Güncelleme Tarihi:
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kendilerini bekleyen değişimler hakkında önceden bilgi sahibi olmaları gelecekte oluşacak zorluklara yardımcı olacaktır. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Uzman Psikolog Aslıhan Kurt, bebeğin doğumuyla çiftlerin hayatındaki değişimi anlattı.
Kurt, "Çocuk yapma kararı ile birlikte meydana gelecek değişikler, çiftin birbirleriyle uyumlarını tehdit edecektir. Hayatların gebelik ve doğumla meydana gelen değişiklikler pek güzellikle birlikte pek çok zorluk, değişim, tehdit ve stresler getirecektir. Bu kaçınılmaz bir süreçtir ve çok doğaldır. Burada önemli olan çiftin bu yeni stres faktörleriyle etkin bir şekilde başa çıkıp çıkamayacağıdır. Sağlıklı bir ilişkide çift, bu stres faktörleriyle etkin bir şekilde başa çıkma yollarını kendileri bulur, çözüm yolları üretebilir ve deneye yanıla bunları en uygun hale gelecek şekilde geliştirir" diyor. Unutmayın önemli olan değişimlerle, streslerle, tehditler, kısacası sorunlarla karşılaşmak değil, onlarla nasıl başa çıkacağını bulmaktır. Çiftler birbirlerine yaklaşırken, iki tarafın da hayatlarında değişimler meydana geldiğini ve iki tarafında bu değişimlerle nasıl başa çıkacaklarını bulmaya çalıştıklarını hatırlamalıdırlar. Sağlıklı kişilerin daha az problemleri yoktur, sadece daha fazla başa çıkma yolları vardır.
Neler yapabilirsiniz?
" Sizi bekleyen yeni değişimlerle ilgili önceden bilgi edinmek, sizi nelerin beklediğini ve nasıl çözümler üretebileceğinizi önceden kestirebilmek için yararlıdır. Bunun için anne-babalar için yazılmış bazı kitaplardan, sizin yaşlarınızda olup sizden önce çocukları olmuş çiftlerin deneyimlerinden, aile doktorunuzdan, bu konuda uzmanlaşmış çocuk gelişim uzmanı ve gelişim psikologlarından bilgi alabilirsiniz.
" Bilgi alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, bilginin kaynağının güvenilirliği ve pek çok kaynaktan bilgi almaktır.
" Öğrendiğiniz bilgileri eşinizle arasında paylaşılmalıdır.
" Çağımız bilgi ve iletişim çağı. İnsanlar her konuda bilgi edinmek ve bilgileri çerçevesinde hareket etmeye çalışmaktadırlar. Bu güzel bir şey tabi ki, ama konu bebek olduğunda bu strateji eksik kalmaktadır. Bebeğe sadece bilgiyle değil, duygularınız, sezgileriniz, algılarınızla da yaklaşmalısınız.
" Doğa insanları, çocuklarının ihtiyaçlarını algılamaları, sezmeleri için duygusal ve güdüsel sistemlerle donatmıştır. Bebeğinizle aranızdaki gizli iletişim için duygular ve sezgiler önemlidir. Bilgilerle bunları desteklediğinizde anlaşamamanız için bir neden kalmaz. Giderek bebeğinizin karnı acıktığı için mi, gazı olduğu için mi, altı ıslandığı için mi, bir ağrısı sızısı olduğu için mi ağladığını kendiliğinizden anlayabileceksiniz ve çok da isabetli olarak anlayacaksınız. Kısacası bebeğinizle ilgili sezgilerinize güvenin.
" Ona kullanma kılavuzunu okuyarak kullanmaya çalıştığınız bulaşık yıkama makinesi gibi yaklaşmayınız. Çocuğunuzla ilgili sezgileriniz geliştikçe, çift olarak uyumunuz ve yardımlaşmanız da artacaktır.
Doğum kontrol yöntemleri
Araştırma sonuçları
Türk kadınlarının doğum kontrol yöntemlerine yaklaşımlarının, yöntem kullanım alışkanlıklarının ve tercihlerinin belirlenmesi amacıyla Bayer Schering Pharma tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre;
" 18-45 yaş grubundaki kadınların yüzde 50'si modern yöntem kullanırken, yüzde12'i ise halen geri çekilme yöntemini kullanıyor, yüzde 38'i ise hiçbir yöntem kullanmıyor.
" Rahim içi araçlar yüzde 19 ile en yüksek oranda tercih edilen yöntem. Rahim içi araçları yüzde 16 ile prezervatif, yüzde 12 ile geri çekilme yöntemi, yüzde 9 ile ise doğum kontrol hapları izliyor.
" 2007 araştırma sonuçlarını 2003 yılı verileri ile karşılaştırdığımızda ise oldukça ilginç veriler göze çarpıyor. 2003 yılında doğum kontrol yöntemi kullanım oranı yüzde 74 iken, 2007 yılında yüzde 62'ye düşüyor.
" Evli ve aktif cinsel yaşama sahip kadınların yöntemi kullanım oranı ise 2003'te yüzde 84 iken yüzde5'lik bir düşüş göstererek 2007'de 79'a geriliyor.