Computex’in ardından

Güncelleme Tarihi:

Computex’in ardından
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2008 00:00

İŞ icabı yıllardır teknoloji ile iç içe ne kadar fuar varsa gezer dururum.

Örneğin Las Vegas’ta düzenlenen CES’i (Tüketici Elektroniği Fuarı) son 9 yıldır hiç kaçırmadım. Cebit, IFA, 3GSM gibi birçok teknoloji fuarına defalarca gittim. Ancak Tayvan’da düzenlenen ve Asya’nın en büyük teknoloji fuarı olarak adlandırılan Computex’e ne hikmetse hiç yolum düşmemişti. İlk kez geçen haftayı Computex’te geçirdim ve oldukça etkilendim. Sergilenen ürünler, yeni teknolojiler bir yana, Computex’in bambaşka bir havası vardı. Fuarda, Asya’nın yükselişinden kaynaklandığını düşündüğüm tarifi zor bir enerjiyi hissetmemek elde değildi.

Computex esas olarak PC ve PC etrafındaki teknolojilerin sergilendiği bir fuar. Computex’i her zamankine oranla daha da çekici yapan tüketici elektroniği, dizüstü ve cep telefonu dünyasında yaşanan kaymalar. Bu pazar ürünlerini ayıran çizgiler hızla kayboluyor ve dizüstü bilgisayarlar 3G yada WiMax teknolojisiyle birlikte gelirken, cep telefonları hızla WiFi ve PC uygulamalarını adapte ediyorlar. Tüketici elektroniği geriden gelse de onlar da hızla cep telefonu ve bilgisayarlarla uyumlu hale geliyorlar. Pek yakında uygulamalarımıza ve bigilerimize bütün bu ürünlerden rahatlıkla erişir hale geleceğiz. İşte bu değişimler Computex’i her zamankinden daha enteresan yaptı ve tarihinin en yüksek katılımını (33 bin ziyaretçi) yaşamasına neden oldu.

İşte fuardan ilgimi çeken, gelecek vaat eden ürünler:

Asus Eee PC: Asus çok akıllıca bir hareketle PC dünyasında yeni bir kategori yaratmayı başardı. 500 doların altına dizüstü kavramını hayatımıza soktu. Dell ve HP, Asus’u takip ederek 500 dolar altı yeni ürünlerini pazara sunmaya hazırlanıyorlar. Bu gidişle kısa bir zaman sonra her evde birden fazla dizüstü görmeye başlayacağız. Bu gelişme de masaüstü bilgisayarların sonunun geldiğinin habercisi. Fuarda Asus, Eee PC için ayrı bir bölüm ayırmıştı. 900 serisi Eee PC’leri görünce açıkçası eve alsam mı, diye düşünmeden edemedim.

Gigabyte UMPC: Muhakkak çok küçük PC’ye sahip olmam lazım, ancak Eee PC bana göre değil diyenlere güzel bir alternatif Gigabyte’tan geldi. Az güç harcayan UMPC (Ultra Mobil PC) ürünü, hem güzel tasarımı hem de GPS gibi özellikleriyle alınabilecek bir ürün.

Via Nano: Via, aslında kimsenin pek de ciddiye almadığı sessiz sedasız bir yarı iletken firmasıyken, güzel bir çıkış yaptı ve Intel’in Atom adı verilen az güç harcayan işlemcilerine karşı Nano adı verilen, X86 tabanlı işlemcilerini piyasaya sürdü ve HP gibi önemli müşterileri de bünyesine katmayı başardı. Intel ile rekabet etmek her babayiğidin harcı olmasa da, Via takip edilmesi gereken bir oyuncu.

Ultra Slim Monitörler: Televizyonlardan sonra monitörler de gittikçe inceliyor. Chi Mei adlı firma incecik ve çok hafif konsept monitörünü sergiledi. Chi Mei’yi duymadınız belki, ancak Apple Mac Book Air’i duydunuzÉ Chi Mei, Apple’ın dizüstü ekranlarını imal eden firma.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!