Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için ABD’ye gidiyor... Türkiye’nin iki önceliği var

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesi için ABD’ye gidiyor... Türkiye’nin iki önceliği var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2024 09:07

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla yapılacak NATO Zirvesi’nde Türkiye’nin iki temel önceliği var. Türkiye, “Müttefikler arasında savunma sanayii tedarikinin önündeki kısıtlamaların ve engellerin kaldırılması taahhüdü ile terörizmle mücadele konularında 2023 Vilnius Zirvesinde alınan kararların uygulanmasını” bekliyor.

Haberin Devamı

NATO Zirvesi, Müttefik Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanısıra, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve Ukrayna’nın Devlet ve Hükümet Başkanları ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla yapılacak. Zirve kapsamında 3 oturum yapılırken, ilk oturum yalnızca Müttefiklerin katılımıyla stratejik meseleler hakkında gerçekleştirilecek, İttifakın caydırıcılık ve savunmasının tahkimi, NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğindeki asli rolünün muhafazası, Ukrayna’daki savaşta son durum, terörizmle mücadelede NATO’nun rolünün güçlendirilmesi, Ortaklarla ilişkiler, Güneyden neşet eden tehditler, sınamalar ve fırsatlar ele alınacak. Zirvenin oturumlarından bir diğeri İttifakın Asya- Pasifik bölgesindeki Ortaklarının (Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda) Liderleri ile AB Konseyi ve Komisyonu Başkanlarının katılımıyla yapılacak. Son oturum ise Ukrayna’ya ayrılacak, Ukrayna Devlet Başkanı
Zelenskiy’nin katılımıyla NATO-Ukrayna Konseyi formatında yapılacak.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE ÇIKAR TEMELLİ ORTAKLIK ÇALIŞMASINA GİRİLMESİN

Türkiye tarafından zirvede verilecek mesajlar şöyle olacak:

*İttifak ruhuna uygun şekilde, müttefiklerin birbirlerine savunma sanayiinde yaptırım, kısıtlama ve engellemeleri uygulamamaları gerekir. Müttefiklerin Vilnius Zirvesinde bu yolda verdikleri taahhüde riayet etmeleri bekleniyor.

*Sözkonusu yaptırım, kısıtlama ve engellemeler sadece bireysel olarak müttefiklerin ulusal savunma kapasitelerine değil, İttifakın mevcut uluslararası güvenlik ortamında genel olarak caydırıcılık ve savunma gayretlerine ve kapasitesine de zarar veriyor.

*İttifaka yönelik iki ana tehditten biri olan terörizmle mücadele, NATO’nun caydırıcılık ve savunma yapılanmasıyla doğrudan bağlantılı.

*Bu kapsamda, terörizmle mücadele konusundaki uluslararası çabalara NATO’nun katkısının artması
ve terör örgütleriyle çıkar temelli ortaklık ilişkisine girilmesinden vazgeçilmesi gerekir.

*Terörizm tehdidiyle ortak mücadele NATO’nun Güney kanadının ve Avrupa’nın güvenliği için temel unsurların başında geliyor.

Haberin Devamı

YENİ İNGİLTERE BAŞBAKANI’NI DA KABUL EDECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir dizi önemli görüşme de yapacak. Macaristan Başbakanı Victor Orban’ı kabul edecek olan Erdoğan, Yuranistan Başbakanı Kiryokas Miçotakis ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u da kabul edecek. Erdoğan, 11 Temmuz’da ise İngiltere’nin yeni Başbakanı Keir Starmer’i kabul edecek. Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Biden ve eşinin NATO Zirvesi’ne katılan lider ve eşleri onuruna Beyaz Saray’da vereceği akşam yemeğine katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!