Cuma namazı bugün saat kaçta? İl il cuma namazı saatleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı bugün saat kaçta İl il cuma namazı saatleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2018 10:09

Ağustos ayının ilk cuma namazını eda edecek çok sayıda vatandaş 'Cuma namazı saat kaçta?' sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Cuma günlerine özgü bir namaz olan cuma namazının saatleri, Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine farklılık gösteriyor. Her hafta bir kaç dakika farklılık gösteren cuma namazının 3 Ağustos'ta saat kaçta kılınacağını merak eden vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı cuma namazı saatlerini araştırıyor. Peki, cuma namazı bugün saat kaçta?

Haberin Devamı

Cuma namazı saatine yönelik araştırmalar gününün ilk saatlerinden itibaren başladı. Bugün ağustos ayının ilk cumasını idrak edecek milyonlarca Müslüman, cuma namazı ibadetini yaparak bu önemli günün manevi hazzını yaşayacak. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirler başta olmak üzere tüm şehirlerimizde ikamet eden vatandaşlar cuma namazı saatini sorgulamaya devam ediyor.  İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı bilgiler ışığında İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin cuma namazı saatleri...

CUMA NAMAZI BUGÜN SAAT KAÇTA?

Her hafta cuma günü olduğu gibi bu hafta da vatandaşlar, cuma namazı saatine yönelik araştırmalarını yapmaya başladı. Yaşadıkları veya ikamet ettikleri ildeki cuma namazı saatini kaçırmak istemeyen vatandaşlar, ezanın okunacağı ve cuma namazı ibadetinin gerçekleştirileceği saati sorguluyor. İşte, il il cuma namazı saatleri...

Haberin Devamı

Cuma namazı Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre 3 Ağustos 2018’de İstanbul'da saat 13:16'da, başkent Ankara'da saat 13:01'de İzmir'de saat 13:24'de Bursa'da ise saat 13:16'de okunacak öğle ezanının ardından kılınacak. Diğer illere ait cuma namazı saatlerini öğrenmek için aşağıdaki linkten faydalanabilirsiniz.

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZININ ÖNEMİ NEDİR?

Cuma gününün özelliklerinden biri ve en önde geleni Cuma namazıdır. Cuma namazı hicret esnasında farz kılınmıştır. Peygamberimiz ilk Cuma namazını, Ranûna vadisinde kıldırmıştır. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağırıldığınızda, alışverişi bırakıp Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır." buyurmaktadır (Cum'a, 62/9). Cuma namazı, farz namazlardan olup, Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınır.

Cumanın farzı iki rekattır. Hanefîlere göre farzdan önce dört ve sonra da dört rekat sünnet kılınır. Cuma namazının özelliklerinden birisi de namazdan önce hutbe okunmasıdır.

Cuma namazı, akıllı, buluğ çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve mukim erkek Müslümanlara farz kılınmıştır; kadınlara, yolculara ve cemaata gelemeyecek kadar mazereti olanlara farz değildir. Bununla birlikte, Cuma namazını kılmaları halinde geçerli olup, ayrıca öğle namazı kılmaları gerekmez.

Haberin Devamı

Hanefîlere göre Cuma namazının Cuma günü öğle namazı vaktinde kılınması, namazdan önce hutbe okunması, Cuma kılınan yerin halka açık olması, imam hariç en az üç kişilik bir cemaatin olması, Cuma kılınan yerin şehir hükmünde olması gerekir. Cuma günü namazdan önce gusül abdesti almak, temizlik yapmak ve namaza hazırlanmak, temiz elbiseler giymek, güzel kokular sürünmek Cuma'nın adabındandır.

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır. Niyet ederken: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir.  Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.  İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir. Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.  ilk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Haberin Devamı

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur. Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur. Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur. Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.  Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.  Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.  Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır. Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"  Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya".

Haberin Devamı

Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur. Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!