Çocuk yıldızlara yasa geliyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuk yıldızlara yasa geliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2011 14:58

RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, televizyon yapımları, tiyatro ve sinemada çocuk işçiliği konusunda yakın bir dönemde yasa ve yönetmelik çerçevesinde bir düzenleme yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Dursun, "Bizzat ebeveynin kendisi çocuğun gece 24.00’te televizyon ekranında şarkı yarışmasına katılmasını teşvik ediyor, araya insanlar koyuyor. Bu bir istismar mı acaba? Bunun uzmanlar ve kanun koyucu tarafından tartışılması, çözüme ulaştırılması gerekiyor" dedi.

Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) tarafından düzenlenen, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik çerçevesinde ’Radyo ve Televizyon Yayıncılığımızda Ne Değişiyor?’ başlıklı panel Antalya Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Sempozyumun açılış konuşmalarını ardından verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, televizyon yapımlarında çocukların aktör olarak kullanılmasının önemli bir konu olduğunu söyledi. Dünyanın pek çok ülkesinde, çocukların çalıştırılmasına ilişkin düzenlemelerin çalışma ilişkileri çerçevesinde gündeme geldiğini belirten RTÜK Başkanı Dursun, "Henüz çalışma çağına gelmemiş 18 yaşın altındaki kişilerin televizyonda, radyoda, tiyatroda, sinemada çalışmasıyla ilgili süreler, çalışma koşulları, izin sistemi açısından farklı düzenlemeler yapılmış bulunuyor. Biz de ise bu konuda boşluklar bunuluyor" diye konuştu.
    Â
TELEVÄ°ZYONDA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ Â

Türkiye’de çocuk işçiliğinin, İş Yasası’nda sadece 14- 15 yaşın altında çocukların çalıştırılamayacağına ilişkin bir düzenleme çerçevesinde gündeme geldiğini belirten Davut Dursun, çocuk ve genç işçilerin çalışma esas ve usullerine ilişkin yönetmelikte de söz konusu yaş sınırının altındakilerin ve tiyatro, sinema, televizyon yapımlarında çalışan kişilerin söz konusu edilmediğini söyledi. Çocuk işçiliği ve televizyon yapımları arasındaki ilişkide 2 yaşından 18 yaşına kadar çocuklara çeşitli yapımlarda yer verildiğini belirten RTÜK Başkanı Davut Dursun, şunları söyledi:

"Bu düzenlemenin yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda hazırladığımız bir dosyayı Sayın Bakan’a sunduk. Uluslararası Çalışma Örgütü de benzeri alanlarda çalışma yürütüyor. Önümüzdeki hafta Salı günü Ankara’da bu çalışmanın sonuçlarını açıklayacaklar. Önümüzdeki günlerde yasa veya yönetmelik anlamında düzenleme söz konusu olacak. Böyle bir ihtiyaç var. Çünkü çocukların istismara uğradıkları hem yapımcılar tarafından dile getiriliyor, hem biz izleyiciler olarak da çocuklarını mağduriyete uğradığını görüyoruz. Bu önemli bir sorun, çözümlenmesi gerekiyor."
    Â
AÄ°LE TEÅžVÄ°K EDÄ°YOR

Televizyon yapımlarında, tiyatro ve sinemada çocuklarının yer almasının ’çocukları istismar’ anlamına gelip gelmediğinin de ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirten RTÜK Başkanı Davut Dursun, "Bizzat ebeveynin kendisi çocuğun gece 24.00’te televizyon ekranında şarkı yarışmasına katılmasını teşvik ediyor, araya insanlar koyuyor. Bu bir istismar mı acaba? Bunun uzmanlar ve kanun koyucu tarafından tartışılması, çözüme ulaştırılması gerikiyor. Pek çok kişi bu konuda çalışıyor" dedi.

RTÜK Başkanı Dursun, Amerika Birleşik Devletleri’nin eyalet yasalarında televizyon yapımlarında çocuk işçiliği konusunda gerek süreler, gerek izinler, gerekse ücretin ödenmesine kadar detay düzenlemeler bulunduğunu söyledi.

SETUP BOX DÖNEMİ

RTÜK Başkanı Dursun, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada ise radyo ve televizyon yayıncılığı sektörün son derece dinamik ve son derece aktif, hareketli ve aynı zamanda istikrarsız bir sektör olduğunu söyledi. Türkiye genelinde 246 televizyon ve 1000 civarında radyo kuruluşu bulunduğunu belirten Dursun, "Bir yandan çoğulculuk, renklilik dinamik bir yapı diyoruz. Ama bütün yayın kuruluşları aynı reklam pastasından besleniyor ama yetmiyor. Paradoksla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığın sayısal teknolojiye geçişi konusunda sürecin yavaş işlediğine dikkat çeken Davut Dursun, yayıncılık alanında yeni çıkan yasanın bu konuda bir milat olduğunu ve açık takvim ortaya koyduğunu söyledi. Analog yayından sayısal yayıncılığa geçiş için öngörülen sürenin 3- 4 yıl olduğuna dikkat çeken RTÜK Başkanı Dursun, bu geçiş sürecine televizyon yayıncılarını olduğu kadar izleyicilerin de hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Evlerdeki televizyon alıcılarının sayısal nitelikteki yayınlara uygun nitelikle olmadığı durumda, yayıncı kuruluşlar ne kadar bu teknolojiye geçerse geçsin istenilen düzeye ulaşılamayacağını kaydeden RTÜK Başkanı Davut Dursun, "Eğer evdeki alıcı sayısal yayınlara uygun değilse ’setup box’ denilenen küçük bir araç monte ediliyor. Setup box’ın izleyici açısından temin edilmesi için bir takım kampanyalar planlıyoruz. 30 dolar da olsa maliyet maliyettir" diye konuştu.

Haberin Devamı

                                                                                                                                                                                                                                                    Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!