASAPORTLAR İÇİN VİZELER KALKTI
Resmi pasaportlar için vizeler kaldırıldı. Özellikle işadamlarımızın seyahatlarini kolaylaştıracak tedbirlerin alınması için çalışmaları yapmalıyız. Türkiye özellikle inşaat sektöründe başarısının yanında bugün Türkiye'nin bitirdiği projeler takdire şayandır. Türkiye Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan konumu ile ekonomi alanında başarı hikayesi yazdı. Ulaştırmadan enerjiye, eğitimden sağlığa her alanda dev projeleri hayata geçiriyoruz. Mozambikli, Türk işadamlarına sesleniyorum. Sağlıkta devrim yapalım. Örneğin Türkiye'de bizim sağlıkta sorunumuz bitmiştir. Dev şehir hastaneleri yapıyoruz. Ve bu hastanelerle hasta kapıdan içeri girdiği andan itibaren her şey orada bitiyor.
Yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın bir numaralı havalimanını inşallah 2018'in ilk çeyreğinde açıyoruz. Nerelerden nerelere geldik. Filomuzdaki uçak sayısı 350. Eskiden uçakla gitmek gezmek Türk vatandaşı için lüksün üzerindeydi. Yatarak havada geçen uçakları seyrederdik. Ama artık bunlar geçti. Bunları aştık. Şimdi çok daha farklı bir şekilde öğrendiklerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Bölgemizdeki birçok ülkeyle projeler geliştiriyoruz. Bu bağlamda şirketlerimizin Mozambik'in altyapı gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bize büyükçe bir arazi tahsis ederseniz, hele hele bu arazi 10 20 dönüm gibi olursa buraya büyükelçilik binası inşaa ederiz. Buraya gelip gidecek müteahhitlerimizin uğrak yeri olur.