ÇÜ'de 4.5 milyon dolarlık ihale skandalı

Güncelleme Tarihi:

ÇÜde 4.5 milyon dolarlık ihale skandalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2007 12:55

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi’ne 8.9 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımında, kurumu ihale bedelinin yarısı oranında zarara uğrattıkları iddia edilen Profesör, Doçent, firma yetkilisi ve teknisyen 13 kişi hakkında 5 yıl süren soruşturma sonunda, yargılama kararı verildi. Daha önceki yargılanma kararına zanlıların Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde yaptığı itirazın red edilmesi ile, Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘İhaleye fesat karıştırma’ suçlaması ile kamu davası açılması kesinleşti.

Haberin Devamı

Bilirkişi raporlarında kurumun 4.5 milyon dolar zarara uğratıldığı iddiası ile yürütülen savcılık soruşturması sonunda, Adana Cumhuriyet Savcılığı’nın ‘takipsizlik’ kararı vermesi ile ilgili itiraz üzerine, en yakın ağır ceza mahkemesi olan Tarsus’ta ‘yargılanmaları’ yönünde verilen karara bakanlık nezdinde yapılan itirazın sonucu taraflara tebliğ edildi. İtirazın yerinde görülmediği belirtilen Bakanlık kararı üzerine, Adana Cumhuriyet Savcılığı dava açmak üzere yeniden iddianame hazırlamaya başladı.

ESKİ REKTÖR HAKKINDA ZAMANAŞIMI

9 yıl önce yapılan ihalenin 4'üncü yılında açılan soruşturma 5 yıl sürdü. Eski Rektör Prof. Dr. Can Özşahinoğlu hakkındaki soruşturma, zaman aşımı nedeniyle kaldırılırken, kesin kabul heyeti üyeleri ile firma yetkililerine yönelik suçlama zaman aşımı kapsamına girmediği için, itirazlarının açılacak davada değerlendirdilmesi öngörüldü. Haklarında kamu davası açılması istenen aralarında profesör ve doçentlerin de bulunduğu zanlılar şunlar:

Haberin Devamı

Erdal Çetinalp, Hamdi Rıfat Memişoğlu, M. Çağatay Akçalı, Yahya Sağlıker, Fikret Kıroğlu, Acar Tokcan, Mahmut Oğuz, Hikmet Akkız, Mehmet Satar, Ayhan Usal, Recep Tuncer, Teknik Koordinatör Gürkan Altınel, Medikal firma yetkilisi Tülay Arslanoğlu.

KALİTESİZ VE EKSİK CİHAZ ALINMIŞ

İhale skandalı, bazı cihazların kısa sürede arıza yapması ile patlak vermişti. Yoğun Bakım Ünitesi kuruluşunda alınan tıbbi cihazlarla ilgili olarak daha önce 1’inci Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada bilirkişi, cihazların düşük kaliteli olması nedeniyle 3 milyon 290 bin dolar, teslim edilmeyen ürünler nedeniyle de 1 milyon 247 bin dolar zarar saptamıştı. Ayrıca alternatif ya da tamamen farklı ürünlerden de söz edilmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!