Coca-Cola’da liderliğin yolu ’sosyal vicdan’dan geçiyor

Güncelleme Tarihi:

Coca-Cola’da liderliğin yolu ’sosyal vicdan’dan geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2008 00:00

Ekonomist Dergisi’nin "Ekonomide Yılın İş İnsanları 2007" ödüllerinde "Yılın En Profesyonel Yöneticisi" seçilen The Coca-Cola Company İcra Başkanı Muhtar Kent, "Coca-Cola’da çalışan liderlerin hepsinin kuvvetli ve sosyal vicdana sahip olması gerekir" dedi.

TEH Coca-Cola Company’nin İcra Başkanı Muhtar Kent, Coca-Cola’da çalışan liderlerin hepsinin kuvvetli ve sosyal vicdana sahip olmasının gerektiğini belirterek, "İşimizin uzun sürekli sağlıklı olabilmesi ancak iş yaptığımız toplumların sağlıklı olmalarına bağlı" dedi.

YILIN PROFESYONELİ: Ekonomist Dergisinin gerçekleştirdiği anketle belirlenen "Ekonomide Yılın İş İnsanları 2007" ödüllerinde "Yılın Profesyonel Yöneticisi" seçilen Kent, küresel liderlik konusunda üç önemli özelliği de şu şekilde sıraladı:

İyi bir lider organizasyonu için saygın bir vizyon ve strateji yaratıp bunu kurumunun her katmanına iletebilmelidir.

Kurumun bu vizyonun uygulama birlikteliği için gerekli süreç motivasyon ve disiplini sağlayabilmelidir.

Ayrıca, sözleri ve hareketlerini eş kılarak gerekli güven ve dürüstlük ortamını da yaratabilmelidir.

BARDAĞI YARI DOLU GÖRÜN: Kalıcı toplumlarının yaratılmasına katkıda bulunabilmek için su kaynaklarının korunması, ambalajların geri kazanılması ve global ısınma ile mücadele gibi konulara önem verdiklerini söyleyen Kent, "Birleşmiş Milletler, WWF, Greenpeace gibi kurumlarla ortak birçok projemiz var" dedi. Kent, profesyonel hayatında öğrendiklerini de şöyle özetledi: "Takım çalışması, kültür farklılıklarına uyum, uzun süreli güvene dayalı ilişkiler oluşturabilmek ve bardağı hep yarı dolu görebilmek bence çok önemli özellikler. Kalıcılığı sağlamak için de bireysel ve kurumsal sorumlulukların iyi algılanıp uygulanması gerektiğine inanıyorum."

REHAVETE KAPILMAMAK LAZIM: Şirketler gibi ülkelerin de büyümek zorunda olduğunu hatırlatan Kent, Türkiye’nin hedeflediği Avrupa Birliği (AB) şartlarına ulaşmak için daha hızlı büyümesi ve bunu sürdürülebilir strateji çerçevesinde yapması gerektiğini vurguladı. Son 5 yıldır yakalanan yüzde 6’lık büyümenin büyük başarı olduğuna dikkat çeken Kent, şöyle konuştu: "2007’nin ikinci yarısında büyüme oldukça geriledi. Rehavete kapılmamak lazım. Türkiye bu başarıyı yakalayabilmerk için her türlü olanağa sahip bir ülke. Ben kötümser değilim."

780 İŞADAMI KARAR VERDİ: Ekonomist’in bu yılki anketi sonucu Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker, "Yılın İş İnsanı" ödülüne layık görülürken, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, "Yılın Bürokratı" seçildi. Hey Grup Başkanı Aynur Bektaş, Orjin Grup ortakları Zafer Yıldırım ve Zafer Kurşun, "Yılın Girişimcileri" ödülüne layık görüldü. Törende, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan da "Yılın Sivil Toplum Önderi" ödülünü aldı. Ekonomist Dergisi’nin 2 bin 500 kişiye elektronik posta ile gönderdiği ve 6 kategoride yapılan anketi, 780 iş adamı ve profesyonel yanıtladı.

Eğitilmemiş  insan gücüyle Türkiye hiçbir yere varamaz

TÜRKİYE’de çocukların geleceği için fırsat eşitliği sağlamanın önemine dikkat çeken Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan, "20 bin üniversite öğrencisine burs sağlama imkanına sahip olduk. Bu sayıyı 100 bine çıkmayı hedefliyoruz. Kız yurtlarına ihtiyacımız var. Ekonomi çok önemli ama ekonominin insan kaynağı da çok önemli. Eğitilmemiş insan gücüyle hiçbir yere varamayız" dedi.

Amerika’nın ilk 50’sinde en az 5 Türk CEO olmalı

AMERİKA’daki 50 büyük şirkete bakıldığında bu şirketlerin CEO’larının 5’inin Hintli, 4’ünün de Yunan asıllı olduğuna dikkat çeken Muhtar Kent, "Benim için başarının resmi önümüzdeki 10 yıl içersinde Amerika’daki 50 büyük içindeki şirketlerin en az 5 tanesinin CEO’sunun Türk olması" dedi

Batman’da fabrika kurdum, 2 bin kadın evde çalışacak

KADINLARIN istihdama katılmasının önemine dikkat çeker Hey Grup Başkanı Aynur Bektaş, Batman’da küçük bir atölye olarak kurduğu ve şimdi büyük bir fabrikaya dönüşen yatırımını amnlattı: "Atölye ilk kurulduğunda 250 kişinin çalışması planlanmıştı, 4 bin kişi başvurdu. Kimlerine göre göle maya çalmıştım. Ama ben nereye ne çaldığımı iyi biliyorum. Batman’daki atölye artık fabrikaya dönüştü. Şimdi çok büyük uluslararası şirket ile bir proje üzerinde anlaştık. Bu proje hayata geçtiğinde Batman’da 2 bin kadın evde çalışmaya başlayacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!