Çocuklar temizlik için yurtta kalıyormuÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar temizlik için yurtta kalıyormuş
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 04, 2008 15:54

Konya'nın Taşkent İlçesi'nde bulunan Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nda meydana gelen ve 18 kişinin hayatını kaybettiği, 29 kişinin yaralandığı patlama sonucu tutuklanan Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek'in Jandarma Komutanlığı'nda ve Adliye'de verdiği ifadede, çocukların yurtta temizlik yapmak için kaldıklarını söylediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Yurt binası çöktü, 18 kişi hayatını kaybetti

Balcılar Beldesi'nde bulunan Balcılar Kasabası Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği'ne ait Özel Boğaziçi Öğrenci Yurdu'nda 01 Ağustos 2008 günü saat 04.15 sıralarında LPG tankından meydana gelen sızıntı sonucu patlama olmuş ve 3 katlı yurt binası yıkılmıştı. Olayda, bir öğretmen ve 17 öğrenci hayatını kaybetmiş, 29 öğrenci de yaralanmıştı. Yapılan teknik inceleme sonucunda, binanın yaklaşık 2.5 metre yanında açıkta bulunan LPG tankından yurdun giriş katındaki mutfak ve çay ocağına borularla gaz verildiği ve borulardaki sızıntı sonucu, odanın gazla dolduğu ve sabah namazına kalkan bir öğrencinin elektrik düğmesine basmasıyla da patlamanın meydana geldiği belirlenrdi.

 

Haberin Devamı

Olayın ardından Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek, dernek ve yurt temsilcileri Mehmet Semerci ve Mehmet Göktaş, Hadim İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alınmış ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak, Konya E Tipi Kapalı Cezaevi'ne konulmuştu.

 

'GÜNDÜZ KALMALARI İÇİN İZİN VERDİM'

 

Yurt Müdürü Hüseyin Çömlek'in Jandarmada ve Adliyede Cumhuriyet Savcısı ve Hakime aynı ifadeyi verdiği öğrenildi. Çömlek'in ifadesinde öğrencilerin temizlik amacıyla yurtta bulunduğunu ve sadece gündüz kalmaları için izin verdiğini söylediği belirtildi. Tutuklu bulunan Çömlek, savcının 'Patlama neticesinde bina içerisinde bulunan çocuklar, ne amaçla yurtta bulunuyorlardı? Bu çocuklara ne gibi bir eğitim veriyorsunuz ? Bu öğrencilerden sorumlu nöbetçi öğretmeniniz var mı? Varsa öğretmenin ismi nedir?' sorusuna şu yanıtı verdi:

 

"Patlama neticesinde bina içerisinde ölen ve yaralanan çocukların orada bulunmalarının amacı,okul kayıtlarının yeni baÅŸlaması nedeniyle birbirleriyle kaynaÅŸmak, yaz kursu kapsamında Ä°ngilizce kursuna katılmak ve öğrenci yurdunu temizliÄŸi için orada bulunmaktaydılar. Biz bu çocuklara herhangi bir eÄŸitim vermiyoruz. EÄŸitimi devletin resmi okullarından almaktadırlar. Öğrencilere yurtta gezme, bilgi edinme ve temizlik yapmaları için sadece gündüz için izin verdim.ÂGeceleyin de yurttan çıkmaları konusunda telkinde bulunmadım. Çocukların, geç vaktin olduÄŸundan dolayı evlerine gitmeyerek, orada kaldıklarını öğrendim.Yurtta sırasıyla yurt personeli nöbet tutmaktadır. Patlamanın olduÄŸu gece yurtta nöbetçimiz mevcut idi. Ä°smini ÅŸu anda hatırlamıyorum. Aylık nöbet sistemi mevcuttur. Olayda herhangi bir ihmalim ve kastım yoktur. Suç iÅŸlemek amacıyla haraket etmedim. "

 

Haberin Devamı

AVUKAT ERDİNÇ: 'SİSTEMATİK NAMAZ KILMA VE KILDIRMA OLAYI YOK'

 

Balcılar Okul ve Kurs Talebelerine Yardım Derneği Başkanı Mehmet Göktaş, Özel Boğaçiçi Ortaöğretim Yurdu Müdürü Hüseyin Çömlek, yurdun müdür yardımcısı Mehmet Semerci'nin avukatı Sait Akdağ ve Tahsin Erdinç DHA'ya açıklamalarda bulundu.

 

Avukat Tahsin Erdinç, "Bu dernek Balcılar Okul Talebelerine Yardım DerneÄŸi olarak kurulmuÅŸtur.Â1983 yıllarından beri yasalara uygun olarak kurulmus ve faaliyet göstermektedir. Oranın sartlarındaÂçocuklara yurt olarak tahsis edilmek üzere yurt binası yaptırmıştır. Bu yurt binası 1992-1993 yıllarında Valilik ve Ä°lçe milli eÄŸitim müdürlüğünün onayıyla, izin belgesiyle yurt açılmıstır.Â2007 yılının sonuna kadar erkek öğrenci yurdu olarak faliyet göstermiÅŸtir. 2006-2007 yılalrında yeni yurt binası yapılmış, erkek öğrencilerin nakline, yeni yapılan binaya kız öğrencilerin tahsisine karar verilmiÅŸ. Bakımı boyası badanasıÂtamamlanabilirse, halk eÄŸitim kursu, yaz aylarında bu sene dil kursu düzenlemeyi düsünmüşler. Ä°lçe milli eÄŸitim müdürlüğü'ne baÅŸvuruda bulunmuÅŸlar. Ä°lçe milli eÄŸitim asgari 20 öğrenicinin yazılması kaydıyla dil kursu açılabileceÄŸini bildirmiÅŸ. müvekkillerimiz 15 öğrenciyi yazmışlar. 20 öğrenciyi bulduklarında müraacat edip kurs açılmasını ve kurs öğretecisinin tayini yapacaklardı. Badanası tamiratı bitmiÅŸ, temizlik yapılmak üzere kursiyer adayı çocuklar ve arakadaÅŸları çay içmiÅŸler, binayı temizlemiÅŸler. Geç saate kadar kalmıslar. Geç saate kadar kalmalarına paralel olarak yurtta kalmışlar" dedi.

 

Haberin Devamı

Gazı saÄŸlayan dökme beton tesisinin Ä°pragaz tarafından standartlara uygun yapıldığını belirten Erdinç, bununla ilgili belgeleri mahkemeye sunduklarını kaydetti. Tesisin her ay bakımı ve kontrollerinin yapıldığını ve standartlara uygun olduÄŸunu belirten Erdinç, " Gaz sızdırmazlık belgeleri mevcuttur. Bunun dışında kaçak olarak yapılmış ve kaçak olarak çalışan bir bina deÄŸil. Milli EÄŸitim Müdürlüğü'nden yurt açma belgesi alındıktan sonra açılmış bir yurttur. Bu belgenin alınabilmesi için çeÅŸitli kurumların yurt açılmasına engel bir durum olmadığına dair raporun ardından verilmiÅŸtir.ÂÄ°tfaiye ve deprem raporunun dışında güvenlik, yangın , saglık bakımından sakıncası olmadığı yönündeki olur belgesi alınmıştır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 

Haberin Devamı

2006-2007 öğretimi yılı sonunda erkek öğrenci yurdunun faaliyetinin son bulduÄŸunu belirten Erdinç, " Kız öğrenci yurduna baslanmadan, tadilatı, onarımı, badanası , boyası yapılmış. TemizliÄŸi yapıldıktan sonra açılmasına baÅŸlanacak bir yurt. Olay günü ve öncesi herhangi bir Kur'an kursu faliyeti sözkonusu deÄŸildir. DerneÄŸin bu türÂkurs açmak ve yürütmek amacı deÄŸildir. Bu tür faliyetler yoktur. Böyle olay vaki deÄŸildir. Açılmayı bekleyen bir yurttur. Müvekkilimizin kusuru ve yanlış fiili söz konusu deÄŸildir.

 

Olayla bir başka bir yöne dikkat çeken Erdinç, " Oun yargının araştırmasına bırakıyorum. Belki sabotaj ihtimali düşünülebilir. Şu an bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz" dedi.

 

Haberin Devamı

Kimsenin sikayetçi olmamasından duyulan tedirginlik sözkonusu olduğu yönündeki iddialara ise, " Ölen ve yaralanan öğrencilerin yakınlarından hiç kimsenin şikayetçi olmaması doğaldır. Müvekkkilim o binayı yapmış ve yurt olarak tahsis etmiştir. Bu yüzden müvekkilerimin kusuru ve kabahatlari olduğu kanısını kanısını taşımaktadırlar. O insanlar sosyal kurum açmıs, ve o insanların çocukların hizmetine vermiştir. Çocuklara dil eğitimi, biçki dikiş kursu açmış, eğitim esnasında yurt olarak tahsis etmis insanlardır. Bölgenin fakir insanına yurt ve bunun beraberinde kursların açılması, bu hizmetlerin verilmesi o belde halkı için lükstür. Kendilerine hayırlı yararlı hizmet sunmuş insanların kusur ve kabahatini görmüş değildir. İyi niyetli hizmete çalışan insanlardır. Şikayetçi olması doğanın tabiyetine aykırıdır.

 

Bu yurt erkek yurdu olarak tahsis edilen bir yer. Bu güne kadar din ve kuran eğitimi yapıldığı yönünde kimsenin iddiası yoktur. Köylülerin çoçuklarının bazıları namaz kılmış olabilir. Sistematik namaz kılma ve kıldırma olayı yoktur" dedi.

 

İTFAİYE DAİRE BAŞKANI: "BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN SONRA GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPARIZ"

 

Özellikle LPG tankının bulunduğu binalarda ruhsat verilmeden önce alınması gereken önlemlerden bahseden Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, "LPG tankının orada bulunmasıyla ilgili önlemler var. Bu önlemlerin alınıp alınmadığını bilmiyoruz ama, ruhsatlar aşamasında alınması gereken önlemleri ifade edersek, LPG depo ve yerüstü tanklarının en az 3 metre, yeraltı tanklarının da enaz 1 metre uzaklığından itibaren tel örü veya çit ile çevrilmesi, bu mesafeler içerisinde ot ve benzeri kolay yanabilen maddelerin bulundurulmaması, yatay doğrultuda her yönden 7.5 metre uzaklıkta olması zorunludur. Depolama alanlarında çıkabilecek yangınlarda görevli ve sorumlulara uyarı verecek bir alarm sistemi olması şarttır. Tank sahasına her yönden görülecek şekilde ikaz levhaları yerleştirilmesi gerekir. Gaz kapatma vanasının algılama sistemine bağlanması ve tehlike anında otomatik olarak kapatması, ayrıca kapatma vanasının gaz kaçağı ve yangın halinde uzaktan kapatılabilir özellikte olması gerekir. Acil hallerde personeli ikaz etmek için sesli alarm sistemi bulunması mecburidir. Soğutma ve söndürme sistemi de olması gerekiyor. O olayla ilgili bir değerlendirme yapmamız doğru olmaz ama, bilirkişi raporlarından sonra gerekli açıklamayı yapabiliriz." dedi.

 

"YURT BİNASININ RUHSATI İÇİN BİZE BİR TALEP GELMEDİ"

 

Yapılacak binaların ruhsatlarının nasıl verildiÄŸi hakkında açıklama yapan Ä°ÅŸbitirici, "Binalarda yangından korunma yönetmeliÄŸi itfaiyeye verilmiÅŸtir. Projeler çizilir ve bize getirirler. Projeler bize gelmeden 1 inÅŸaat mühendisi, 1 mimar, 1 makine mühendisi ve 1 elektrik mühendisi bunları kontrol eder. Bunların içerisinde binaların yangından korunma özelliÄŸini taşıyıp taşımadığına göre rapor verilir. Proje bittikten sonra bina uygulamasına, bina bittikten sonra oturma ruhsatı alınmaya gelinir. Bizim ruhsat verdiÄŸimiz proje ile mevcut uygulama doÄŸru olarak örtüşüyorsa tamam deriz ve ruhsatı veririz. Bunun için de ilçe belediyelerine ruhsatın verilmesi için raporumuzu veririz. Ä°lçe belediyelerinde bu konuyla ilgili birim yoksa bize yönlendirilirler. Burayla ilgiliÂde bize bir talep gelmedi. "dedi.

 

"ORADA ÇOKTA BİLGİ SAHİBİ OLUNMADIĞI KANAATİ VAR"

 

Yıkılan yurt binası gibi yerlerde verilecek eğitimin altını çizen İşbitirici, "Burada elektrik kontağından çıktığı söyleniyor. Bu çocuklarımıza öncelikle yurt ve benzeri yerlerde bir yangın eğitiminin verilmesi ve bir tatbikatın yapılması gerekir. Gaz kokusu alındığında yanıcı bir maddeyle yaklaşılmaması ve hemen havalandırılma yapılması gerekir. Çok hassas ve bilinçli birinin de böyle bir durumda bu işe el atması gerekir. Orada çokta bilgi sahibi olunmadığı kanaati var." dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!