Çocuklar "kötü işlerde" çalıştırılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Çocuklar kötü işlerde çalıştırılamayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2001 00:00


Haberin Devamı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) 182 sayılı sözleşmesinin TBMM tarafından onaylanması ile birlikte, bundan böyle 18 yaşın altındaki çocuk işçiler ''en kötü biçimdeki'' işlerde çalıştırılamayacak.

TBMM tarafından onaylanan 182 sayılı İLO sözleşmesi uyarınca, 18 yaşın altındaki çocuk işçilerin borç karşılığı veya birisine bağımlı olarak çalıştırılması yasaklanırken, çocuk işçiler, fahişelik, pornografik yayınların üretiminde ve bu ürünlerin gösteriminin kullanılmasında, uyuşturucu maddelerin üretimi, ticaretigibi yasal olmayan işlerde çalıştırılamayacak.

Onaylanan sözleşme ile 18 yaşın altındaki çocuk işçilerin ayrıca, sağlık, güvenlik, ahlaki ve zihinsel gelişmelerini önleyecek işler ile askeri çatışmalarda çalıştırılmasına da yasak getiriliyor.

Türkiye bu sözleşme nedeniyle, her yıl İLO Çalışma Konferansı'nda gündeme alınıyor ve sorgulanıyordu. Yetkililer, bu sözleşmenin bir an önce yaşama geçirilmesi için sosyal taraflarla toplantı yapılacağını ardın dan da, sözleşme hükümlerinin uygulanmasına yönelik bir düzenleme yapılacağını bildirdiler.

Mendilci çocukların ailelerine dava
0-1 yaş grubu kimsesiz çocuklar daha şanslı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!