Çocuklara boyatanlar 3-6 ay hapis yatacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara boyatanlar 3-6 ay hapis yatacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2002 01:59

Çocukların sokaklarda çalıştırılmasını engellemek için yasal yaptırımlar uygulanacak. Çocuk boyacıya ayakkabı boyatan ya da mendil, sakız alanlara 3-6 ay hapis cezası verilecek.

Okulların tatile girmesiyle birlikte milyonlarca öğrenci bugün karnelerini alıp yaz tatiline çıkacak. Binlerce çocuk için ise aile bütçesine katkıda bulunmak için ‘yaz mesaisi’ başlayacak. Kimi ayakkabı boyayacak, kimi mendil ve sakız satacak. Ancak çocukların çalıştırılmaması için çeşitli kentlerde önlemler alındı ve yasal yaptırımların devreye sokulacağı belirtildi.

SATTIRANA DA ALANA DA HAPİS

Buna göre çocuklarını sokakta ayakkabı boyacısı, mendil satıcısı ve tartıcı olarak çalıştıran ailelere 3 ile 6 ay arasında hapis cezası verilecek. Bu çocuklardan alışveriş yapanlar da aynı cezaya çarptırılacak.

Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce vatandaşların sokakta çalıştırılan çocuklarla ilgili bilgilenmelerini sağlamak için ‘Sokakta Çalıştırılan, Dilendirilen Çocuklara Yardım Etmek mi İstiyorsun?’ başlığıyla hazırlanan el ilanlarında şu ifadeler yer aldı:

YARDIM ETMEK İSTİYORSANIZ

‘Sokaktaki çocuğa acıma duygusu ile yaklaşma. Dilenen çocuğa para verme, ayakkabını boyatma. Çocuklardan alış veriş yapma. Arabanı çocuğa yıkatma, camını sildirme. Çocuğu okulda, parkta kontrol et, denetimsiz oyun ve atari salonlarına gönderme. Çocuğa şiddet uygulama. Çocukların eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı ol. Çocukların ailelerinin istihdamına yardımcı ol. Sokaktaki çocuklar için herkesin yapacağı bir şeyler vardır.’


Yasa ne diyor?

Türk Ceza Yasası’nın 526’ncı maddesi ‘Buyruğu dinlememe. Selahiyettar Merciilerin Emrine İtaatsizlik’ şöyle diyor:

‘Yetkili makamlar tarafından adli işlemler dolayısıyla ya da kamu güvenliği ve kamu düzeni veya genel sağlığın korunması düşüncesiyle kanun ve nizamlara aykırı olmayarak verilen bir buyruğu dinlemeyen veya bu yolda alınmış bir önleme uymayan kimse, eylem ayrı bir suç oluşturmadığı taktirde, 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis ve bin liradan üç bin liraya kadar hafif para cezası ile cezalandırılır.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!