Güncelleme Tarihi:
Çoğu ebeveyn internetin tehlikeli dünyası hakkında yeterli bilgi sahibi değil.
Bilgi sahibi olanlar bile çocuklarının sanal aktiviteleri üzerinde kontrol geliştiremiyor. Peki ne yapmalı? Çocukları sanal tehlikelerden nasıl korumalı?
Bu sorulara evrensel düzeyde cevaplar veren bir projeden bahsedeceğim size. Adı Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Projesi. Bu oluşum Avrupa ülkelerindeki 9-16 yaş arasındaki çocukların ve ebeveynlerinin internet okur-yazarlığını artırmayı, olası riskler karşısında onları bilinçlendirmeyi amaçlıyor.
Size iyi bir haberim daha var; Türkiye de bu projenin bir parçası.
GÜVENLİ İNTERNET DENEYİMİ
Avrupa Çevrimiçi Çocuklar Projesi (EU Kids Online) Avrupa ülkelerindeki çocukların ve ebeveynlerin internet kullanımı, fırsatları, riskleri konularında deneyim ve bilgileri artırmak ve çocukların daha güvenli bir internet deneyimi yaşamalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş, Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen bir proje.
Proje kapsamında ekim ayında yayınlanan raporda ülkeler dört gruba ayrılmış; ‘Düşük Kullanım, Düşük Risk Ülkeleri’, ‘Düşük Kullanım, Az Risk Ülkeleri’, ‘Yüksek Kullanım, Az Risk Ülkeleri’ ve ‘Yüksek Kullanım, Yüksek Risk Ülkeleri’. Türkiye bu dört gruptan ‘Düşük Kullanım, Az Risk Ülkeleri’ grubunda yer alıyor.
ÇOCUKLARIN YÜZDE 36’SI GÜNDE BİR SAAT İNTERNETTE
Raporun verileri 9-16 yaş arasındaki 25 bin çocuk ve ebeveynleriyle yüzyüze ve ev ortamında toplanmış. Buna göre Türkiye’de çocukların çoğu internet kullanıyor. Günde bir saatte fazla kullananların oranı yüzde 36. Avrupa’da annelerin internet kullanım oranı %82 iken Türkiye’de bu oran yüzde 24.
Türkiye’de çocukların sosyal medya kullanımı da dikkat çekici. Genelde 13 yaşın altındakilerin üye olmaması gereken sosyal ağ sitelerine, yaşı 13’ün altında olan ve ankete katılan Türk çocukların yarısı halihazırda üye. Katılan tüm Türk çocukların yüzde 85’i Facebook kullanıyor, yüzde 42’sinin ise sosyal ağlarda paylaştığı bilgiler herkese açık.
Çocukların neredeyse yüzde 10’u internet üzerinde üzücü bir olayla karşılaşmış olduklarını ifade etmişken, ebeveynlerden ancak yarısı bu durumun farkında. Yani aileler, kendileri farklı düşünse de, çocuklarına yardımcı ve doğru şekilde yönlendirici olma konusunda yetersiz.
Uzmanların önerileriyse şöyle;
• Çocukların internet riskleri konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor.
• Bu amaçla ev, okul, ev dışı ortamlardan erişilebilecek bir destek sistemi oluşturulmalı.
• Ailelerin (özellikle annelerin), çocuklarına yardım edebilecek düzeye getirecek internet okur-yazarlığı sahibi olması çok önemli.
Kitaba doysun
Minik kitap kurtlarına müjde! Gelişim Atölyesi’ne bağlı GA Çocuk bu yıl beşinci kez Dünya Çocuk Kitapları Haftası Etkinlikleri düzenliyor. 3-25 Kasım arasında Neomarin Pendik Alışveriş Merkezi’nde ‘Okuyorum, Öyleyse Varım!’ sloganıyla gerçekleştirilecek etkinlikler ücretsiz. Çarşamba, cumartesi ve pazar günleri okuma günleri ve atölye çalışmaları yapılacak. www.dunyacocukkitaplarihaftasi.org
Resim yarışmasına katılsın
Özellikle kız çocuklarının sevdiği oyuncak My Little Pony bir resim yarışması düzenliyor. Hayalindeki My Little Pony düğününün resmini yapıp yarışmaya katılan ve dereceye girenleri pek çok hediye bekliyor. Çocuğunuz 4-6 yaş arasındaysa yaptığı resmi 21 Aralık’a kadar www.ponydunyasi.com’dan gönderebilirsiniz. Kazananlar 7 Ocak’ta duyurulacak. Birinciyi ailesiyle birlikte Saklıköy’de, unutulmaz bir tatil bekliyor. Derece alanlara başka ödüller de var.