Ramazan ÇETİN/DENİZLİ, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 10:53
DENİZLİ'nin Honaz İlçesi'ne bağlı Gürlek Köyü'nde, Denizli-Ankara Karayolu kenarında bulunan Gürlek İlköğretim Okulu'nun 320 öğrencisinin güvenliği, çam ağaçlarına emanet edildi. Karayolları'nın yol kenarına bariyer yapmaması ve çam ağaçlarının çocukları koruyacağını belirtmesi tepki yarattı, sorun İl Koordinasyon Kurulu toplantısına taşındı.
Her gün binlerce aracın seyrettiği, Denizli'yi İstanbul, Ankara, Afyonkarahisar, Burdur ve Antalya'ya bağlayan karayolunun kenarında bulunan Gürlek İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin olası bir kazada can güvenliğinin tehlikeye düşebileceğini düşünen Honaz Kaymakamlığı, 8 Eylül 2004 tarihinde Karayolları 27'nci Şube Şefliği'ne yazı yazarak karayolunun kenarına bariyer yapılmasını istedi.
Karayolları 27'nci Şube Şefliği, talep üzerine okulun bulunduğu bölgede inceleme yaparak ilginç bir gerekçe öne sürdü. 13 Ekim 2004 tarihinde Şube Şefi Fatih Aydın imzasıyla Honaz Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen cevap yazısında oto korkuluk yapımı istenen ilköğretim okulu ile yol arasında 10 metreye yakın mesafe olduğu belirtilerek, “Bu mesafenin içinde yetişmiş çam ağaçları var. Bu nedenle yoldan çıkabilecek araçların okul bahçesine girme ihtimalinin çok düşük olduğu görülmüştür. İleriki tarihlerde malzeme temin edilmesi durumunda oto korkuluk yapımı değerlendirilecektir” denildi.
Aradan üç yıl geçmesine rağmen Honaz Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorunu çözüp yolun kenarına oto korkuluk sistemi yaptıramayınca Honaz Kaymakamı Atilla Kantay, olayı İl Koordinasyon Kurulu toplantısında dile getirdi. Vali Hasan Canpolat'ın başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Erol Altın konuşurken söz alan Kaymakam Atilla Kantay, öğrencilerin faciayla karşı karşıya olduğunu, acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.
Kantay, “Gürlek İlköğretim Okulu, Denizli-Ankara Karayolu'nun kenarında bulunuyor. Okulun seviyesi yolun yaklaşık 2 metre altında. Yoldan bahçeye ya da okula bir aracın uçarak çarpması durumunda çok sayıda öğrenci ölebilir, yaralanabilir. Karayolları'na durumu bildirdik, ancak gönderilen yazıda araçları okul ile yol arasında bulunan çam ağaçlarının önleyeceği yazıldı. Yazıyı görünce şoke olduk. Çam ağaçlarının bahçeye uçabilecek bir aracı engellemesi mümkün değil. Dört yıldır bu güvenlik önleminin alınması için uğraşıyoruz. Yola acilen oto korkuluk sisteminin yapılması gerekiyor” dedi.
Karayolları Bölge Müdürü Erol Altun, böyle bir yazıdan haberi olmadığını söylerken, Şube Müdürü Fatih Aydın, yazıyı kendisinin gönderdiğini ancak içeriğinin çam ağaçlarının araçları engellemesiyle ilgili olmadığını söyledi. Vali Hasan Canpolat, sorunun bir an önce çözülerek gerekli önlemin alınmasını istedi.
Öte yandan Gürlek İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler, okulun bahçesine çıkmaya korktuklarını söyleyerek, “Bu yoldan her gün binlerce kamyon ve TIR geçiyor. Okulla yol arasında hiçbir güvenlik önlemi yok. Canımız tehlikede, bahçeye çıkmaya korkuyoruz. Çam ağaçları üzerimize gelebilecek araçları engellemez. Bir aracın çarpması durumunda ağaçlar paramparça olur” diyerek önlem alınmasını istedi.
Köylüler de daha önce kaza yapan iki aracın duvara ve bahçeye uçtuğunu söyleyerek, “Kontrolden çıkan bir otomobil duvara çarparak durabildi, başka bir araç da okul bahçesinin girişine düştü. Kazalar sırasında olay yerinde öğrenciler yoktu. Aksi taktirde facia yaşanabilirdi. Bir an önce yolun kenarına bariyer yapılmasını istiyoruz” dedi. Gürlek Köyü Muhtarı Ahmet Sert, Karayolları Şube Müdürlüğü'ne 4 kez dilekçe gönderdiğini söyleyerek, “Bu okul büyük bir tehlike altında, güvenlik önlemi alınması için 4 kez dilekçe gönderdim. Ama dilekçelerime hiçbir cevap alamadım” dedi.