Çocuklara Facebook

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara Facebook
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2011 00:00

Çocuklar için yapılan Facebook gibi sosyal bir paylaşım sitesi var artık; 2009 Kasım’da doğan Tipeez. 7-14 yaş çocuklara yönelik www.tipeez.com’in 750 bin üyesi var. Bunlara her gün 1500 çocuk daha ekleniyor. 100 binden fazla blogu olan bu sitenin aile koruma filtresi de var. ‘Çocuk Facebook’u diye anılan bu sitede 60 bin kelime yasaklı

Türkiye’deki 26 milyon internet kullanıcısının 2,1 milyonu 13 yaşın altında. Bu neslin yüzde 40’ının kendisine ait bilgisayarı var. Yüzde 31’i her gün, yüzde 54’ü ise haftada birden çok kez çevrimiçi oluyor. Aktif internet kullanıcısı olarak yetişen bu yeni nesle yönelik hazırlanan www.tipeez.com, ‘çocuk Facebook’u’ olarak anılıyor. Burası çocukların yaratıcılıklarını geliştirmeleri için özenle tasarlanmış, güvenli bir ortamda bilgisayar ve internet kullanmayı öğrenebilecekleri bir platform.

Tipeez’in Genel Müdürü Haymi Behar siteyi şöyle anlatıyor: “Araştırmalar 7-14 yaş çocukların günde 3-4 saatlerini internette geçirdiklerini gösteriyor. Bu nedenle Tipeez’in yayın hayatını başlattık. Şimdilik 750 bin üyemiz var. Bu yaz ay üye sayımızın 1 milyona ulaşacağını öngörüyoruz. İstanbul’dan Van’a kadar Türkiye’nin her şehrinden gençleri bir araya getiren platformun 155 ülkeden ziyaretçisi var. Her ziyaretlerinde 20 dakikaya yakın zaman geçiriyorlar. Eğlenceli ve yenilikçi internet portalımızda kendilerini özgürce ifade edebiliyorlar. Sanal alemde geziyor, sosyal aktiviteleri izliyor, arkadaşlarıyla sohbet ediyor, güncel haberleri okuyor, kendi web sitesini yaratıyor, kişisel ajandasını oluşturuyor ve eğlenceli oyunlar oynuyorlar.”

SAAT 10’DA YAT BORUSU

Bahar; Türkiye’deki çocukların genellikle haftanın her günü internete girdiğini söylüyor: “Okula gitmedikleri ve dışarı çıkmadıkları zamanları internette gezinerek değerlendiriyorlar. Günde ortalama 3-4 saat geçiriyorlar. Sanal dünyada yeni arkadaşlıklar kuruyorlar.”
Bahar, sitelerinde en önemli özelliklerden birinin de güvenlik nedeniyle geliştirdikleri koruma kalkanı olduğunu vurgularken;
“Türkiye’nin ilk çocuk ve gençlik portalı olarak bize çok önemli bir sorumluluk düşüyor, bu sebeple gençlere sanal ortamda en yüksek güvenlik sağlıyoruz. Ayrıca internet kullanımı bilinci de aşılıyoruz. Koruma kalkanı için geliştirilen bir robot yazılım var. Müstehcenlik, hakaret, silah ve küfür gibi konuları içeren sözcük ve deyimleri anında filtre ediyor. 60 bine yakın kelime yasaklı. Ayrıca iyi eğitim almış 10 kişilik bir kişilik modernizasyon ekibimiz var. 24 saat siteyi denetleyerek anında müdahale ediyor ve 22.00’den sonra tüm chat odalarını kapatıyorlar.”
Tipeez’e üye her çocuğa 1 GB hafızalık hak veriliyor. Buraya resimlerini yüklüyor ve mesajlarını yazıyorlar. Forumlara katılarak kendini ifade edebiliyorlar. Ayrıca kendi çizgi filmlerini yaratma olanağı da sağlanıyor.

SİTENİN ALTI KAFADARI

Rüzgar: Sitenin elektronik çocuğu. 16 yaşında yakışıklı bir delikanlı. Elektronik aletler uzmanı. Çizgi roman okumayı, müzik dinlemeyi ve müze gezmeyi çok seviyor. En sevdiği ders fen bilgisi.
Profezor: 62 yaşında. Bilim, fizik, kimya, biyoloji ve tarih konusunda uzman. Amacı zaman yolcuğunun sırrını çözmek ve nasıl sonsuzu kadar yaşanabileceğini bulmak.
Link: Asıl adı Alican ama uzmanlık alanı bilgisayar ve internet olduğu için herkes ona Link diyor. 13 yaşında ve kendisini bildi bileli sanal alemde geziniyor. Çizgi film izlemeyi ve resim yapmayı çok seviyor.
Kayla: Psikoloji okuyan bir üniversite öğrencisi. İnsanları analiz etmek, yazı yazmak, moda ve trendleri takip etmek, spor yapmak, müzik dinlemek ve sinemaya gitmek ilgi alanları.
Bay Tipeez: Her konuda ama özellikle de Tipeez dünyası hakkında bilgi sahibi bir kişilik. İnsanlara yardım etmeyi seviyor. Kaybolan Tipeez’cilere yol gösteriyor ve onları koruyup kollamak gibi bir misyonu var. Sitede gezinirken aniden karşınıza çıkabiliyor ve kimin yardıma gereksinimi varsa yardım elini uzatıyor.
Aişa: 16 yaşında, lise 1 öğrencisi. Bilgisayar oyunları olmadan ve müzik dinlemeden duramıyor. Fotoğraf çekmek, bungee jumping yapmak, dağcılık, bisiklete binmek ve dans etmekten hoşlanıyor. Bir gün kendi PC oyununu yaratmayı hayal ettiği için de daha çok çalışıp uzmanlaşmak istiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!