CMK’nın yürürlükte olmayan maddesinden serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

CMK’nın yürürlükte olmayan maddesinden serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2007 16:05

ADANA’nın İmamoğlu İlçesi’nde yaklaşık 7 yıl önce anaokulu öğretmeni 21 Şeref Göksen Tel’i, arkadaşı ile öldürdüğü iddiasıyla beraat ve hapis olmak üzere verilmiş 2 kararı bozulunca tutuklu yargılaması devam eden MHP İmamoğlu İlçe eski Başkanı 34 yaşındaki Alper Ege, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 1 Nisan 2008’de yürürlüğe girecek 102/2 maddesine göre tahliye edildi.

Özel bir ana okulunda öğretmenlik yapan Şeref Göksen Tel, 28 Eylül 1999’da İmamoğlu’nun Faydalı Köyü yakınlarında tarlada kafasından tek kurşunla vurulmuş halde ölü bulundu. Olaydan saatler sonra Alper Ege ve bankacı arkadaşı 32 yaşındaki Bedi Levent Yakar, jandarmaya teslim olup, Tel’in intihar ettiğini söyledi. İki arkadaş olayın cinayet olabileceği kuşkuları ve çelişkili ifadeleri nedeniyle tutuklandı.

ÖNCE BERAAT, SONRA CEZA

Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Kasten adam öldürmek’ suçundan bir süre tutuklu yargılanan iki sanık, Tel’in aşırı derecede alkol aldıktan sonra, “Ben 83 yaşındayım, çok çirkinim” dediğini, ardından Ege’nin belindeki tabancayı alıp engel olmamaları için 2 el havaya, daha sonra kafasına ateş ederek intihar ettiğini söylemeleri üzerine beraat etti. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi de bu kararı 5 Haziran 2001’de oy çokluğu ile onaylarken, ölen öğretmenin annesi 55 yaşındaki Güllü Tel de Yargıtay kararına itiraz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, mahkemenin kanıtları toplamadan karar verdiğini belirtip, Tel’in öldürülmesinde cinayet şüpheleri bulunduğu gerekçesiyle onanan kararı bozdu.

Yerel mahkemede yargılamaları tutuksuz devam eden sanıklardan Ege 15 Ekim 2005’de 27 yıl, Yakar ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ege, hapis cezası üzerine tutuklanıp, tutuksuz katıldığı duruşmadan elleri kelepçeli olarak cezaevine götürülürken, duruşmaya katılmayan Yakar hakkında ise gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı.

Sanık avukatları da, bu karara itiraz edip, ceza verilirken soruşturmanın eksik yapıldığını iddia etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 1’nci Ceza Dairesi eksik soruşturma yapılarak karar verildiği gerekçesiyle kararı onaylamadı. Bozma kararında, Tel’in, tabancayla 3 el ateş ettikten sonra ellerini yıkamaması, silmemesi ve atışları eldivenli yapmaması halinde eline barut atıklarının bulaşıp bulaşmayacağının araştırılması gerektiği belirtildi.

Biri beraat, diğeri hapis cezası olmak üzere verilen iki karar Yargıtay’dan geri dönen ‘Öğretmen Tel’in öldürülmesi’ davasına yerel mahkemede devam edildi. 26 Aralık 2006’daki duruşmada tutuklu sanık Alper Ege, suçsuz olduğunu yineleyerek, “Biz kimseyi öldürmedik. Olay nedeniyle çok üzgünüz. Beraatımı istiyorum” dedi. Hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunmasına karşılık yaklaşık 1.5 yıldır yakalanamayan Yakar’ın avukatı da, müvekkiline beraat verilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti, ‘5271 sayılı kanunun (CMK) 102/2’nci maddesi gereğince tutukluluk süresi 2 yılı geçemeyeceği, tutuklanma tarihi ile sürenin dolmasına az zaman kaldığı’ gerekçesiyle, haftanın iki günü adliyeye gidip, imza vermek üzere Ege’yi tahliye ederken, aranan Yakar’ın yakalanması için gıyabi tutukluluk halinin devamını kararlaştırdı.

AVUKATIN ELEŞTİRİSİ

Ölen Tel’in ailesinin avukatı olan Adana Barosu üyesi Nizar Savaş, bu kararın tartışılabileceğini bildirdi. Sanığın yürürlükte olmayan bir kanunla bırakılmasına anlam veremediğini bildiren Savaş, “Tahliye kararı adli skandaldır. Yürürlükte olmayan bir kanunla sanık bırakılırsa kaçıp, izini kaybettirecektir. Bu yanlışlığın düzeltilmesini istedik. İtirazımızı yaptık, sonucu bekliyoruz” dedi.

Hukuk çevreleri de, kararı, “Yürürlükte olmayan kanun maddesinin kullanımı” nedeniyle eleştirirken, CMK’nın bu maddesinin yerine uygulamada olan kanun maddesinin de benzer olduğu, bu kararın sadece usül yönünden
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!