Güncelleme Tarihi:
Çocuğum hangi okula gidecek sorusu için araştırmalar devam ediyor. İlkokul çağına gelen çocuklar için okul döneminin gelip gelmediği MEB'in ekranı üzerinden öğrenilebilecek.
Çocuğum hangi okula gidecek otomasyonu, okul çağına gelen evlatlarının eğitim durumunu öğrenmek isteyen anne babaların gündem konusu oldu. İşte, çocuğum hangi okula gidecek sorusunun cevabını arayanlar için detaylı bilgiler
30 Eylül itibariyle;
2014 doğumlulardan 48 ila 53 aylık arasında olanlara ana sınıfına
2014 doğumlulardan 54 ila 56 aylık arasında olanlar zorunlu ana sınıfı
2013 doğumlulardan 57 ila 59 aylık arasındakiler zorunlu ana sınıfı
2013 doğumlulardan 60 ila 65 aylık arasındakiler 1. sınıfa isteğe bağlı, ana sınıfına zorunlu
2013 doÄŸumlulardanÂ66 ila 68 aylık arasındakiler dilekçe vererek 1. sınıf kaydı erteleyebilme, ana sınıfına zorunlu,
2012 doÄŸumlulardan 69 ila 71 aylık arasındakiler 1. sınıf kaydı zorunlu ancak raporla bir yıl ertelenebilir,Â
2012 doğumlulardan 72 ay ve üstü ise zorunlu eğitim çağına tabi olarak kayıtlarını gerçekleştirecek.
ÇOCUĞUNUZUN HANGİ OKULA KAYITLI OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
OKULA YENİ BAŞLAYACAK ÇOCUKLAR İÇİN UZMANLARDAN ÖNERİ
Yeni eğitim öğretim yılı 17 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu sene çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayacak anne babalar farklı bir heyecan yaşıyor. Çocuğunun okula alışma sürecinin nasıl olacağını merak ederken, onları eğitim öğretim hayatına hazırlamaya çalışıyorlar. Uzmanlar ise, tatilde çocukları okuryazar yapabilmek ve birinci sınıfa hazırlamak için ailelere bazı önerilerde bulunuyor. Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü’ye göre ilk adım, çocuklarla birlikte kendi adını yazıp harflerle tanışmalarını sağlamak. Güçlü’nün diğer önerileri şöyle:
İLETİŞİM KURMA KOLAYLIĞI SAĞLIYOR
Bir yetişkin gibi okumaları ve yazmaları beklenmese de çocukların okul öncesi okuryazarlık pratiği yapması gerekiyor. Ailelerin, çocuklarıyla birlikte hareket edebilecekleri en ideal zamansa, okula başlamadan önceki yaz tatili. Çocukların erken okuryazarlığı öğrenmesindeki amaç, harfleri gördüğü zaman tanıması ve o sesi çıkarabilmesi. Bu dönemde okuma yazmanın, soldan sağa doğru olduğunun da öğretilmesi gerekiyor. Okula ilk kez başlayacak çocukların yaz tatilini verimli değerlendirmeleri adına anne ve babalara büyük sorumluluk düşüyor. Erken okuryazarlık; çocuğa sadece harf becerisi değil, konuşma, kendini ifade etme, öğrenme ve iletişim kurma kolaylığı sağlıyor. Veliler bu süreçte çocuklarının kendileriyle, arkadaşlarıyla, yeni tanıştığı insanlarla daha kolay ve özgüvenli bir şekilde iletişim kurduğunu gözlemleyecektir.
ÇOCUĞUNUZUN ADINI YAZMAKLA BAŞLAYIN
İlkokula başlayan öğrencilerimizde de gözlemlediğimiz gibi harfleri öğrenmeye başladıklarında en çok kendi isimlerini, sonrasında anne ve babalarının isimlerini yazmak onları çok mutlu ediyor. Bebek yaşlardan beri duymaya alıştıkları ismi yazmayı öğrenmek onlar için kalıcı olacağından çalışmalara bu adımdan başlanabilir. Okumayı sökene kadar ona ilk defa duyacağı kelimeler içeren yazılar okunması hem anlamını merak etmesine hem de içinde bir an önce yazma isteği uyanmasına yardımcı olacak. Anlayacağı ve takip edebileceği şekilde yazılar yazmak, harf kavramını anlamasını sağlayacaktır.
SAYILARI DA TANIMALI
Tabi, bu eğitimde sadece harflere değil sayılara da aşina olması doğrultusunda pratikler yapılmalı. Örneğin bir market oyunu oynayarak, çocuğa evdeki buzdolabında kaç yumurta olduğu sayarak gösterilip ondan da tek tek sayması istenebilir. Bir alışveriş listesi oluşturularak birlikte yazılabilir. Böylece onun, sayıları öğrenirken eğlenmesi ve bir mesleği de tanıması sağlanabilir.