Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR ve yakın çevresine hizmet vermek üzere 1997’den beri faaliyet yürüten KAMER Vakfı’nın, Avrupa Birliği (AB)Türkiye Delegasyonu ve Açık Toplum Vakfı desteğiyle 2014 Ocak-2015 Mayıs ayları arasında gerçekleştirdiği ‘Kadın Hakları İnsan Haklarıdır Projesi’nin nihai raporu yayınlandı. Araştırma Projesi için Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde 23 ve Karadeniz Bölgesi’nde 3 ilde, 24 bin 723 kadınla yüz yüze görüşmeler yapıldı.
‘YÜZDE 90 ŞİDDET VAR’
Araştırmanın en çarpıcı sonucu şiddet üzerine... Görüşülen tüm kadınların yüzde 90’ı kadınların şiddet yaşadığını düşünüyor. Şiddete uğrayan kadınların kurtulmak için mücadele verdiğini ifade edenlerin oranıysa sadece yüzde 38.6 oldu. Ancak başta korku olmak üzere, çaresizlik, dil ve yol yordam bilmedikleri için şiddetten kurtulmak için harekete geçmiyor.
YÜZDE 60’I YETİŞKİN
İlk evlilik yaşı 18 ve daha yukarı olanların oranı yüzde 59.6. Buna karşılık 16-17 yaşlarında evlenenler yüzde 25, 13-15 yaşında evlenenler yüzde 14.6 ve 12 ile daha küçük yaşta evlenenler de yüzde 0.7 olarak belirlendi.
Bu sonuca göre erken yaşta evlilik oranı ortalama yüzde 40 görünüyor. Son 10 yıl içinde yapılan evliliklerde oran yüzde 30 civarında, son 5 yıl içinde yapılan evliliklerdeyse yüzde 20 civarında görünüyordu. Erken yaşta evlilik oranı halen yüzde 20 gibi yüksek bir oranda yaşanıyor olsa da istikrarlı bir düşüş söz konusu.
YÜZDE 60 GÖRÜCÜ EVLİLİĞİ
Evlilikler yüzde 60.7’yle görücü usulüyle başlıyor.
Görücü usulüyle evlenen kadınların 4’te 1’i istemeden evlendiğini ifade ederken yüzde 54.9’u eşini görünce ısındığını söyledi.
Görücü usulü olmadan ‘severek’ eşiyle evlenen kadınların oranı yüzde 34.2.
Yüzde 5.1’lik kesimse zorla evlendirilmiş. Zorla evlendirilenlerin yüzde 64’ü akraba evliliği, yüzde 16.6’sı berdel denilen değiş tokuş edilmiş, yüzde 14.7’si kuma, yüzde 2’si beşik kertmesi.
ÊKAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi nikâh olmadan dini nikâha izin veren kararının tabloyu tersine çevireceğini söyledi: “Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için kadın kuruluşları ciddi çalışmalar yaptı. Toplumda farkındalık gelişti. Yasalar da etkili oldu. Resmi evliliği olmayanlara imam nikâhı kıyılamadı. Fakat AYM’nin son kararı erken evliliklerin önünü açmış olacak.”