Cumhurbaşkanı Erdoğan AB ülkelerine seslendi: Mülteci tablosu böyle süremez

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB ülkelerine seslendi: Mülteci tablosu böyle süremez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 09:41

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın, Belçika Kralı Philippe’in daveti üzerine gerçekleştirdiği devlet ziyareti sırasında Avrupa Birliği (AB) kurumlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde ağırlığı mülteci krizine verirken Türkiye, mülteci yükünün paylaşılmasını, güvenli bölge fikrine destek verilmesini, vize muafiyeti sürecinin hızlandırılmasını ve müzakere sürecinde atılım yapılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Mülteci krizi konusundaki mesajını Belçika Şirketler Federasyonu’nca (FEB) gerçekleştirilen toplantıda ileten Erdoğan, Türkiye’nin açık kapı politikasını sürdüreceğini belirterek, “Türkiye’nin tutumu AB’ye örnek olmalıdır” dedi. Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunun altını çizen Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye’de 2.2 milyon mülteci varken Avrupa’nın tamamında mülteci sayısı 250 bin bile değil. Bu bizim bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyması bakımından çok önemli.” Türkiye’nin yaptığı harcamanın 7.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Erdoğan, dünyadan gelen mali desteğin azlığına dikkat çekerek, “Bu da bazı gerçekleri ortaya koyuyor. Bu tablo sürdürülebilir değil” diye konuştu.

KÜLFETİ PAYLAŞIN

Türkiye’nin deniz yoluyla AB ülkelerine geçmeye çalışan mültecilerle mücadele etmediği eleştirilerini reddeden Erdoğan, Avrupa değerlerine sahip çıkma konusunda Türkiye’nin Birlik üyesi ülkelerin çok ilerisinde olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki Suriyelilere Avrupa ve uluslararası toplum adına ev sahipliği yaptığımız unutulmamalıdır. Biz Avrupa ve uluslararası toplumdan gerçek anlamda bir külfet paylaşımı bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ ADIM BEKLENTİSİ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Suriye’deki sorunun çözümü için üç adım atılması gerektiğini belirten Erdoğan bunları, “eğit-donat, terörden arındırılmış güvenli bölge ilanı ve uçuşa yasak bölge ilanı” olarak sıraladı ve “Burada tehdit altında olan ülke biziz” diye konuştu. “Olası tampon bölge” konusunun da görüşüldüğünü vurgulayan Tusk detaya girmezken, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Erdoğan’la yaptığı görüşme sonrasında bu tür bir adım için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının gerekli olduğunu düşündüğünü söyledi.

4 BAŞLIK AÇILSIN

Temaslarında AB’yle üyelik müzakerelerinin durağanlığından rahatsız olduğunu ileten Erdoğan, bu konuda atılım yapma çağrısında bulundu. Erdoğan özellikle, 17. (ekonomik ve parasal politika) 31. (dış, güvenlik ve savunma politikaları), 24. (adalet, özgürlük ve güvenlik) ile 15. (enerji) başlıkların açılması üzerinde durdu. Bu dört başlıktan ekonomik ve parasal politika başlığı dışındaki tüm başlıklar Kıbrıs Rum Kesimi tarafından bloke edilmiş durumda. Erdoğan, “bir ülkeden kaynaklanan siyasi tıkanıklığın daha fazla işbirliğine engel olmaması gerektiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Kral karşılama

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB ülkelerine seslendi: Mülteci tablosu böyle süremez

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Belçika Kralı Philippe’in daveti üzerine gerçekleştirdiği iki günlük ziyaret Türkiye’den Belçika’ya yapılan ilk resmi devlet ziyareti olması açısından önem taşıyor. En üst düzeyde protokol uygulanan ziyaretin başlangıcında Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Belçika Kraliyet Sarayı’nda Kral Philippe ve Kraliçe Mathilde tarafından resmi törenle karşılandı. Belçika Kraliyet Ailesi üyelerinden Prenses Astrid’in katılımıyla düzenlenen yüksek düzeyli iş toplantısında konuştuktan sonra Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakan Erdoğan, Belçika Federal Parlamentosu’nda onuruna verilen yemeğe katıldı.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Medya özgürlüğünde endişelerimizi dikkate alın

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB ülkelerine seslendi: Mülteci tablosu böyle süremez

AVRUPA Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede medya özgürlüğü, Türkiye’deki güvenlik durumu, terörizmle mücadele ve çözüm sürecinin ele alındığını söyledi. Görüşme sonrasında bir açıklama yapan Schulz, “Erdoğan’ın medya özgürlüğü konusunu görüşmenin ilk sırasına yerleştirmemesi sizin (gazeteciler) için sürpriz olmamıştır. Konuyu gündeme ben getirdim. Erdoğan, AP’den dengeli raporlar ve kararlar alınmasını talep etti. Ben de AP’de çok sayıda parlamenterin Türkiye’deki medya özgürlüğü ve gazetecilerin bağımsızlığı konusunda endişesi bulunduğunu belirterek bu endişelerin dikkate alınması gerektiğini söyledim” dedi.

Haberin Devamı

Kırmızı halıda Belçika mutfağı sohbeti

AVRUPA Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, ikili görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı binanın protokol girişinde Türkçe, “Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı” diyerek karşıladı. Erdoğan da “Merhaba” diyerek karşılık verdi. Kırmızı halıda yürürken ikilinin Belçika mutfağından bahsetmesi dikkat çekti. Schulz, Erdoğan’a, “Belçika mutfağı güzeldir” derken Erdoğan’ın da “Güzel, güzel” cevabını verdikten sonra Schulz’u işaret ederek, “Belli” dediği işitildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!