Cuma namazı saat kaçta kılınacak? 8 Ocak Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı saat kaçta kılınacak 8 Ocak Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2021 07:29

Cuma namazı saati, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 81 il için mübarek cuma günü öncesi Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Geçtiğimiz hafta uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı Diyanet, evlere yakın ikametlerde camilere gidilebileceğini bildirmişti. Sosyal mesafe kullarına riayet etmek kaydı ile 81 ilde cuma namazı idrak edilecek. Müslümanların haftalık bayramı olan cuma gününde Diyanet namaz saatleri takvimi üzerinden il il cuma namazı saatleri öğrenilecek. İşte, 8 Ocak Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri ve vakitleri bilgisi.

Haberin Devamı

8 Ocak cuma namazı saatleri ile 81 ilde cuma namazı kılınacak. Yılın ikinci cuma namazında her ilde cuma namazı saati bir kaç dakika farklılık gösterecek. Diyanet takvimine göre cuma namazı İstanbul'da 13:16'da, Ankara'da 13:00'da, İzmir'de 13:23'de okunan öğle ezanının ardından kılınacak. Tüm illerin cuma namazı saatleri için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA?

Cuma namazı saat bilgisi Diyanet İşleri Başkanlığı'nın namaz saatleri takviminde yayınlandı. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 8 Ocak 2021 cuma namazı saatleri her ilde değişiklik gösterecek. Diyanet'in açıkladığı bilgilere göre bu hafta cuma namazı saatleri şöyle;

İSTANBUL: 13:16 

ANKARA: 13:00

İZMİR: 13:23

BURSA: 13:15

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

Haberin Devamı

CUMA NAMAZI FARZ MIDIR?

Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.

Cuma namazı saat kaçta kılınacak 8 Ocak Diyanet İstanbul, Ankara, İzmir ve il il cuma namazı saatleri belli oldu

Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır..
Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur.

Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

ABDEST NASIL ALINIR?

"Abdest nasıl alınır?" sorusunun yanıtı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şu şekilde yanıtlanmıştır:

Abdest, “belli organları usulüne uygun olarak su ile yıkamak ve bazılarını da ıslak el ile mesh etmek” şeklinde tarif edilir (Merğînânî, el-Hidâye, I, 93-94).

Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de, “Ey iman edenler! Namaza kalktığınızda yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayın, başınızı meshedin ve topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın… Eğer su bulamazsanız temiz toprakla teyemmüm edin.” (Mâide, 5/6) buyurulur. Hz. Peygamber (s.a.s.) de hem abdestin nasıl alınacağını müslümanlara fiilî olarak göstermiş (Merğînânî, el-Hidâye, I, 102) hem de abdestsiz olarak kılınacak hiçbir namazın Allah katında kabul olunmayacağını belirtmiştir (Buhârî, Vudû, 2; İbn Mâce, Tahâret, 47).

Haberin Devamı

Abdestin bu âyette ifadesini bulan dört farzında sünnî fıkıh mezhepleri ittifak etmişlerdir. Ancak Hanefî mezhebinin dışında kalan diğer üç sünnî mezhebin bunlara bazı şartlar ilave ettiği görülür. Mesela abdeste niyet etmek bu üç mezhebe göre, abdeste başlarken besmele çekmek Hanbelîlere göre, dört farzın âyette sayılan sıraya uygun yapılması (tertîp) Şâfiî ve Hanbelîlere göre, bu işlemlerin ara verilmeden yapılması (muvâlât) Mâlikî ve Hanbelîlere göre farzdır. Hanefilere göre ise bu sayılanlar sünnettir.

Sünnetlerine ve adabına (Buhârî, Vudû, 7; Ebû Dâvûd, Taharet, 50) riayet edilerek, abdest şöyle alınır:

Niyet ve besmele ile abdeste başlanıp önce eller bileklere kadar ve parmak araları da hilallenerek/ovuşturularak üç defa yıkanır. Varsa deri üzerindeki hamur, boya, sakız gibi maddeler temizlenir. Parmaktaki yüzük oynatılır. Misvak veya diş fırçası ile, bunlar yoksa sağ elin parmaklarıyla dişler temizlenir. Sağ el ile üç defa ağza, üç defa da burna su verilir. Üç kere yüz yıkanır. Sonra dirsekle birlikte sağ kol üç defa, sonra aynı şekilde sol kol üç defa yıkanır. Sağ el ıslatılarak avuç ve parmakların içiyle başın üstü bir defa mesh edilir. Bu şekilde başın dörtte birini mesh etmek yeterli ise de iki elle başın tamamının mesh edilmesi Malikî mezhebine göre farz (İbn Cüzey, el-Kavânîn, s. 84), diğer mezheplere göre sünnettir. Eller yine ıslatılarak başparmakla kulağın dışı, şehadet parmağı veya serçe parmakla içi mesh edildikten sonra her iki elin arkasıyla boyun mesh edilir. Önce sağ, sonra sol ayak, parmak uçlarından başlanarak topuk ve aşık kemikleri de dâhil olmak üzere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına özen gösterilir (Kâsânî, Bedâî’, I, 23-25).

 

BAKMADAN GEÇME!