Güncelleme Tarihi:
Corona virüsü insanlar haricinde kedilerde de sıkça karşılaşılan virüs çeşitleri arasında yer almaktadır. Feline İnfectious Peritonitis (FİP) olarak bilinen Kedilerin Enfeksiyöz Peritonitisi, Corona virüsünün orijinal halini oluşturmaktadır. Kedilerde ölümcül bir hastalık olan bu rahatsızlık, sıklıkla karşılaşılmaktadır. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski ise çok az seviyededir. Corona virüsü kapan kediler %92 ila %98 seviyelerinde basit belirtilerle bu hastalığı atlatmaktadır. Peki, kedilerde Corona virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
Corona virüsü kedilerde de görülebilen ve ileri seviyelerde öldürücü sonuçlara ulaşabilen rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.
Corona virüsü zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV'un misk kedilerinden, MERS-CoV'un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok Corona virüsü mevcuttur.
Corona virüsü, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa, Beta, Gama ve Delta Corona virüsü. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).
CORONA VİRÜSÜ KEDİLERDE NASIL ANLAŞILIR?
Bilimsel görüşlere göre Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun nasıl gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kesin veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i basit belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.
FIP'te genel olarak aşağıdaki belirtiler görülür. Ama bu belirtilerin görülmesi FIP tanısının konulabilmesi için yeterli değildir:
CORONA VİRÜSÜ KEDİLERDE NASIL TANILANIR?
Tanı, otopsi haricinde kesin olarak konulamaz. Ancak birden çok yapılan testlerin her biri için güvenilirlik artacaktır. En sık kullanılan testler kan testleridir:
KEDİLER CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNMALIDIR?
Temizlik: Corona virüsü salya ve dışkıyla bulaştığından kedi ve ortam temizliği çok önemlidir. Virüs 4-6 hafta arası pasif bekleme süresine sahiptir. Kedinin Corona virüsle karşılaşmaması için kedi kumu, mama kabı, ortam temiz tutulmalıdır. Kedinin bakım ve temizliği düzenli yapılmalıdır. Sokağa çıkarmamak virüsle karşılaşmayı engelleyebileceği gibi, kedi açısından stres kaynağı olabileceğinden ve halihazırda Corona virüsü ile karşılaşmış olabileceğinden hastalığı da başlatabilir.
Beslenme: Kediyi besin yönünden zengin beslemek ve antioksidanlar, hastalığa karşı korunmada küçük de olsa katkıda bulunabilir.
Stres: Corona virüsünün FIP'e dönüşmesinde etken olarak görülür. Kedinin psikolojisinin iyi olması sadece bu hastalığa değil diğer hastalıklara karşı korunmada da önemlidir. Ev içi ve dışında kedinizi strese sokabilecek nesne ya da durumları en aza indirmeye çalışın. (örneğin: elektrikli süpürgenin sesi vb.)