Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak? İşte 5 Şubat il il cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak İşte 5 Şubat il il cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2021 07:27

Cuma namazının saati Türkiye'nin dört bir yerinde merak konusu oldu. Müslümanlar, 5 Şubat cuma namazı saatine göre saf tutulacak. Cuma namazı saatleri her hafta birkaç dakikalık farklılıklar gösteriyor. 81 ilde cuma namazını camilerde kılacak olan vatandaşlar ikamet ettikleri ilin cuma namazı saatini, Diyanet namaz saatleri takvimi üzerinden öğrenebilecekler. Peki, bugün cuma namazı saat kaçta kılınacak? İşte 5 Şubat il il cuma namazı saatleri

Haberin Devamı

Cuma namazı saatleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Peygamberimiz (s.a.s) tarafından "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” şeklinde beyan edilen cuma gününde, tüm illerin cuma namazı saatleri bir kaç dakika farklılık gösterecek.  Diyanet takvimine göre, bu hafta cuma namazı İstanbul'da 13:23'te, Ankara'da 13:08'de, İzmir'de 13:30'da okunan ezanın ardından kılınacak. Tüm illerin namaz saatini haberimizden öğrenebilirsiniz.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı saat bilgisi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz saatleri takviminde yayınlandı. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu hafta cuma namazı saatleri şöyle;

İSTANBUL: 13:23

ANKARA: 13:08

İZMİR: 13:30

BURSA: 13:23

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde, ‘Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır (Kâsânî, Bedâî’, I, 269). İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285).’ bilgisi yer alıyor.

Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır.

Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak İşte 5 Şubat il il cuma namazı saatleri

CUMA NAMAZINDA İÇ EZAN OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Cuma günü öğle vaktini bildiren ezan, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde cami içinde hatip minbere çıktıktan sonra okunan iç ezandı. Bu sebeple cuma günü hutbeden önce okunan iç ezanın, hatibin huzurunda olması hutbenin sünnetlerindendir.

Hz. Osman döneminde şehrin genişlemesi ve iç ezanın her tarafta duyulmaması üzerine, namaz vaktinin girdiğinin bildirilmesi maksadı ile dışarıda ezan okutulmaya başlandı. Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulaması olan iç ezanın da okunmasına devam edildi (Kâsânî, Bedâî’, I, 152).

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır..

Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır..

Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur..

Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

BAKMADAN GEÇME!