Güncelleme Tarihi:
İstanbul Valiliği'nin düzenlediği kurultayın kapanış konuşmasına Vali Erol Çakır'ın katılması beklenirken, gelmemesi çocukların tepkisine neden oldu.
İSTANBUL Çocukları Vakfı tarafından önceki gün başlayan ve dün sona eren I. İstanbul Çocuk Kurultayı'ndan çocukların kimi mutsuz, kimi mutlu ayrıldı. 392 delegenin 2 milyon çocuk adına katıldığı kurultayda 7 yaşındaki Galatasaray İlköğretim Okulu öğrencisi Cansu Varol, ‘‘Kurultay boyunca ne söz hakkı aldım, ne herhangi bir komisyona seçildim. Bana fikrim sorulmayacaksa, söz hakkı verilmeyecekse ben niye geldim’’ diye tepki gösterdi. Kurultayın ilk gününe katılamayan sokak çocukları ise dün ‘‘Bizi bu hale düşüren nedenleri biraz sorgulayın’’ dediler.
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün kapanışı kurultaya katılan sokak çocukları, salondaki diğer arkadaşlarının da alkışları arasında yaptıkları konuşmada yaşadıklarını dile getirdiler. UMUT Çocukları Derneği'nin Bakırköy Yurdu'nda kalan Ali Yeşilbaş, ‘‘Babamdan dayak yiyerek, Ordu'dan İstanbul'a kaçtım. Altı yıldır sokakta yaşıyorum. Yeter artık. Aileler içki içip, kumar oynayıp, çocuklarını dövmesin, çalıştırmasınlar. Tiner, bally, içkiyi biliyorum. Hayatın ne olduğunu biliyorum. Sokak çocuğu olduğum için hep dışlandım’’ dedi.
Cinsel tacize uğradım
Yine 10 yıldır sokakta yaşayan Ali Rıza Akarsu ise, ‘‘Karakolda polis, arkadaşlarıma işkence yapmasın. Anne babalar da işkence yapmasın. Babamın yüzünden sokağa düştüm. Başıma gelmedik kalmadı. Polis geldi, aç kaldım, hırsızlık yaptım. Cinsel tacize uğradım. Bizi dışlıyorsunuz. Niye bu hale geldik. Rica ediyorum. Biraz düşünün’’ derken, salondaki arkadaşları ayakta alkışladı. Çocuklar, ‘‘İşkenceyi yeneceğiz’’ sloganları attı.
Kurultay Genel Kurul çalışmalarının yapıldığı ve komisyon raporlarının oylandığı sırada konuşma yapan sokak çocuklarının yanısıra Sultanbeyli'de oturan Mehmet Altun da söz alarak, şunları söyledi:
‘‘Sorunların içinden geliyorum ve konuşmak istiyorum. Ben saat 18.00'lerde okuldan sonra işyerine gidiyorum. Çalışmak zorundayım, çünkü 7 kardeşime bakmalıyım. Benim yerimde olsaydınız hırsızlık mı, dilencilik mi yapardınız?’’
İstanbul Valiliği'nin düzenlediği kurultayın kapanış konuşmasına Vali Erol Çakır'ın katılması beklenirken, gelmemesi de çocukların tepkisine neden oldu. Nihat Gökhan adlı bir çocuk, ‘‘Protokol nerede? Başımızda duranlar bizim için birşeyler yapsın. Niye kimse gelmedi?’’ diye tepki gösterdi.
Büyükler gibi istiyorlar
Genel Kurul'da 8 çalışma yapan komisyonlar tek tek görüşlerini açıklayarak, bir rapor haline getirilecek bu maddeleri oya sundular. Komisyonlardan geçen rapordan bazı maddeler şöyle:
Nüfus cüzdanında din hanesi reşit olana kadar boş bırakılsın
Yükseköğretimde giyim konusunda ki bunlar saç, küpe, başörtü gibi şeylere karışılmasın
İlköğretim ve lisedeki din kitaplarının içeriği eksik ve yetersiz
Çocuğun ismini değiştirme hakkı olsun
Kimliğini zedeyeleyici isimler konulmasın
Çalışan anneye ücretli izin verilsin
Okullarda siyasal anlamda da söz hakkı verilsin
18 yaşından önce de siyasal anlamda söz hakkımız olmalı
Kütüphaneler çocuklara uygun olsun
Eğitim fakültelerinde çocuk haklarıyla ilgili dersler konulsun
Çocuk istismarı konusunda başta öğretmenler olmak üzere aileler duyarlı hale gelsin
Medyada çocuklara yönelik şiddet programları denetlensin
Alo Çocuk İmdat hattını duyurulsun