Güncelleme Tarihi:
Araştırma sonucunda 18 yaş altındaki çocukların yüzde 26.9’unun evli olduğu, kız çocukların oranı evli erkek çocuklarının oranından oldukça fazla olduğu ortaya çıktı. Evli çocukların yüzde 62,7’sinin de resmi nikahı yok. Araştırma sonuçlarından bazıları şöyle
ÇOCUKLARIN YÜZDE 30’U OKULA GİTMİYOR
Kız çocukların yüzde 36.9’u erkek çocukların yüzde 21.6’sı toplamda yüzde 29.3’ü okula gitmiyor. Okula gitmeyen çocuklar sıralamasında Güneydoğu Anadolu yüzde 54.9’la ilk sırada yer alıyor. Doğu Anadolu’da yüzde 49.8, Karadeniz’de yüzde 22.9, Akdeniz’de yüzde 22.9, İç Anadolu’da yüzde 21.8, Marmara’da yüzde 17.7, Ege’de ise yüzde 11.1. Türkiye genelinde batıdan doğuya doğru gidildikçe okuma oranı düşüyor.
Türkiye genelinde, kız çocukların ilköğretimi bitirdikten sonra Ortaöğretime gitme oranı hızla düşüyor. Çarpıcı ve dikkatleri üzerine çeken Doğu Anadolu’da ilköğretimi bitiren kız çocukların yüzde 72’si Ortaöğretime devam etmemiş. Güney Doğu Anadolu’da ise ilköğretimi bitiren kız çocukların yüzde 80,9’u da ortaöğretime devam etmemiş. Doğu’da, maddi geliri yüksek, tarim ve hayvancılıkla uğraşmayan ailelerin çocukları ortaöğretime devam ediyor. Ege, Akdeniz ve Marmara’da okula gitme ortalamanın oldukça üzerinde.
OKUMAK İSTİYORLAR AMA
Doğu Anadolu’da ve Güney Doğu Anadolu’da çocuklar aktif olarak aileleri adına veya başka birinin yanında tarım ve hayvancılıkta yardım ediyor veya çalışıyor bu oran Türkiye genelinin oldukça üstündedir. Çocukların yüzde 29,3 okula gitmiyor, Bu çocukların yüzde 15,6’si okuma yazma bilmiyor. Bu oran Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’da Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye’de çalışan çocukların yüzde 65'6’sı eğitimlerini sürdürmek istiyor.
ÇOCUK YAŞTA ÇOCUK SAHİBİ OLUYORLAR
Çocukların yüzde 26.9’u evli. Kız çocuklarının oranı evli erkek çocuklarının oranından oldukça fazla. 18 yaş altı kız çocukların Doğu Anadolu’da yüzde 59,7’si Güney Doğu Anadolu’da yüzde 68,5’i evli. Okuma yazma bilmeyen kız çocuklarının yüzde 79,7’si evli. Evli Kız çocukların yüzde 89,8’si ‘eğitimime devam etmek isterdim’ diyor. Evli çocukların yüzde 62,7’sinin resmi nikahı yok. 15 Yaşındaki çocuklar mahkeme kararıyla evlendirilebiliyor. 16-18 Yaş arasındaki çocuklar ise anne veya babasının rızasıyla belediyede verilen rıza alınmıştır imzasıyla evlendiriliyor. Çocuklar anne veya babasının baskısıyla evlenmek zorunda kalmış. Evli çocukların yüzde 74,7’sinin çocukları var. Evli çocukların maddi geliri ortalama 500 TL’nin altında. Batıdan doğuya doğru gittikçe evli çocuk oranı hızla artıyor. Eğitim düştükçe evli çocuk oranı da artıyor. Büyükşehirlerden kırsala doğru gidildikçe evlilikler artıyor. 13- 17 yaş arası çocukların da çocukları olduğu araştırmada ortaya çıktı.
EVLİLİĞE, AİLELER ZORLUYOR
Evli çocukların yüzde 65,9’u ailesinin istemesi sonucu evlenmiş. Evli kız çocukların yüzde 7,9’u zorla evlendirilmiş. Zorla evlenen kız çocukları ilköğretimden sonra evlenmişler. Zorla evlendirildiğini ifade eden kızlar Doğu Anadolu’da ve Güney Doğu Anadolu’da Türkiye ortalamasının üzerinde
OKUMA İSTEĞİ YÜKSEK
Meslek lisesine giden çocukların okullarını yüzde 62,5’ini aileleri seçmiş. Fen Lisesi, Anadolu lisesi ve Düz lisede okuyan çocukların yüzde 82,6’sı kendisi seçmiş. Ortaöğretime giden kız çocuklarının, okulları Türkiye genelinde aileleri ve aile büyükleri tarafından seçilmiş. Meslek lisesine giden çocukların yüzde 56,6’sı okudukları okula severek gitmediğini, Fen Lisesi ve Anadolu lisesi okuyan çocukların ise yüzde 80,7’si severek gittiğini söylüyor. İlköğretime giden çocukların yüzde 86,2’si severek gittiğini söylüyor. İlköğretime giden çocukların yüzde 85,7’si ortaöğretime gitmek istiyor. Ortaöğretime giden çocukların yüzde 76,9 üniversiteye gitmek istiyor. Batıdan doğuya doğru gidildikçe eğitime devam etmek istemeyen oran artıyor.
Kız çocukları erkek çocuklara oranla yüzde 35,1’oranında daha fazla istekli. Türkiye’de çalışan çocukların yüzde 65'6’sı eğitimlerini sürdürmek istiyor. Genel anlamda çocuklar ailelerinin yönlendirmesiyle okuyacakları okullara yerleşeceklerini düşünüyor. 9 yaşındaki çocuklar, yüzde 87,6’sı, yeni 4+4+4 sistemindeki 2’inci +4 de hangi okula gideceğine ailesinin karar vereceğini söylüyor. 13 Yaşındaki çocukların yeni 4+4+4 sisteminde 3’üncü +4 de hangi okula gideceğini yüzde 81,5’i yine ailesi karar vereceğini söylüyor. Ege bölgesinde eğitimine devam ederken çalışan çocuk oranı yüzde 8,4 iken Güney Doğu’da bu oran yüzde 79,5’dir. Okumayan çocuklar ve evli kız çocukların eğitimlerine engel olarak ailelerini gösteriyor. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi azaldıkça okula gitmeye engel oranı artıyor.
13 + UYGULANMIYOR
13 yaş altı çocukların yüzde 95.5’i, evde televizyon izlenirken 13+ yasağının uygulanmadığını söylüyor. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi arttıkça uygulanıyor cevabı artıyor. Ege bölgesinde çocukların yüzde 10,7’si uygulanıyor derken, Ege bölgesi Türkiye’nin ortalamasının üzerinde uygulandığını söylüyor. 13+ yasağı uygulanıyor diyen çocukların yüzde 91,5’inin anne ve babaları kavga etmiyor ve kendileri de şiddet görmediğini belirtiyor.
KİTAP ALMIYOR KÜTÜPHANEYE GİTMİYORLAR
Çocukların yüzde 86’sı son 6 ay içinde hiçbir kitap almamış. Batıdan doğuya doğru gidildikçe kitap alma oranı artıyor. Yaş arttıkça kitap alma alışkanlığı düşüyor. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi arttıkça kitap alma oranı da artıyor. Ege bölgesi Türkiye’nin ortalamasının üzerinde kitap satın alıyor. Orta öğretime gitmeyen çocukların yüzde 87,7’si son altı ayda kitap almamış. Evli çocukların yüzde 96,7’si hiç kitap almadıklarını söylüyor. Kız çocukları erkek çocuklarına oranla daha fazla oranda kitap alıyor. Son altı ay içinde herhangi bir kütüphaneye gitmeyenler yüzde 82.5 gibi yüksek bir rakam. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi azaldıkça kütüphane alışkanlığı artıyor. Çalışan çocukların yüzde 94,1 ve evli çocukların yüzde 98,9’u hiç kütüphaneye gitmemiş.
FİZİKSEL ŞİDDET VAR
“Ailenizden fiziksel şiddet görüyor musunuz” sorusuna evet diyenler yüzde 43.7 hayır diyenler ise yüzde 56.3. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi azaldıkça, yaş azaldıkça, Batı’dan Doğuya doğru gidildikçe evet cevapları da artıyor. Kız çocukları erkek çocuklara göre daha fazla fiziksel şiddet görüyor. “Anne – baba kavga ediyor mu” sorusuna ise yüzde 56.7 evet yanıtı çıktı. Şiddet gören çocukların yüzde 90,7’sinin anne ve babası kavga ettiğini söylüyor. Çocukların yüzde 57.7’si ailelerinin kendilerini dinlemediğini ve sohbet etmediğini belirtiyor. Hane geliri ve hane eğitim düzeyi azaldıkça hayır cevapları artmaktadır. Şiddet gören çocukların yüzde 82.6’sinin anne ve babası kendisiyle sohbet etmediğini ifade ediyor. Evli kız çocuklarının yüzde 91,6’sı anne ve babasının kendisini dinlemediğini söylüyor. Okulunu kendi tercih eden çocukların yüzde 72,6’sı ailesinin kendisini dinlediğini söylüyor.
ODALARI YOK
Çocukların yüzde 75.3’ünün kendine ait bir odası yok. Yüzde 82.7’sinin bir çalışma masası yok. Çalışma masası olanların çoğunluğu okulunu kendi seçmiş, Fen ve Anadolu lisesinde okuyon çocuklardan oluşuyor. Engelli oranı ise yüzde 13.8. Engelleri nedeniyle okula devam edemeyenlerin oranı yüzde 63,7. Erken yaşta evlenen 12 – 17 yaş arası çocuklarının yüzde 21,7’sinin çocukları engelli. Engelli olanların yüzde 34,7’sinin okuma yazması yok.
CUMHURİYETİ BİLİYORLAR
“Cumhuriyet ne zaman ilan edildi” sorusuna yüzde 61.1’i doğru cevap verdi. Eğitim almamış ve eğitimi yarıda kesilmiş çocuklar yüzde 54’1’i bu sorunun cevabını bilmiyor. Türkiye’nin Batı’sından Doğu’suna doğru gidildikçe, yaş azaldıkça ‘bilmiyorum’ oranı hızla artıyor. Okulunu kendi seçen ve seçecek olan çocukların yüzde 91,7’si doğru biliyor. Evli çocukların yüzde 78,9 ise bilmiyor. “Cumhuriyeti kim kurdu” sorusuna yüzde 81.6’sı “Atatürk” yanıtını verirken yüzde 13.9’u bir başkasını yüzde 4.1’i ise ‘bilmiyorum’ yanıtını verdi.