Güncelleme Tarihi:
MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun açılış konuşmasıyla dün başlayan Yüksek Öğretim Kurulu Çalıştayı protestolara sahne oldu. The Marmara Oteli önünde toplanan Genç-Sen ve öğrenci kolektiflerine üye öğrenciler, harçlara yapılan zamları pankartlar açarak protesto etti. Gösteriler sırasında 11 öğrenci gözaltına alındı.
’Sorun çıkmayacak’ dediler
Çalıştaya katılmak isteyen öğrenciler Fatih Usta, Emre Öztürk ve Lütfi Usluer, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eser Karakaş’a toplantıda sorun çıkarmayacaklarına dair söz vererek içeri alındı. Birinci oturum sırasında Fatih Usta ayağa kalkarak, "Demokratik eğitimden bahsediyorsunuz, ama bize söz hakkı vermiyorsunuz" diyerek bağırmaya başladı. Bu sırada içeri gelen sivil polis, Fatih Usta’nın ağzını kapatıp hızla dışarıya çıkardı. Bunun üzerine YÖK üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar ve Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnsel, ayağa kalkarak tepki gösterdi. Prof. İnsel, "Çocukları bırakın faşistler" diye bağırdı. Ağzı kapatılarak salonun dışına alınan Usta, bir süre yerde sürüklendikten sonra otel dışına çıkarıldı.
Terörist gibi alındık
Öğrenci Emre Öztürk ise bir saat sonra salona gelip oturumu izlemeye devam etti. Birinci oturumun sonunda Prof. Dr. Eser Karakaş’ın söz vermesiyle kürsüye çıkan Emre Öztürk, "Sanki bir zanlıymış, teröristmişiz gibi yaka paça dışarı alındık. Eğer üniversiteler tartışılıyorsa, öğrencilerde olmalı. Devlet bu sene harçlara zam yapmasın, hatta almasın. Çünkü ödeyecek paramız yok" dedi. Çubukçu, toplantı sonrasında gazetecilerin, "Öğrencilere yapılan müdahaleyi nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu yanıtsız bıraktı.
Memleket meselesi oldu
Çalıştay’da meslek liselerinin memleket meselesi haline geldiğini, mesleki ve teknik eğitimin 2011 hedefinin asgari yüzde 50 olduğunu söyleyen Bakan Çubukçu, "Eğitime ilişkin gelişmeleri ve yapılması gerekenleri siyasi hesap konusu etmeden, sloganlara hapsolmadan çözmemiz gerekiyor" dedi. Yüksek öğretim kurumlarının toplumların kalkınmasında, gelişmesinde ve saygınlığında çok önemli role sahip olduklarını belirten Çubukçu, yüksek öğretimin bütçesini 2002’de 2.5 milyar TL iken 2009’da 8,8 milyar TL’ye yükselterek yüzde 250’lik bir artış sağlandığını vurguladı.