Güncelleme Tarihi:
2013 yılında temeli atılan ve İzmit Körfezi’nin gerdanlığı olarak nitelendirilen Körfez Geçiş Köprüsü’nde son tabliye dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla Yalova tarafında yapılan bir törenle yerine yerleştirildi. İstanbul ile İzmir arasını 3.5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün son vidalarını ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde olduğu gibi Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım birlikte sıktı. Köprünün Ramazan Bayramı öncesinde açılması planlanıyor. Bugüne kadar 112 tabliyenin konulduğu köprüde, 113’üncü tabliyenin yerleştirilmesiyle artık 2 bin 682 metrelik köprü, yürüyerek geçilir hale geldi. Otoyolun Altınova- Gemlik arasındaki 40 kilometrelik kesimi de yapılan törenle hizmete açıldı.
ON BİNLER TOPLANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün İstanbul-İzmir Otoyolu Körfez Geçiş Köprüsü’nün son tabliyesinin konulma merasimi ve otoyolun Altınova-Gemlik arasındaki kesiminin açılışı için Yalova’daydı. Tören için otoyol üzerinde kurulan alana saatler öncesinden binlerce vatandaş toplandı. Köprünün Altınova tarafındaki ayağının bulunduğu noktada törene gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada köprünün 2023 projeleri arasında ilk tamamlananlardan olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu Türkiye’nin otoyoludur. Proje sadece şu açılışını gerçekleşmekte olduğumuz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin vidalarını sıktığımız önümüzdeki ayın sonunda açılacak köprü bölgenin ulaşımında çok büyük rahatlama sağlayacak. Bayramlarda kuyrukları hatırlıyorsunuz değil mi? Artık böyle bir şey olmayacak, hepsi artık tarih olacak. Gebze’den Gemlik’e kadar olan 13 kilometrelik kesim önümüzdeki ayın sonunda açılacak. 50 dakika olan ulaşım süresini 20 dakikaya düşecek. Altınova-Gemlik 1-1.5 saati bulan ulaşım süresini 6 dakikaya indirdi. Vakit nakittir demiş büyüklerimiz. İşte buyrun ekonomi bu, ekonomiden anlamak bu. Vakti nakte dönüştürüyoruz. Eskiden Gebze’den Dilovası’na 2.5 saatte giden araç yarım saatten daha kısa sürede kat edecek.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ile Bakanı Yıldırım ve beraberindekiler, Türk ve Japon bayraklarının asıldığı köprünün üzerinden, son tabliyenin montajının yapılacağı noktaya yürüdü. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım, son tabliyenin vidalarını sıkıştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son vidalamayı yaptığı anahtarı, hatıra olarak aldı. Bu arada açılışa özel 6 tane pirinçten yapılan anahtar, vida ve somun kullanıldı. Bu arada, Erdoğan ve beraberindekilerin baret taktıkları ve kendileri için hazırlanan montları giydiler.
6 DAKİKADA KÖRFEZ
- İstanbul-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağı olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün hizmete açılmasıyla birlikte İstanbul ile İzmir arasındaki mesafe 3.5 saate inecek.
- İzmit Dilovası ile Yalova Hersek Burnu arasında yapılan ve 1.1 milyar dolara mal olan köprü, iki kule arasındaki bin 550 metrelik uzunluğuyla dünyanın dördüncü büyük asma köprüsü olma özelliğine sahip.
- Toplamda 2 bin 682 metre uzunluğunda olan köprünün kule yüksekliği 252 metre, tabliye genişliği ise 35.93 metre.
- Köprü, 3 gidiş, 3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit ile hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak.
- Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, halen körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. Açıldığında Türkiye ekonomisine yıllık 165 milyon dolar tasarruf sağlayacak.
- Köprüden geçiş ücreti ise 35 dolar artı KDV olacak. 9 milyar dolara mal olan proje zamanından 2 yıl önce yani 2018’de tamamlanacak.
- Kamu 13.5 milyar lira harcama yaptı bunun çoğunluğu kamulaştırmaya gitti. Tabliyenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Davutoğlu, işçilerle poz verdi.
OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ
CUMHURBAŞKANI Erdoğan köprünün merakla beklenen ismini de konuşmasının sonunda açıkladı. Erdoğan şöyle konuştu: “İstişarelerimizi yaptık neticesinde de kutlu bir tarihin varisleriyiz ve bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak böyle bir neslin görevidir. Biz de dedik ki değerli Başbakanımız, bakanımız beraberce değerlendirdik dedik ki adını Osman Gazi Köprüsü koyalım. Uygun mu? Güzel mi? Osman Gazi’den bize miras değil mi? Osman Gazi Köprüsü’nden geç Orhan Gazi ile bütünleş. Hayırlı olsun.”