Yorgo KIRBAKİ / ATİNA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2011 00:00
Yunanistan Başbakanı Papandreu, Türkiye’nin azınlıklara ait mülklerin iade kararını “olumlu” olarak nitelendirirken, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi yetkilileri, “Çok sevinçliyiz. Geriye mazbut vakıfların malları kalıyor” dedi.
YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, Ramazan Bayramı’nı kutlamak için telefonla aradığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye’deki azınlık vakıfları mallarının iadesine ilişkin karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Yunan Başbakanlık kaynaklarından verilen bilgilere göre Papandreu, Başbakan Erdoğan’a “Bu karar olumlu” dedi. Erdoğan da kararla ilgili Papandreu’ya detaylı bilgi verdi. İki başbakan, ilki geçen yıl Atina’da yapılan Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının ikincisinin önümüzdeki dönemde Ankara’da yapılmasında anlaştı. Görüşmede, Libya ve Suriye’deki son gelişmeler de ele alındı. Resmi Gazete’de yayınlanan azınlık vakıf mallarının iadesine ilişkin karar, Papandreu’nun yanı sıra İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’u da memnun etti. Patrikhane kaynakları Hürriyet’e “Çok sevinçliyiz. Çok önemli bir adım. Türk hükümeti adım-adım ilerliyor. Daha önce çıkartılan Vakıflar Kanunu ile aidiyet meselesinin küçük bir bölümü halledilmişti. Şimdi meselenin yüzde 80’i halledildi. Geriye bir tek mazbut vakıfların malları kalıyor. Adım adım sorunlar çözülüyor” dedi. Aynı kaynaklar, Türkiye’de Rumların artık devlete karşı kendilerini daha rahat hissettiklerini vurgulayarak “Devlet bizi artık düşman, hain ve ajan gibi değil de hakları ve yükümlülükleri olan vatandaşlar olarak görüyor. Eskiden devlet için sadece yükümlülüklerimiz vardı” ifadesini kullandı.
Olumlu adım
AZINLIK taşınmazlarının iadesiyle ilgili karar, Avrupa Birliği’ni (AB) memnun etti. Vakıflar Yasası’nda yapılan düzenlemeyi değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, “Tüm bunlar, olumlu şeyler ve uygulamada din özgürlüğüne saygıya katkı yapıyor. Komisyon, Türk yetkilileri ve gayrimüslim dini cemaatleri ile temasların aracılığıyla yeni yasal düzenlemelerin uygulamasını yakından izleyecek” dedi. Konuyu olumlu bir gelişme olarak değerlendiren bir başka AB yetkilisi ise, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Rujiten oldu. Rujiten, ABHaber.com’a gönderdiği yazılı açıklamada, “Türk hükümetinin bu yapıcı ve önemli adımı atmaya karar vermesinden memnunum. Yeni kararname, doğru yönde önemli bir adımdır; ancak daha fazlası gerek. Örneğin, Mor Gabriel Manastırı ve Rum Ruhban Okulu konularında... Türk hükümetinin, yasaları değiştirerek ve idarenin tüm düzeylerinde uygun biçimde uygulanmasını sağlayarak, dini azınlıkların sorunlarını sistematik biçimde ele alması büyük önem taşıyor” dedi.
İftar da memnun etti
AB Komisyonu üyesi Olli Rehn de “Komisyon aynı zamanda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gayrımüslim dini cemaatlerle 28 Ağus-tos’ta bir iftar yemeğinde bir araya gelmesini de memnuniyetle karşılamaktadır. Bunlar pratikte din özgürlüğüne saygı gösterilmesi açısından olumlu ve yardım edicidir” dedi.