Güncelleme Tarihi:
Televizyonlara yansıyan Lübnan ve Irak'taki savaş görüntülerinin çocukların psikolojik yapılarını önemli ölçüde zedeleyeceği kaydedilen çalışmada, ailelerin, televizyondaki bu görüntüleri değiştirmek ya da gerçekleri saklamak yerine özellikle 3-10 yaş grubundaki çocuklara bu durumu, anlayabilecekleri bir dille, “Maalesef bazı ülkelerde savaş gibi kötü şeyler oluyor” şeklinde açıklamaları gerektiği belirtildi.
ÇOCUĞUN TELEVİZYONLA İLİŞKİSİ
Çocuğun televizyonla ilişkisinde anne babaların alacağı önlemlerin çok önemli olduğuna işaret edilen çalışmada, boş zamanını odasında resim yaparak ya da oyuncakları ile oynayarak geçiren bir çocuğun, sıkıldığında televizyonu açan bir çocuktan daha fazla yalnızlığa göğüs gerebildiğine dikkat çekiliyor.
Çocuğun, televizyon yerine uzaktan kumanda aletle video gösterisi izlemesinin, görüntülere hükmettiği için daha faydalı olduğu belirtilen çalışmada, şunlar kaydedildi: “Bu nedenle video izlenirken kumanda aletinin çocuğa verilmesi faydalıdır. Aynı şekilde bilgisayar veya cd-romlar çocuğun fareyi tıklayarak istediği görüntüyü elde etmesini sağladığından yararlıdır ve cd-rom, kitabın verdiği özgürlük ile görüntünün gücünü toplayarak eşsiz bir eğitici malzemesi de olabilir.”
BİRLİKTE SEYREDİN, ÇOCUĞA AÇIKLAMA YAPIN
Çalışmada, ebeveynlere, çocukları televizyonun zararlarından korumaları için şu önerilerde bulunuluyor:
“-Akşamları eve gelince yapılacak ilk iş televizyonu açmak olmamalı.
-Yapılacak birçok sıkıcı işin altında bunalıyor bile olsanız, çocuğunuza televizyon izlemekten başka ilginç oyunlar bulmalısınız.
-Yatak odasına asla televizyon yerleştirmeyin.
-Yemek odasına yerleştireceğiniz televizyon da yemek masasındaki aile iletişimini bozar.
-Çocuğunuzu bebek bakıcısına bırakıyorsanız, ona televizyonu açmamasını tembih edin.
-Çocuğunuza her fırsatta televizyon açıp programlar arasında gezmesine izin vermeyin. Çocuğunuzun ne izlemesi gerektiğine siz karar vermelisiniz.
-Çocuğunuzun bilinçli ve eleştirebilen bir kişi olmasına yardım etmek için televizyonu beraber izleyin ve ona 'Gördüğümüz bu kan aslında bir ketçaptır', 'Birbiriyle kavga edenler aslında rol yapıyorlar, tüm bunların gerçek ile alakası yok' gibi açıklamalarda bulunun.”