Güncelleme Tarihi:
İZMİR’de belediyenin temizlediği evinin çöp eve döndüğüne ilişkin haberler üzerine D.Ö. dava açtı. D.Ö.’nün yargı süreci Anayasa Mahkemesi’ne kadar ulaştı. D.Ö.’nün rızası olmaksızın konutuna girildiği ve elde edilen görüntülerin doğru olmayan bilgiler eşliğinde yayın organında kullanılması nedeniyle maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkıyla, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla AYM’ye yaptığı başvuru AYM Genel Kurulu’nda oybirliği ile reddedildi. AYM’nin ihlal görmediği kararında özetle şöyle denildi:
GÖRÜNÜR GERÇEĞE UYGUN
“Eve girilmesi kamu görevlilerince yapıldığı ve başvurucunun evinden içi dolu poşetler çıkarılarak çöp kamyonuna konulduğu sırada basın mensuplarınca görüntü alındığı, bu kapsamda o anda ve görünürde var olan olaylara ilişkin bir yayın gerçekleştirildiği açıktır.
KAMUSAL TARTIŞMAYA KATKI
Maddi olgulara dayandığı ve görünür gerçeğe uygun olarak yapıldığı anlaşılan haber içeriğinin çevre ve insan sağlığını ilgilendiren ve bu yönüyle kamusal bir tartışmaya katkı sunan, kamuyu bilgilendirme değeri bulunan bir olaya ilişkin olduğu, haberin yayınlanma şekli ve hedef alınan kişinin yayın içeriğindeki sunulma biçimi gözönünde bulundurulduğunda abartı taşıyan bir kısım ifade içermekle birlikte başvurucunun kişilik değerleri üzerinde etki yapacak surette basın özgürlüğünün kapsam ve sınırlarını aşan ifadelere yer verilmediği, Mahkemeler tarafından da söz konusu unsurlara değinilmek suretiyle başvurucunun şeref ve itibarının korunmasına ilişkin menfaati ile basın özgürlüğü arasında bir dengeleme yapıldığı ve yargısal makamlarca takdirlerinin gerekçelerinin ayrıntılı şekilde ortaya konulduğu, bu kapsamda kararlarda yer verilen tespit ve unsurlar itibarıyla yargısal makamların takdir yetkilerinin sınırının aşıldığına ilişkin bir bulguya rastlanılmadığı anlaşılmaktadır.”