Güncelleme Tarihi:
Çömez ve CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, Kerkük'teki ABD ve İngiltere başkonsoloslarının şehir dışında olması nedeniyle, ABD'nin Başkonsolos Yardımcısı Thomas Wise ve İngiltere'nin Başkonsolos Yardımcısı David Gale ile çadırda görüştü.
Turhan Çömez, Irak'ta yaşanan sorunları yerinde görmek için buraya geldiklerini ifade etti. Türkiye'nin, hem ABD hem İngiltere hem de komşusu Irak ile iyi ilişkiler içinde olduğunu dile getiren Çömez, buradaki sorunların bir an önce sona ermesini istedi. ABD'li Başkonsolos Yardımcısı Wise, kendilerinin de Irak'taki sorunların bir an önce sona ermesini istediklerini belirtti.
KERKÜK'TE REFERANDUM
Çömez, görüşmede, 2007'de Kerkük'te yapılacak referandumu gündeme getirdi. Wise, “Bu konu Iraklılara mahsus bir konu. Bu konuda ne yardım isterlerse, onlara o yardımı yapacağız” dedi.
Çömez'in, “Kerkük'teki referandum barışçı yollarla çözülecek mi?” sorusuna Wise, “Bu konuda Kerküklülerin çok hassas olduğunu düşünüyoruz. Barış içinde bir çözüm olsun istiyoruz. Ancak bu sadece bir grubun değil, bütün Iraklıların isteğiyle olsun” karşılığını verdi.
PKK BÜROSU
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin açıklamalarının, Türkiye'de ciddi bir rahatsızlık oluşturduğuna işaret eden Çömez, bu tür açıklamaların, bölgedeki sürece olumlu katkı sağlamayacağını vurguladı. Kuzey Irak'taki PKK'lı teröristler konusuna da değinen Çömez, bu konuda Türk halkının, ABD'nin daha rasyonel ve radikal adımlar atmasını istediğini bildirdi.
Çömez, “Kerkük'te dolaşırken, PKK'nın bazı yan kuruluşlarının ofislerinin bulunduğunu gördük. Erbil'de de bazı PKK'lı teröristlerin sivil organizasyonlarda çalıştıklarını duyduk” diye konuştu.
İSTANBUL'A DAVET
AKP'li Çömez, Wise ve Gale'ye, “Bu çadır hayatından kurtulup ülkelerinizde daha mutlu olmanızı isterim. Burada sıcaktan bunalırsanız da sizleri İstanbul'a bekleriz” dedi.
Wise ise ABD'nin PKK sorununa çok büyük önem verdiğini ifade ederek, bu konunun iki ülke yetkilileri arasındaki görüşmelerde ele alındığını anımsattı.
ARAP TEMSİLCİLER İLE GÖRÜŞME
Çömez ve Diren daha sonra, Irak Türkmen Meclisinde, Kerkük Arap İstişare Meclisi üyelerinin talebi üzerine, bu grupla görüştü.
Kerkük'teki bütün grupların yıllarca huzur ve barış içinde yaşadığını ancak şimdi bu huzuru bozmak isteyenler olduğunu belirten Çömez, gruptakilere, “Siz bu oyunları bozabilirsiniz” dedi. Çömez, Türkiye'nin, Kerkük'ün statüsü konusunda çok hassas olduğuna dikkati çekti. Arap İstişare Meclisi üyesi Ahmet Hamid ise Saddam Hüseyin'in iktidardan devrilmesinden sonra Türkiye'den, başta ekonomik olmak üzere, birçok konuda yardım talebinde bulunduklarını ancak, taleplerine yanıt verilmediğini öne sürdü.
Hamid, bölgedeki Kürtlerin önceden eğitilerek hazırlıklı olarak bugüne getirildiğini ifade etti. Kendilerinin zayıf kalması nedeniyle aşırı dincilerin ortaya çıktığını ve eylem yapmaya başladıklarını anımsatan Ahmet Hamid, “Amerikan güçleri buraya geldikten sonra silahlarımızı aldı. Biz de şimdi kendimize yeni bir güç yaratamayız” dedi.
"KERKÜK'E 500-600 BİN KÜRT YERLEŞTİRİLDİ"
Kürtlerin, Kerkük'ün nereye bağlanacağının ve statüsünün belirleneceği 2007'deki referandum öncesinde, 500-600 bin vatandaşını Kerkük'e yerleştirdiğini öne süren Hamid, ABD'nin buna engel olmadığını, hatta onlara izin verdiğini savundu.
Hamid, “Burada bir Kürt devleti kurulmak isteniyor ve bunun içine Kerkük'ü de almak istiyorlar. Ancak biz Kerkük'ten vazgeçmeyeceğiz. Buranın Kürdistan'a bağlanmasını kabul etmeyeceğiz” diye konuştu. Ahmet Hamid, Türkiye'den, bu bölgeye daha fazla önem vermesini, ABD ve NATO'ya, bölgede huzurun sağlanması için baskı yapmasını istedi.
Çömez ve Diren ayrıca, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç ile bir araya geldi. Milletvekilleri, görüşmelerin ardından, Kerkük'ten karayoluyla Erbil'e hareket etti.