Güncelleme Tarihi:
DIŞ GÜVENLİK
- Okul bahçesini çeviren duvar ve çitler öğrencilerin okuldan kaçmalarını önlemek amacıyla değil, dışardan gelebilecek tehlikelere karşı koruma sağlamalı. Kapılarda eğitimli güvenlik görevlileri bulunmalı.
- Büyük ve kalabalık okullarda her bir öğrenciyle tek tek güçlü etkileşim ve iletişim kurmak zordur ve suç işleme oranları daha yüksektir.
- Yetersiz havalandırma, çevresel kirleticiler ve gün ışığının az alınmasına sebep olacak fiziksel şartlar, öğrencinin başarısını ve psikolojisini etkileyebilir.
- Okul içi ve bahçesindeki ışıklandırma kişilerin birbirlerini görmelerini sağlayacak düzeyde olunca güvenlik algısı artar.
- Giriş kontrollü kameralar, yangın alarmları, kapalı devre gözetim sistemleri, teknik kilit sistemleri kullanılmalı. Okullardaki kör noktalarda ve ölü yollarda kullanılabilecek aynalar açık
gözlem yapmada işe yarar.
İÇ GÜVENLİK
- Mobilyaların dizaynı öğrencilerin rahat hareket etmelerine elverişli olmalı ve öğrencileri fiziksel zarardan koruyacak şekilde yerleştirilmeli. Mobilyalar sağlam monte edilmeli, cam, yazı tahtası, kapı materyalleri darbeye dayanıklı olmalı.
- Öğretmenlerin ve idari görevlilerin odası, iç mekânlara bakarak öğrencileri görebilecek şekilde yapılmalı. Danışma masası girişte dikkat çekecek şekilde yerleştirilmeli.
- Tuvalet, merdiven ve sirkülasyon alanları görünür ve kullanıcıların güvende hissedeceği yerde olmalı. Tuvaletler sınıflara yakın ve kolay kontrol edilebilecek yerlerde bulunmalı.
- En tehlikeli yerler merdivenlerdir. Merdiven yerine yüksekliklerin rampalarla ve yokuşlarla çıkılmasını sağlayacak bir ortam yaratmak en iyisi. Böylece merdiven kaynaklı kazalar azalır, engelli öğrencilerin ve yakınlarının hayatını zora sokan unsurlar ortadan kalkar.
- Okul zeminleri kaygan olmamalı, temizlik ve tamiratlar öğrenciler yokken yapılmalı.
- Bahçe ve yangın çıkış kapıları yüksek ama kilitsiz olmalı. Öğrencilerin camlardan düşmemesi için dışarda demir setler olmalı.
DİĞER UNSURLAR
- Şiddet: Okulda yönetici, öğretmen, okul görevlilerinden öğrenciye yönelik şiddet olduğu gibi, öğrenciler arasında da şiddet görülebilir. Fiziksel şiddet genellikle lisede olur. En çok da fiziksel (vurma, yaralanma, kavga etme), sözlü-duygusal-psikolojik şiddet (aşağılama, dalga geçme, başkalarıyla karşılaştırma), cinsel şiddet (taciz, tecavüz, ensest, zorla evlendirme vb), ekonomik şiddet (zorla çalıştırılma, çalışmaktan alıkoyma) görülür.
- Zorbalık: Güçsüz öğrencilere, kendilerinden daha güçlülerce uygulanan zorbalık, küçümseme ya da fiziksel, psikolojik, sosyal, sözlü ve duygusal taciz şeklinde olabilir. Bunlar çocukların gelişimini ve öğrenmelerini etkiler. Zorbalığa uğrayanların depresyon ve kaygı düzeyleri yükselir. Sonrasında okulu bırakma, okuldan kaçma, suç işleme ve depresyona girme ihtimalleri yükselir.
- Madde bağımlılığı: Madde kullanımı ve bağımlılığında en önemli risk grubu12-24 yaştır. Bu konudaki eğitimler, maddeyi özendirici olmaktan uzak bir şekilde verilmeli. Okullardaki yanlış tanıtım ve sunumlar maddeyi dikkat çekici hale getirebilir.