Eyüp SERBEST/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 15:58
İSTANBUL’da toplanan Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi’nden siyasilere de uyarılar çıktı. Liderlerden parti programlarında çocuklara daha fazla yer ayırmalarını isteyen çocuklar, Haziran ayında yapılacak seçimlerin sınav dönemine denk geldiğini belirterek, iktidar ve muhalefet partilerine çağrıda bulundular: “Sesli ve bayraklı propaganda yapılmasını istemiyoruz. Hiç değilse bu konuda bizim için uzlaşın.”
Marmara Belediyeler Birliği Şehir Planlama ve Tasarım Merkezi’nin düzenlediği, koordinatörlüğünü Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çakırer Özservet’in yaptığı Uluslararası Çocukların Şehri Kongresi 11-12 Nisan tarihleri arasında Harbiye’deki Askeri Müze’de yapıldı. Kongreye katılan herkes seksek oynayarak içeri alındı. Kongrede çocuklar yaşadıkları şehirlerle ilgili eleştirilerini ve taleplerini dile getirirken, mimarlar, şehir plancıları ve akademisyenler de çocuk dostu şehirler yaratmak için atılması gereken adımları tartıştı.
Katılımcılar zorunlu olarak seksek oynayarak salona girdiler
Finlandiya’da çocuk ve gençlerin yönetime katılımı üzerine çalışmalar yapan akademisyen Tomi Kiilakoski, çocuk haklarını sadece çocuklarla yakından çalışanların değil, siyasetçilerin ve sıradan vatandaşların da bilmesi gerektiğini söyledi. Çocukların mutlaka sivil toplum örgütlerinde temsil edilmesi ve yer alması gerektiğini belirten Kiilakoski “Çocuk dostu şehirler tasarlarken çocukları, yetkilileri ve bilimsel araştırma verilerini birlikte dikkate almalıyız. Sadece dışa dönük ve cesur değil çekingen ve azınlıkta olan çocukların da şehre katılımı sağlanmalı, öğrenecek alanlar açılmalı. Çocuğun şehre katılımını sağlarken yeni iletişim formlarından ve dijital medyadan faydalanılmalı” dedi.
Kongrenin düzenleme kurulunda bulunan Sosyolog Erol Erdoğan da “Şehirlerde güvenlikten ziyade güven kavramı merkeze alınmalıdır. Şehirleri güvenlikçi değil güven oluşturucu politikalarla tasarlamalıyız. Çocuk ve şehir ilişkisinde en önemli husus oyundur. Binaların ortak otoparkı var da neden çocukların kullanımına tahsis edilmiş ortak bir oyun ve eğlence alanı yok?” diye sordu.
Kongrenin sonunda,
Çocuk Çalıştayı sonucu oluşturulmuş bir sonuç bildirgesi de hazırlandı. Bildirgeye yansıyan kararlardan bazıları şunlar:
- Bizler doğada oynamak istiyoruz. Hayvanları tanımak ve onları korumak istiyoruz, temiz bir deniz bizim en doğal hakkımız.
- Kentsel dönüşüm çalışmalarında bizim isteklerimiz sorulsun. Başımızı kaldırdığımızda gökyüzünü görmek istiyoruz
- Bizim kültür ve sanat etkinliği kavramlarına aşina almadığımızı sanmayın; bu etkinlerin olmasını ve bu etkinliklerde yer almak istiyoruz.
- Öğretmenlerimizin sigara içmesi istemiyoruz bu durum bizi çok rahatsız ediyor.
- Sağlıklı da olsak engelli de olsak biz çocuğuz ve biz sağlıklı engelli ayrımı yapılmadan hep bir arada yaşamak istiyoruz. Biz birbirimizi tamamlayabilir, birbirimize destek olabiliriz.
-
Seçimler sınav dönemimize denk geliyor, sesli propaganda istemiyoruz. İktidar ve muhalefet partileri hiç değilse bu konuda bizim için uzlaşsın.
- Her yere parti bayrakları asılıyor; bu, binlerce ağacın katledilmesi demek. Bundan vazgeçilsin.
- Biz siyaset yapmıyoruz, en saf duygularımızla talep ediyoruz. Partiler, programlarının merkezinde çocuğu daha çok yer versin.
- Bizler küçük değiliz, beynimiz en az büyükler kadar büyük
- Bize akıllı telefon, tablet değil; enerjimizi atabileceğimiz sokaklar ve parklar sunulsun.