Çöktürme izni

Güncelleme Tarihi:

Çöktürme izni
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2013 02:08

‘BÜYÜK Rüşvet’ soruşturmasının 3’üncü ayağı ise Fatih Belediyesi ve İstanbul Anıtlar Kurulu’na yönelik gerçekleşti. İddiaların odağında Marmaray yer aldı.

Haberin Devamı

Aralarında Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de bulunduğu şüphelilerin, rüşvet karşılığında tarihi yarımadada SİT alanı olan arsalar için inşaat şirketlerine izin verdiği, DLH ile Japon mühendislerin uyarılarına rağmen Marmaray’ın çökmesi pahasına bölgeye inşaat yapılmasına göz yumdukları ileri sürüldü. 32 kişinin gözaltına alındığı örgütün liderliğini mimarlık ve tasarım şirketinin sahibi mimar Sevinç Doğan’ın yaptığı iddia edildi. Şüphelilerin Fatih dışında Beşiktaş ve Sarıyer’de de tarihi eserlerin yağmalanması ve yıkılarak yerlerine otel, işyeri açılması için kamu görevlilerine rüşvet verdikleri öne sürüldü. Dosyadaki 3’üncü grubun adının karıştığı en ciddi olay ise Marmaray güzergâhında tüm uyarılara rağmen rüşvet karşılığı otel binası yapımı oldu.

JAPONLAR UYARDI

Akmercanlar İnşaat’ın sahibi Gazi Akmercan, Marmaray Sirkeci İstasyonu üzerinde bulunan Fatih Hoca Paşa Mahallesi 4’üncü ada 1’inci parselde yerin 3 kat altına inilmesi ve üst kısmının ise 4 kat olarak inşa edilmesi için 2012 yılında Fatih Belediyesi’ne başvuru yaptı. İnşaatın başlamasıyla kazının Marmaray’a 50 metre yaklaşacağı ve sarsıntıdan tünelin zarar göreceğini belirten Japon mühendislerin görüşü ile DLH’nin raporuna rağmen, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir inşaat ruhsatını iddiaya göre rüşvet karşılığında onayladı. İddiaya göre Başkan Demir, Başkan Yardımcısı Ednan Güler’e talimat vererek Koruma Bölge Müdürü Günseli Aybay ve Kurul Başkanı Oğuz Ceylan’ı ikna etmesini istedi. Güler ise Kurul Müdürü Günseli Aybay ile görüşerek DLH’nin raporunu işleme koymadan dosyanın belediyeye geri gönderilmesini sağladı. Böylece otelin inşaat ruhsatı onay sürecine girdi. Başkan Mustafa Demir’in ayrıca 1’inci derece tarihi eser niteliğindeki bölgenin 2’nci dereceye düşürülmesi karşılığında mimar Sevinç Doğan’dan 1.5 milyon dolar aldığı soruşturma dosyasına girdi. Projenin onay sürecinde Doğan’ın, Demir’in kardeşi Sebahattin Demir ile de görüşerek onayı hızlandırmaya çalıştığı aktarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!