Çocukları için okul kurtardılar

Güncelleme Tarihi:

Çocukları için okul kurtardılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2003 20:19

Ünlülerin okulu olarak bilinen Yüzyıl Işıl Okulları, yine ünlü ve zengin ailelerin desteği ile toparlandı. Artık okulun birçok patronu var. Faruk Eczacıbaşı, Alev Asena ve Neşe Nahum'un önderliği ile kurulan vakıf, Türkiye'de velilerin desteği ile ayakta kalan ve şirket gibi yönetilen bir okul örneği oldu.

Faruk Eczacıbaşı, Neşe Nahum ve Alev Asena. Türkiye'nin en zengin ve tanınmış ailelerinden üçünün üyeleri. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, ATM Yönetim Kurulu Başkanı Alev Asena ve Tofaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jan Nahum'un eşi Neşe Nahum'u bir araya getiren şey, eğitim.

Bu üç aile başta olmak üzere okula giden öğrencilerin velisi olan birçok tanınmış aile, beş yıl öncesine kadar 'battı, batacak' denilen Yüzyıl Işıl Okulları'nı çoğu zaman iş ve özel yaşantılarından fedakarlık edip, el ele vererek kurtardılar.

Okulun velileri, Yüzyıl Işıl Okulu'nun ilk kurucusu yani patronu, şimdiki çalışanı Lale Ünaldı'nın (46) 'destek olun' çağrısını yanıtsız bırakmadılar. Kendi çocuklarının okuduğu okula sahip çıktılar. Şimdi şirket yönetir gibi okul yönetiyorlar. Eğitimi tamamen Lale Ünaldı'ya bırakan üçlü, işin sadece finansmanıyla ilgileniyorlar.

Ünlülerin okulu olarak bilinen bu okulu, Eczacıbaşı, Nahum ve Asena gibi ünlü iş insanları ve eşleri sosyal sorumluluk üstlenerek, sahiplendiler. Beş yıl boyunca yoğun iş dönemlerinde, özel yaşantılarından fedakarlık ederek okula destek verdiler. Kurdukları vakfın en çalışkan üyeleri oldular.

SOSYAL SORUMLULUK

'Eczacıbaşı gibi Türkiye'nin sayılı bir holdinginin yönetim kurulundasınız. Çocuklarınız da bu okulda. Okul, ekonomik sıkıntıya girince para verip, bu okulu satın alabilirken, ya da başka bir okula çocuğunuzu götürmek varken, neden daha zor bir yolu seçtiniz' şeklindeki soruya Faruk Eczacıbaşı 'bunu sormamış olun' diye sinirleniyor:

‘‘Okul çocuğumuzun sevdiği değerli bir ortamdı. Bu kurumu yüzüstü bırakmak istemedik. Aidiyet duygusu ile hareket ettik. Okulun kendine özgü kültür yapısı devam etsin istedik. Kurucumuzun eğitim işlerine hiç karışmadık. Finansmanı ve yaşaması için çaba gösterdik.‘‘

Kendini okulda 'çocuk' gibi hissettiğini, söyleyen Eczacıbaşı, herkesin bu durumda sosyal sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söylüyor. Sorumluluk duygusunun sevgisiz olmayacağı mesajını veren Eczacıbaşı, okulda yaptığı çalışmalarla ilgili de şu bilgileri veriyor:

‘‘Biz okulda, çocukların boş zamanlarını daha yaratıcı şeyler yapmasını sağlıyoruz. Bu çocuklar okullarda iyi yetişmeli ve yaratıcı olmalı ki, büyüdüklerinde toplumu sahiplensinler.‘‘

Neşe Nahum, ‘‘Sizler belli ekonomik seviyenin üstünde insanlarsınız. Havalar da güzel, tatil yapmak yerine niye zor bir şeyi seçiyorsunuz‘‘ şeklindeki sorumuza şu yanıtı veriyor:

‘‘Ben bu okulda üç çocuk okuttum. Kurulmuş düzenden memnunduk. Tökezleyince hemen başka yere kaçmayı kendimize yediremedik. Ben 68 kuşağındanım. Bir şeyin devamlılığı esas olmalı. Herkes 'hadi bırakıp gidelim' derse, böyle kurumları kim yaşatacak? Buranın eğitim sorunu yoktu, yalnızca maddi sıkıntısı vardı. Biz de maddi destek verdik. Belli ekonomik güce sahip insanların Televole hayatı yaşıyor olması beni rahatsız ediyor. Belli vizyonda olan insanlar artık bazı sosyal sorumluluklar üstlenmeli. Önemli projelere katkıda bulunmalı. Biz laik, çağdaş, Atatürkçü insanlar neden okulun kapatılmasına göz yumalım? Bırakıp gitmek ayıp geldi. Gitseydim, kendimi suçlu hissederdim.‘‘

DURUMU DEĞİŞTİRMEK İSTEDİK

Alev Asena ise, ‘‘Mevcut yapı, doku devam etsin istedik. Yıllardır yapılanlara arkamızı dönmek yerine, değiştirmek istedik. Ben zamanımın büyük bölümünü burada geçiriyorum. Saatler uzuyor. Akşamları artık eve daha geç gidiyorum‘‘ diyor. Beş yıl öncesinde iki kurucu ortak olarak açtıkları okulda ortağı ile fikir ayrılığına düşerek, tek başına da okulu kurtaramayınca vakıflaşma yolunu seçen Lale Ünaldı, ‘‘Ben saygın bir hissedar bulup, hiç kimsenin ruhu duymadan okulun devamını sağlayabilirdim. Ancak, herkesin desteğiyle okulu yaşatmayı daha uygun gördük‘‘ diye konuşuyor.


Çocukları Yüzyıl Işıl’da okuyor

Faruk Eczacıbaşı (49): Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Yüzyıl Işıl Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı. Oğulları Murat Eczacıbaşı 1-A, Sinan Eczacıbaşı 6-C sınıfında öğrenci.

Alev Asena (41): ATM Yönetim Kurulu Başkanı, Yüzyıl Işıl Eğitim Vakfı Saymanı. Oğulları Arda Asena 5-A, Koray Asena ise 7-F sınıfı öğrencisi.

Neşe Nahum (52): Ev kadını. Tofaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, FIAT Uluslararası İş Geliştirme Grup Başkanı Jan Nahum'un eşi, Yüzyıl Işıl Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı. Oğulları Emir ve Kerim Nahum 8-D sınıfı öğrencileri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!