İstanbul ve Ankara Cuma namazı kaçta? Diyanet Cuma saati bilgisi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul ve Ankara Cuma namazı kaçta Diyanet Cuma saati bilgisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2018 11:43

Muharrem ayının ilk cuma gününü idrak eden milyonlarca vatandaş, bu mübarek günde kılacakları cuma namazının vaktini kaçırmamak adına, namaz saati araştırmalarına hız verdi. İstanbul ve Ankara'da ikamet eden vatandaşlar da öğle saatlerinin yaklaşmasıyla birlikte, cuma namazı saatine yönelik araştırmalarına hız verdi. Peki, cuma namazı İstanbul ve Ankara'da saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

Cuma namazı saatleri, her hafta cuma günü olduğu gibi bu haftada en çok konuşulanlar arasında yer alıyor. Muharrem ayı içinde kılınacak ilk cuma namazının saat kaçta olduğunu merak eden İstanbul ve Ankaralı vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı cuma namazı saatlerini sorguluyor. İşte, 14 Eylül İstanbul ve Ankara cuma namazı saatleri...

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA? İL İL CUMA VAKİTLERİ

Cuma namazı saat kaçta kılınacak? sorusu ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen İstanbullu ve Ankaralı vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Cuma namazı Diyanet İşleri Başkanlığının takvimine göre 14 Eylül 2018’de İstanbul'da saat 13:06'da Ankara'da ise 12:50'de kılınacak. Diğer illere ait Cuma namazı saatlerini sorgulamak için aşağıdaki linke tıklayınız.

Haberin Devamı

İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Cuma namazı, farziyyeti Kitap, sünnet ve icma ile sabit olan ve hutbeyi de ihtiva eden iki rekatlı, cemaatle kılınan bir namazdır.

Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allâh’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allâh’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” buyurmaktadır (Cumu’a 62/9-10).

Hz. Peygamber, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman’a farzdır.” (Nesâî, Cumu’a, 2; Ebû Dâvûd, Taharet, 129), “Cuma namazını kılmayan birtakım kişiler, ya bundan vazgeçerler ya da Allâh kalplerini mühürler de gafillerden olurlar.” (Müslim, Cumu’a, 12; Nesâî, Cumu’a, 2), “Allâh, önemsemeyerek üç Cuma’yı terk eden kişinin kalbini mühürler” (Ebû Dâvûd, Salât, 210; Nesâî, Cumu’a, 2) buyurmaktadır.

Cuma namazı, Hz. Peygamber döneminden günümüze kadar bütün Müslümanlarca kılınmış ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir ihtilafa düşülmemiştir.

Cuma namazının hicretten önce farz kılındığına dair rivayetler bulunmakla birlikte, Hz. Peygamber ilk Cuma namazını hicret esnasında Medine yakınındaki Rânûna denilen bir vadide kıldırmıştır.

Haberin Devamı

ABDEST NASIL ALINIR?

Önce kollar dirseklerin yukarısı na kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.

Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir. Parmaklarda yüzük varsa oynatılıp altının yıkanması sağlanır.

Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.

Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.

Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır.

Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

Haberin Devamı

Sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır. Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

Eller yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere meshedilir.

Eller ıslatılarak sağ elin şehadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şehadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası meshedilir.

Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun meshedilir.

Sağ ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

Sol ayak topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

Haberin Devamı

Abdest bitince ayakta ve kıbleye karşı “Kelime-i Şehadet” okunur.

 

BAKMADAN GEÇME!