Güncelleme Tarihi:
Conrad Otel'de basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin başında basın mensuplarının kısa süre görüntü almasına izin verildi.
Davutoğlu ve Clinton, 2,5 saat süren görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu: Suriye'deki geçiş döneminin en kısa sürede tamamlanmasında mutabık kaldık
Maalesef Cenevre’de mutabık kaldığımız geçiş planı çerçevesinde çalışmaları yürüten Kofi Annan’ın istifasından sonra diplomatik çalışmalarda çok ciddi bir kesinti durumu ortaya çıktı. İsterdik ki, uluslararası toplum, bu konuda tek bir vücut halinde hareket edebilsin ve alanda gittikçe kötüleşen duruma müdahil olabilsin. Ancak maalesef Kofi Annan’ın istifası diplomatik çalışmaların alandaki duruma yansımasını etkilemektedir
Türkiye’ye sığınan mültecilerin sayısı 55 bini aştı.
Suriye’den gelen dostlarımız Türkiye’de kendini evinde hissedecek şekilde imkanlarımızı seferber ediyoruz.
Suriye'de insanlık trajedisine son verecek kararlı adımların atılması en temel dileğimiz. Son olarak Halep'teki gelişmeler hepimize kaygı veriyor. Halep'te yerleşik mekanlara hava kuvvetleriyle yapılan saldırılar hem büyük bir insan katliamına hem de büyük bir tarih katliamına yol açıyor. Uluslararası toplumun artık bu katliama açık ve net bir şekilde 'dur' diyecek adımları atması gerekiyor. Clinton ile bu konuları, atılabilecek adımları geniş bir çerçevede ele aldık
Suriye’de geçiş döneminin en kısa sürede tamamlanması konusunda mutabık kaldık.
Türkiye’nin ve ABD’nin bu konuda atacağı adımlar konusunda ortak adımlar atma kararlılığı var.
Önümüzdeki dönemde BM Genel Kurulu’nda ve Güvenlik Konseyi’nde Suriye’nin dostları olarak atacağımız adımları bugün gözden geçirdik.
Daha fazla bir araya gelerek ya da telefonla istişareleri arttırmaya karar verdik.
Clinton: Ortak bir operasyonel resim ortaya koymak istedik
Burada olmak benim için onur
Öncelikle şu anda PKK’nın saldırıları nedeniyle hayatını kaybedenlere başsağlığı dilemek istiyorum
Suriye'nin dostları olarak Paris’te bir ay önce toplandık. O zamandan beri Suriye’de saldırılar daha çok arttı
Muhalefet yüklendikçe daha fazla saldırıya uğradı
Esad rejimini kınayan ve siyasi bir barış süreci öneren bir anlaşma önerdik Cenevre’de. Ancak Rusya ve Çin Güvenlik Konseyi’nde gereken oyu vermediler
3 önemli konudan bahsettik bugünkü görüşmede;
Muhaliflerin şiddetini durdurma çabalarına destek olmak
Suriye’de demokratik bir geçişi sağlamak
ABD muhaliflere silah dışında insani yardımlar gönderiyor
Bugün Amerikan ve Türk grupları arasındaki notları karşılaştırdık ve ortak bir operasyonel resim ortaya koymak istedik.
Bu sayede kendi aramızdaki işbirliğini iyileştirmeyi, arttırmayı ve şiddeti durdurmak isteyen herkesle işbirliği yapabilmeyi sağlamayı amaçlıyoruz. Dışarıdan da Suriye'deki şiddettin durabilmesi için elimizden gelen baskıyı devam ettireceğiz. Dün Washington'da İran-Hizbullah-Suriye arasındaki bağlantıların kesilmesi için gerekli adımların atılması kararlaştırıldı ki bu sayede Esed rejimi daha erken bir şekilde gidebilsin.
Muhaliflere nasıl yardımcı olabiliriz bunu konuştuk. Bu şiddeti nasıl durdururuz onu konuştuk.
BM Mülteciler Yüksek Kurulu'na 5 milyon dolar yardımda bulunduk
Bölgede acil bir durumda olan insani krizi önlemek için bir şeyler yapmalıyız.
Suriye’de 2 milyondan fazla insan, insani yardıma muhtaç
Türk halkına Suriyeli mültecilere yönelik misafirperverliğiniz için teşekkür ediyorum
Pek çok toplantılara katıldım mülteci ve sığınmacılarla görüştüm
Bütün sığınmacılar ev sahibi ülkelerine teşekkür ediyorlar
Sığınmacı kadınlardan biri Suriye yönetimi onun köyünü yakınca buraya kaçmış.
Hem eğitim, hem gıda, hem de insani yardıma ihtiyaç duyanlara bunları sağlıyor Türkiye.
BM Mülteciler Yüksek Kurulu’na 5 milyon dolar yardımda bulunduk.
Türkiye’de bulunan mültecilere yardımda bulunulması için ödenek ayırdık.
Hiç kimse Esad rejiminin ne zaman düşeceğini bilmiyor ama bugünün geleceğini biliyoruz.
Suriye halkı geçiş sürecini kendisi gerçekleştirecek.
Ekonomilerini düzeltecekler, güvenliğini arttıracaklar, ülkenin kimyasal silahlarını yok etmeleri gerekecek.
Tüm bunların dikkatli bir şekilde planlanması ve uluslararası toplumdan gelecek destekle sağlanması gerekiyor.
Bugün bizde istişarelerimizde bunu nasıl destekleyebileceğimizi görüştük.
Pek çok B planı geliştirmemiz gerekecek.
Türkiye’nin Suriye’nin PKK’ya kucak açmaması dileğine katılıyoruz.
PKK’nın orada konuşlanmasını biz de istemiyoruz
Türkiye’nin bizim müttefikimiz olması gurur vericidir
Soru-cevap bölümü
SORU: Daha fazla detaylandırır mısınız? Bundan sonraki geçiş sürecinde yeterli durumdalar mı? Bölgede kimler savaşıyor? Suriye’nin teröristlere kucak açan bir bölge haline geldiğini söylediniz?
CLINTON: Görüştüğüm muhalif aktivistlerden neler yaptıkları bilgisini aldım. Gittikler, yerlerde bölgede Suriye’nin demokratik ve çoğulcu bir ülke haline gelmesini amaçlıyorlar ve ellerinden geleni yapıyorlar. Türkiye’de var ama Suriye’de özgür bir basın olmadığını söylüyorlar. Adalet sistemiyle ilgili sorunlardan bahsettiler. Kadınların durumu ile ilgili de konuştuk. Suriye’deki kadınlar şiddete maruz kalan en büyük kesim. Kadınların desteğe ihtiyacı var. Öğrenci temsilcileri barışçıl şekilde gösteriler düzenliyorlar. Dışarıdaki muhalefet arasında tam bir birlik olmadığından yakınıyorlar. Gençlerden biri birleşik bir cephe haline gelebilme umudundan bahsetti. Halep’ten gelen bir genç tankların nasıl bombardımana tuttuğunu anlattı bana. Çatışmayı bir an önce bitirmek gerekiyor. Bunu daha fazla ölüme sebep olmadan yapmak gerekir. Genç aktivistlerle görüştükten sonra çok etkilendim. ABD, şu anda hem sivil topluma hem de aktivistlere büyük miktarlarda para sağlıyor. Bu parayı nasıl verdiğimiz konusunda detay vermek istemiyorum. Onları tehlikeye atmak istiyorum. Çok yoğun bir planlama süreci geçirmeliyiz. Bu durumun yani eylem planının detaylarına geliyoruz. Her iki devletin de bütün detaylara hakim olması gerekir. İstihbarat servislerimiz ve ordularımızın çok önemli sorumlulukları ve oynayacakları roller var. Tam da bunu yapmak üzere bir çalışma grubu oluşturacağız. Kimyasal silahlar konusu büyük endişe yaratıyor. Kimyasal silahları kötü ellere düşürmekten kurtarmalıyız
DAVUTOĞLU: İki ana hususta yoğunlaşacağız. Olabilecek olumsuz senaryolara karşı nasıl tepki vereceğiz, olumsuz senaryolar içinde büyük bir insani göç dalgası yaşanabilir. Bazı gruplar kendi egemenliklerini kurmaya kalkabilirler. Kimyasal silahlarla ilgili potansiyel tehdit var. Suriye’deki mazlum halka her türlü korumayı sağlarız. Ama bu halk sürekli hava bombardımanı altında yaşıyorsa, ki bu bir çok yönüyle savaş suçları içine girer. Bu konuda uluslar arası toplumun sessizliğini bozması lazım. Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Ciddi bir koordinasyon vardı. Şimdi olabilecek olumsuz şeylere karşı daha pratik çalışmalar yapma kararı aldık. Yeni Suriye’de düzenli bir geçişin temin edilmesi için atacağımız adımlar olabilir. Bu görüşmemiz oldukça faydalı bir altyapı oluşturdu
SORU: Hem dışarıda hem de içerdeki Suriyelilerden konuşmalardan biliyorum, uluslar arası toplumun hareketsizliğinden yakınıp kendilerini yalnız hissettiklerini söylüyorlar. Görüştüğünüz somut çözümler var mı? Uçuşa yasak bölgeler, tampon bölgelerden bahsettiniz mi? Türkiye’de de Kürt varlığından ve Suriye'nin kuzeyindeki PKK varlığından endişe duyuluyor. Bu endişe duyulacak bir durum mu?
CLINTON: Bahsettiğiniz sorunlar bizim sayın Bakanla görüştüğümüz konular. Bu konuda daha fazla analize ihtiyaç duyulduğunu söyledik biz de. Yönetimin zalimliğinin sınırları yok. Şüphesiz sayın Bakan da biliyor ki elimizden geleni kullanıp şiddeti durdurmalıyız. Daha fazla şiddet oluşturmak değil amacımız. Bunu nasıl yaptığımız çok önemli. Olası planı oluşturmak önemli. Olabilecek bütün senaryoları görüştük. Bizim öncelikli hedefimiz şiddetin ve kan akmasının bir an önce durması. Buna ulaşırken de her şeyi detaylıca analiz etmeliyiz. PKK konusuna gelecek olursak, ABD Türk müttefikimizi savunmasında her zaman ona destek oluyor. Birlikte radikalliği ve terör sorununa karşı omuz omuzayız ve PKK’ya karşıyız. Biz bu konuda endişeleniyoruz. Teröristlerin şu anda Suriye’de süregelen Suriye halkının meşru mücadelesini kullanarak kendi gündemlerini oluşturmalarına ve boşluklar bularak buradaki şiddeti kışkırtmaları bizi endişelendiriyor. Türk halkının korunması için elimizden geleni yapacağız.
Uçuşa kapalı bölge seçeneğini de değerlendirdik
Bu tür müzakerelerin Suriyeli isyancıların kontrol ettiklerini öne sürdükleri bölgeler üzerinde uçuşa kapalı bölgeler oluşturulması seçeneğini de kapsayıp kapsamadığı sorusu üzerine Clinton, bunun olası bir seçenek olduğunu belirtti.
Clinton, “Meseleler sayın bakan ile benim daha derinlemesine analize ihtiyaç olduğu yönünde üzerinde anlaşma sağladığımız meseleler” derken yakın zamanda bir karar çıkmasının söz konusu olmadığını belirtti.
Clinton, “Potansiyel eylemlerden bahsedilebilir ama kapsamlı bir analiz ve operasyonel planlama yapmadan makul kararlar alamazsınız” diye konuştu.
Yoğun güvenlik önlemi
Bu arada toplantı için alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti. Toplantının yapılacağı salon, gazetecilerin yerlerini almalarından önce boşaltılarak hem ABD hem Türkiye'nin güvenlik ekipleri tarafından köpekli ekiplerce arandı. Toplantı sürerken konuk Dışişleri Bakanı ile ABD'den gelen güvenlik ekibi köpekle salonun dışında bekliyordu.