Conkbayırı'ndaki siperler yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Conkbayırındaki siperler yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 11:00

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda kahramanca mücadele eden Mehmetçiğe, “Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum...” diye seslendiği Conkbayırı'ndaki siperlerin onarılması için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsmail İşeri, Çanakkale Kara Savaşları yıldönümü törenlerinin icra edileceği önemli noktalardan biri olan Conkbayırı'ndaki siperlerde meydana gelen bozulmaların, çok kötü bir görünümün oluşturduğunu söyledi.

İşeri, siperlerin 1970 ve 1980'li yıllarda elden geçirildiğini dile getirerek, “1994 yılında yaşanan büyük orman yangınının ardından siperler bir kez daha onarıldı. Ancak aradan geçen yıllarda siperlerde bozulma ve dağılmalar meydana geldi” dedi.


Çanakkale Savaşları'nda itilaf devletlerinin en önemli hedeflerinden birini oluşturan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün Mehmetçiğe, “Ben size taarruzu emretmiyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir” diye seslendiği Conkbayırı'nda bulunan toplam 911 metre uzunluğundaki siperlerin onarımına başlandığını anlatan İşeri, siperlerin 450 metrelik bölümündeki çalışmaların, Çanakkale Kara Savaşları'nın 93. yıldönümüne yetiştirileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İşeri, siperlerin yapımında daha sağlam olduğu için karaçam türü ağaçların kullanılacağını belirterek, şöyle konuştu:
“Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alanlar içinde ayrı bir önemi bulunan Conkbayırı'ndaki 911 metre uzunluğundaki siperlerin yapımında ilk kez uzun yıllar bozulmadan ve dağılmadan dayanabilen ağaç direkler kullanılacak. Direklerin Conkbayırı'na getirilmesinin ardından siperlerin yenilenmesine başlandı. Yenileme çalışmalarının tamamlanmasının ardından siper içi temizlik ve geçiş köprüleri yapılacak.”

İşeri, siperlerde yürütülen çalışmaların 40 bin YTL'ye mal olacağını ifade etti.

ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI

Türk askerinin kahramanlık destanları yazdığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri deha olarak tarihteki yerini aldığı, Türklerin mertliğini tüm dünyanın yakından tanıdığı Çanakkale Savaşları, deniz ve kara savaşları olarak 259 gün sürdü.


Çanakkale kara savaşları, Çanakkale Boğazı'nı 18 Mart 1915 tarihinde savaş gemileri ile aşamayan itilaf devletlerinin Gelibolu'dan çıkarma yapmasıyla başladı.
Düşman güçleri 25 Nisan 1918 sabahı, Kabatepe ve Seddülbahir'den çıkarma yaptı. Conkbayırı ve Kocaçimen'den savaşa katılan 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal'in cephanesi biten askerlere, “Süngü tak” emrini verdikten sonra “'Ben size taarruzu emretmiyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar kaim olabilir” demesinin ardından tarihin en büyük siper savaşı başladı.

Haberin Devamı

Siperlerarası uzaklık 8-10 metre kadardı. Türk siperlerinden hiçbir asker ayrılmıyordu, Şehit düşenlerin yeri hemen dolduruluyordu. Her adım başına bir mermi düşüyordu. Düşmanlar dalgalar halinde Conkbayırı'na doğru ilerliyordu. Bu arada Mustafa Kemal, Anafartalar Grup Komutanlığı'na atandı. Anafartalar Savaşı'nda düşmanın attığı şarapnel misketi Mustafa Kemal'in göğsüne isabet etti. Ancak cebindeki saate çarptığından bir şey olmadı. Türk ordusu kısa sürede bütün cephelerde büyük başarılar kazandı. Düşman şaşkına döndü, bozguna uğradı. Çanakkale Kara Savaşları'nın en önemli cepheleri, Kumkale, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Kabatepe, Conkbayırı ve Anafartalar'dır. 19-20 Aralık 1915'te Anafartalar ve Arıburnu cepheleri, 8-9 Ocak 1916'da Seddülbahir düşmanlar tarafından boşaltıldı. Böylece 1915 baharında parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak çekip gitti.

Haberin Devamı

Çanakkale savaşlarında 250 binin üzerinde askerimiz şehit düştü, düşman kayıplarının ise bu rakamın üstünde olduğu tarihi belgelerde yer alıyor.
Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in başarısı ileride başlayacak Kurtuluş Savaşı'nın kaynağı oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!