A.A
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2005 09:57
Prof.Dr. Gülden Köksal, ailelerin çocuklarına çikolata, boyalı şeker, hamur tatlıları yerine, sütlü tatlılar yedirmesi gerektiğini belirtti.
Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Çocuk Beslenme Uzmanı Prof.Dr. Gülden Köksal, çocukların beslenme alışkanlıklarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Köksal, çocukların hareketli yapıları yüzünde tatlı tüketmeyi sevdiğini belirterek, tatlı tüketiminde tercihlerin aileler tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
"BOYALI ŞEKERLER YEDİRMEYİN"
Çocukların özellikle çikolata, boyalı şeker ve hamurlu tatlılardan uzak tutulması gerektiğini hatırlatan Köksal, buna karşın sütlü tatlıların tüketiminin sakıncalı olmadığını vurguladı. Sütlaç gibi besin yönünden zengin tatlıların tüketilmesinin özendirilmesi gerektiğini ifade eden Köksal, diş yapısının küçük yaşlarda hassas olduğunu, bilinçsiz tatlı tüketiminin diş sağlığını da olumsuz etkilediğini dile getirdi.
PEKMEZ-PORTAKAL KIŞ İÇİN İDEAL KARIŞIM
Kış aylarının gelmesi ile beraber, çocukların takviye gıdalara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Köksal, bu gıdalara örnek olarak, bal, süt, pekmez, C vitamini içeren, portakal, mandalina, greyfurt suyunu gösterdi. Ancak, pekmez ile sütün bir arada kullanılmasının sanılanın aksine yararlı olmadığını kaydeden Köksal, pekmezin içinde C vitamini bulunan narenciye suları ile karıştırılması önerisinde bulundu.
"C vitamini pekmezde bulunan demirin daha iyi emilmesini sağlar" diyen Köksal, doğru bilinen bir yanlışa da işaret etti. Ailelerin çocuklarına günde bir kez C vitamini takviyesi yapmasının yanlış olduğunu açıklayan Köksal, C vitaminin her öğünde yinelenmesi gerektiğinin altını çizdi. "Kışın her öğünde çocuklarınıza mutlaka portakal, elma yedirin" diyen Köksal, Türkiye’de bol bulunan palamut, lüfer, hamsi gibi balıkların da tüketiminin arttırılması gerektiğini belirtti.
OBEZİTE ÇOCUKLUKTAN BAŞLIYOR
Köksal, Türkiye’de giderek artan bir sorun haline gelen obezitenin kaynağının da çocukluktan başladığını söyledi. Beslenme bilincinin oluşmasında öncelikli olarak, dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkat çeken Köksal, "patates kızartması, kebap, yağlı etlerin çocuk yaşta yenilmesi özendirilmemeli, çocuklar lifli besinlerle beslenmeli" dedi.
Açıkta satılan ürünlerin tüketilmesi konusunda da çocuklara engel olunması gerektiğini kaydeden Köksal, "sağlıklı tüketim bilinci çocuk yaşta kazanılır, buna çok dikkat edilmesi gerek" diye konuştu.