Çocuklarda sıcak çarpmalarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda sıcak çarpmalarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2007 10:37

Zeynep Akdağ - Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği son günlerde, aileler, çocuklarını sıcak çarpmalarına karşı korumaları konusunda uyarıldı.

Haberin Devamı



Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, sıcak çarpmaları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olduğunu kaydetti.
Ersoy, sıcakların özellikle yaşlılar ve çocukları olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, çocukların zorunlu olmadıkça 10.00 ile 17.00 saatleri arasında dışarı çıkarılmaması gerektiğini söyledi.



“ÇOCUĞU OTOMOBİL İÇİNDE BIRAKMAYIN”


Sıcak günlerde çocukların otomobil içinde bırakılmasının çok rastlanılan büyük bir hata olduğunu belirten Ersoy, “Çocuk arabanın içinde havasız kalıp fenalaşıyor. Bu bizim çok rastladığımız ve ölümle sonuçlanabilen bir ihmal. Çocuklarınızı kısa süreli olsa dahi arabada yalnız bırakarak inmeyin” diye konuştu.

Ersoy, çocuğun arabada kilitli kalması durumunda ise acilen bir çilingir bulunamaması halinde, çocuğun oturduğu tarafın tersi tarafından camı kırarak kilidin derhal açılması gerektiğini söyledi.
Çocukların bol miktarda sıvı almasının sağlanması gerektiğini de ifade eden Ersoy, çocuklara ince, açık renkli kıyafetler giydirilmesi, şapkasız ve şemsiyesiz dışarı çıkarılmaması gerektiğini kaydetti.


SICAK ÇARPMASINA MÜDAHALE


Sıcak çarpması durumunda çocuk veya yetişkin kişinin, serin bir ortama alınarak, klima çalıştırılması veya üzerine vantilatör tutulması gerektiğini ifade eden Ersoy, şunları önerdi:
“Kişi serin bir ortama alınmalı, serinlemesi amacı ile ortamda var ise klima çalıştırılmalı veya kişinin üzerine vantilatör tutulmalı, bulantı, kusma yok ise ağızdan sıvı içirilmeli, kusuyor ise asla bir şey içirilmemelidir, çünkü o zaman bu içirdiklerimiz hava borusuna kaçarak hastanın tıkanıp havasızlıktan ölmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Hastanın koltuk altı, kasık bölgesi, el bileği gibi damarların çok yüzeyden geçtiği alanlarda buz kalıpları bir bez ile sarılarak uygulanabilir, en önemlisi ilk yardım amacı ile bu uygulamalardan sonra hasta mutlaka 112 aranarak istenecek bir ambulans ile bir hastanenin acil servisine götürülmelidir.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!